Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας χρόνος από τότε που το πετρέλαιο έγραψε... -37,63 δολάρια - Είναι πιθανό να ξαναδούμε αρνητικές τιμές;

Ένας χρόνος από τότε που το πετρέλαιο έγραψε... -37,63 δολάρια - Είναι πιθανό να ξαναδούμε αρνητικές τιμές;

Με την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης, είναι πιθανό ότι ο όγκος του εμπορίου αργού πετρελαίου να μειώνεται σημαντικά

Πέρασε ένας χρόνος τη στιγμή που το συμβόλαιο μελλοντικής παράδοσης του West Texas Intermediate, του αργού πετρελαίου, έγραψε ιστορία με διαπραγμάτευση σε αρνητικά εδάφη, στα -37,63 δολάρια.

Και ενώ οι τιμές έχουν ανακάμψει και διαπραγματεύονται σήμερα πάνω από τα προ COVID 19 επίπεδα, εκείνη η ημέρα δεν θα ξεχαστεί σύντομα.
"Το περασμένο έτος αποδείχθηκε ότι δεν τα είδαμε όλα στον πετρελαϊκό κόσμο", δήλωσε ο Bjornar Tonhaugen, επικεφαλής των αγορών πετρελαίου της Rystad Energy.
«Πολλοί απέτυχαν να δουν τη βαρύτητα του τι θα ερχόταν», συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών πετρελαίου, του οργανισμού των χωρών εξαγωγών πετρελαίου και των συμμάχων τους, των κυβερνήσεων και των αναλυτών.
Στις 20 Απριλίου 2020, το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI παράδοσης Μαΐου 2020 υποχώρησε κατά 306%, ή 55,90 δολάρια, για να διαμορφωθεί στα -37,63 δολάρια το βαρέλι στο New York Mercantile Exchange.

Πως έφτασε σε αρνητικά εδάφη

Η πτώση εκείνη ήταν η μεγαλύτερη με βάση τα αρχεία που χρονολογούνται από το 1983 και ο διακανονισμός ήταν ο χαμηλότερος ιστορικά, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data, σηματοδοτώντας την πρώτη και μοναδική φορά που ένα συμβόλαιο έκλεισε με αρνητική αξία.
Βλέποντας τις τιμές να γίνονται αρνητικές, εν μέρει λόγω του «κινδύνου αποθήκευσης», τον οποίο η Rystad Energy και άλλοι είχαν ήδη επισημάνει, «σήμαινε την ανακάλυψη μιας νέας κατάστασης της αγοράς», δήλωσε ο Tonhaugen.
«Ήταν ένα «πετρέλαιο στο Έβερεστ... αλλά αντίστροφα», πρόσθεσε.
Οι τιμές του πετρελαίου όχι μόνο έφτασαν στον πυθμένα, αλλά επίσης έσπασαν το βράχο, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι αρνητικές τιμές ήταν αποτέλεσμα «η ίδια η αγορά αναβάλλει ένα σχέδιο δράσης, πιστεύοντας ότι το πρόβλημα θα εξαφανιστεί από μόνο του», είπε.
Οι παραγωγοί δεν ήθελαν να σταματήσουν την παραγωγή, ελπίζοντας ότι οι χαμηλές τιμές δεν θα διαρκούσαν πολύ και ο ΟΠΕΚ+ δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει αμέσως για την πολιτική, δήλωσε ο Tonhaugen.
Ταυτόχρονα, "η αποθήκευση πετρελαίου γέμιζε γρήγορα, αναγκάζοντας τα πετρελαιοφόρα να γίνουν πλωτές αποθήκες".
«Όταν επρόκειτο να σπάσει αυτή η φούσκα, αυξήθηκε ο πανικός και οι traders που δεν μπορούσαν να πάρουν και να αποθηκεύσουν άλλο προϊόν που δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν», είπε.
Προσπάθησαν να εκφορτώσουν τις υπερβολικές δεσμεύσεις τους, αλλά κανείς δεν ήθελε να αγοράσει.
Συνολικά, οι αρνητικές τιμές ήταν το αποτέλεσμα της αγοράς «να μην είναι έμπειρη και προετοιμασμένη για αυτό που έρχεται», καθώς οι πανδημίες δεν συμβαίνουν συνήθως περισσότερες από μία φορές ανά γενιά ή λιγότερο, δήλωσε ο Tonhaugen.
Αλλά μια πανδημία θα μπορούσε να συμβεί ξανά, είπε, και εάν η ζήτηση πετρελαίου "πάει ξανά στο κόκκινο, τώρα οι παραγωγοί πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ και οι κυβερνήσεις έχουν την εμπειρία να το αντιμετωπίσουν".

Είναι πιθανό να ξαναδούμε αρνητικές τιμές;

Σύμφωνα με τον Tonhaugen αυτό κάνει έναν άλλο γύρο αρνητικών τιμών «απίθανο».
Οι τιμές για το WTI έχουν ανακάμψει από τότε, με το συμβόλαιο του Μαΐου να φθάνει στα 63,38 δολάρια το βαρέλι.
Με βάση τον πρώτο μήνα, οι τιμές έχουν αυξηθεί σχεδόν 31% έως σήμερα.
Ο Marshall Steeves, αναλυτής των αγορών ενέργειας στην IHS Markit, εν τω μεταξύ, περιέγραψε την ιστορική πτώση των τιμών ως την ημέρα που δεν υπήρχε πάτος.
Επισήμανε ότι ήρθε στις πρώτες μέρες της πανδημίας όταν η ζήτηση «μειώθηκε σχεδόν παντού λόγω των lockdown παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «πιθανό» ότι μια πτώση στις αρνητικές τιμές θα μπορούσε να συμβεί ξανά, «δεδομένης της ιδιαιτερότητας της παράδοσης» στο Nymex και την ικανότητα αγωγών και αποθήκευσης.
Τόνισε ότι υπάρχει μια πεπερασμένη χωρητικότητα για τη διέλευση αργού μέσα και έξω από την αποθήκευση στο Cushing.
Εάν ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου που πρόκειται να λήξει σύντομα παρουσιάσει πτώση του ενδιαφέροντος και ρευστότητας πριν από τη λήξη, η έλλειψη ρευστότητας θα μπορούσε να προκαλέσει υπερβολικές κινήσεις στις τιμές, αλλά «είναι δύσκολο να προβλεφθεί μια τέτοια κατάσταση χωρίς άλλο παγκόσμιο γεγονός, όπως ο COVID -19, είπε ο Steeves.
Κοιτώντας πιο μπροστά, «με την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης, είναι πιθανό ότι ο όγκος του εμπορίου αργού πετρελαίου θα μπορούσε να εισέλθει σε μια κοσμική πτώση καθώς η παγκόσμια ζήτηση στρέφεται προς ανανεώσιμες πηγές», είπε.
"Αλλά αυτή η κατάσταση μπορεί να απέχει αρκετά χρόνια σε αυτό το σημείο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης