Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Facebook: Από το Libra στο Diem – Πιλοτική υιοθέτηση του stablecoin εντός του 2021

Facebook: Από το Libra στο Diem – Πιλοτική υιοθέτηση του stablecoin εντός του 2021

Η Diem Association σχεδιάζει να προωθήσει πιλοτικά ένα ψηφιακό νόμισμα που θα συνδέεται αποκλειστικά με το αμερικανικό δολάριο – Τι φοβούνται οι ρυθμιστικές αρχές

Σχετικά Άρθρα

Το Facebook σχεδιάζει να προκαλέσει επανάσταση στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές εισάγοντας ένα παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Τρίτη 19 Απριλίου 2021.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι στα εν λόγω επαναστατικά σχέδια έβαλαν απότομα φρένο οι ρυθμιστικές αρχές.
Έτσι το Libra, όπως είχε ονομαστεί το κρυπτονόμισμα το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019, όχι μόνο δεν συνδέθηκε με ένα «καλάθι» ισχυρών παραδοσιακών νομισμάτων, όπως το αμερικανικό δολάριο και το ευρώ, όπως προέβλεπε το μεγαλεπήβολο σχέδιο του γίγαντα των ψηφιακών μέσων, αλλά περίπου εγκαταλείφθηκε ως μία αποτυχημένη ιδέα.

Οι στόχοι

Νέο εγχείρημα του Facebook είναι το Diem και σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC αναμένεται να κυκλοφορήσει πιλοτικά μέσα στο έτος.
«Όταν τελικά θα εισαχθεί στην αγορά, δεν θα συνοδεύεται από τις ίδιες μεγαλεπήβολες και αμφιλεγόμενες επιδιώξεις που χαρακτήριζαν το αρχικό όραμα του κορυφαίου μέσου κοινωνικής δικτύωσης πριν από δύο χρόνια» σχολιάζεται στο δημοσίευμα.

Υπό επιτήρηση

Η Diem Association, μία μη κυβερνητική οργάνωση η οποία επιβλέπει την ανάπτυξη του diem, σχεδιάζει να προωθήσει πιλοτικά ένα ψηφιακό νόμισμα που θα συνδέεται αποκλειστικά με το αμερικανικό δολάριο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.
Και το diem βεβαίως έχει μπει στο μικροσκόπιο κεντρικών τραπεζών και των υπόλοιπων ρυθμιστικών αρχών, ακόμη και των πολιτικών, που φοβούνται ότι ένα νόμισμα, το οποίο συνδέεται με ένα μέσο το οποίο διαθέτει την πελατεία 2,8 δισεκατομμυρίων χρηστών, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη σταθερότητα του νομισματικού συστήματος παγκοσμίως.

Η ιστορία

Το diem - ή το libra - απέτυχε ως το μεγάλο project του 2019.
Αλλά το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα έχουν συγκεντρώσει σημαντική δυναμική τον τελευταίο χρόνο, με το πρώτο να επιτυγχάνει πρόσφατα ένα νέο υψηλό όλων των εποχών πάνω από 60.000 δολ. και μεγάλες εταιρείες όπως η Tesla και η Square να επενδύουν στο ψηφιακό νόμισμα.
Εν τω μεταξύ, η πλατφόρφμα κρυπτονομισμάτων Coinbase σε μια κίνηση που αποτελεί ορόσημο, έκανε δημόσια εγγραφή στην αγορά του Nasdaq.

Απώλειες

Η Diem Association έχει χάσει πολλά μέλη και στελέχη σχεδόν δύο χρόνια μετά το πρώτο λανσάρισμα.
Η Visa, η Mastercard και η Stripe ήταν μερικές από τις πρώτες εταιρείες που αποχώρησαν από την ένωση.
Ακολούθησε έξοδος άλλων μελών, συμπεριλαμβανομένων των PayPal, eBay και Vodafone.

Ασφαλείς πληρωμές

Η Diem βρίσκεται τώρα σε συνομιλίες με ελβετικούς χρηματοπιστωτικούς ρυθμιστές για να εξασφαλίσει την αδειοδότηση να πραγματοποιεί ασφαλείς πληρωμές, ένα κρίσιμο βήμα που θα έδινε τον οργανισμό το προβάδισμα στο project του ψηφιακού νομίσματος.
«Ένα μεγάλο βήμα του διαλόγου μας με τις ρυθμιστικές αρχές ήταν μια σταδιακή προσέγγιση για να ξεκινήσει η δημιουργία του» δήλωσε ο Christian Catalini, επικεφαλής οικονομολόγος της Diem, στην Joumanna Bercetche του CNBC τον περασμένο μήνα.
«Θα προχωρήσουμε σταδιακά σε διαφορετικές λειτουργίες και χρήσεις - εφαρμογές σε διαφορετικούς τομείς», επισήμανε, προσθέτοντας ότι τα μέλη - τόσο μεγάλα όσο και μικρά - θα πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης