Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed); Δεν θα επιτραπούν παρατεταμένες και μεγάλες υπερβάσεις στο στόχο για τον πληθωρισμό

Powell (Fed); Δεν θα επιτραπούν παρατεταμένες και μεγάλες υπερβάσεις στο στόχο για τον πληθωρισμό

Τι επισημάνει ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell σε επιστολή του προς το γερουσιαστή Rick Scott την οποία αποκάλυψε το Reuters

Σχετικά Άρθρα
Η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει κατά το τρέχον έτος «λίγο υψηλότερο πληθωρισμό» καθώς βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και αίρονται οι περιορισμοί στην προσφορά με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών.
Εντούτοις η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεσμεύεται να διατηρήσει οποιαδήποτε υπέρβαση εντός ορίων, επισήμανε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σε επιστολή του με ημερομηνία 8 Απριλίου 2021 την οποία αποκάλυψε το Reuters σε δημοσίευμά του την Τρίτη 20 Απριλίου 2021.

Στόχοι

«Δεν επιδιώκουμε την ουσιαστική υπέρβαση του 2%για τον πληθωρισμό, ούτε επιδιώκουμε πληθωρισμό πάνω από 2 %για παρατεταμένη περίοδο», επισήμανε ο Powell στον γερουσιαστή Rick Scott σε επιστολή πέντε σελίδων με την οποία απαντούσε σε επιστολή της 24ης Μαρτίου από τους Ρεπουμπλικανούς της Φλόριντα όπου διατύπώνοντας ανησυχίες για τoν αυξανόμενο πληθωρισμό και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed.
«Θα ήθελα, ωστόσο, να τονίσω ότι είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι και στα δύο σκέλη της διπλής εντολής μας – το καθεστώς πλήρους απασχόλησης και τη σταθερότητα των τιμών».

Επικρίσεις

Ο Scott, ενώ δεν συμμετέχει στην Επιτροπή της Γερουσίας για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα που εποπτεύει άμεσα την Fed, παρόλα αυτά ;aσκησε δημόσιες επικρίσεις στο Powell.
Έχει προειδοποιήσει ότι τα χαμηλά επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed θα ωθούσαν ανοδικά τις τιμές προκαλώντας πλήγμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Νομισματική πολιτική

Ο Powell στην επιστολή του σημειώνει ότι το χαμηλό ύψος του πληθωρισμού περιορίζει την ικανότητα της Fed να αντισταθμίσει τα οικονομικά σοκ μεσω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και ότι ύστερα από μια δεκαετία υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού, η Fed στοχεύει τώρα για τον πληθωρισμό σχετικά πάνω από το 2%.

Εμπειρία

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα διδάγματα από την εμπειρία εμπειρίας υψηλής πληθωρισμού στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, και τα βάρη αυτής της εμπειρίας για όλους τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Powell στην επιστολή.
«Δεν προβλέπουμε πληθωριστικές πιέσεις αυτού του τύπου, αλλά διαθέτουμε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες πιέσεις εάν προκύψουν», σημειώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης