Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ αυξάνει την παρουσία της στην περιοχή του Ινδο - Ειρηνικού

Η ΕΕ αυξάνει την παρουσία της στην περιοχή του Ινδο - Ειρηνικού
Η νέα στρατηγική της ΕΕ έρχεται την ώρα που κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις και θεωρείται ευρέως ως ένδειξη πως οι Βρυξέλλες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ουάσινγκτον
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, μετά την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρατηγικής για την ενίσχυση της επικέντρωσης και των ενεργειών της στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωση έρχεται την ώρα που κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις και θεωρείται ευρέως ως ένδειξη πως οι Βρυξέλλες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ουάσινγκτον προς τους συμμάχους να αυξήσουν την εμπλοκή τους στην περιοχή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η Κίνα.
Στο σχετικό έγγραφο των δέκα σελίδων για τη νέα στρατηγική της ΕΕ, περιλαμβάνονται το εμπόριο και οι επενδύσεις, η κλιματική αλλαγή καθώς και οι ελεύθερες και ανοικτές θαλάσσιες διαδρομές προμηθειών που συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.
Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να αναπτύσσει συνεργασίες στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, μεταξύ άλλων για να αντιμετωπίσει ζητήματα ναυτιλιακής ασφάλειας, παραπληροφόρησης, τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, στην οποία δεν αναφέρεται συγκεκριμένα η Κίνα.
Στο έγγραφο της στρατηγικής αναφέρεται πως η ΕΕ θέλει να υπογράψει επενδυτική συνθήκη με την Κίνα –την Ολοκληρωμένη Συμφωνία ΕΕ-Κίνας για της Επενδύσεις στην οποία οι δυο πλευρές συμφώνησαν κατ’ αρχήν τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, η συμφωνία φαίνεται να «σκοντάφτει» στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υπενθυμίζεται πως οι Βρυξέλλες επέβαλλαν κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους τον περασμένο μήνα για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ουιγούρων και άλλων Μουσουλμάνων στην περιοχή Xinjiang, και το Πεκίνο απάντησε καταρτίζοντας δική του «μαύρη λίστα» για την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης