Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δικαστική απόφαση ορόσημο στις ΗΠΑ - Ένοχος για τον φόνο Floyd ο πρώην αστυνομικός Derek Chauvin

Δικαστική απόφαση ορόσημο στις ΗΠΑ - Ένοχος για τον φόνο Floyd ο πρώην αστυνομικός Derek Chauvin
Μήνυμα Biden: Γιγαντιαίο βήμα μπροστά για τη Δικαιοσύνη
Σχετικά Άρθρα

Ένοχο για τη δολοφονία του George Floyd έκρινε τον πρώην αστυνομικό Derek Chauvin το σώμα ενόρκων δικαστηρίου της Μινεάπολης, ετυμηγορία που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ και καταδίκη του τρόπου με τον οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου μεταχειρίζονται τους Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην αστυνομικό Derek Chauvin και για τις τρεις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της ακούσιας ανθρωποκτονίας και της βιαιοπραγίας και πλέον είναι αντιμέτωπος ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 40 ετών.
Υπενθυμίζεται πως ο Chauvin πίεζε με το γόνατο του για περισσότερο από 9 λεπτά στο λαιμό και στην πλάτη του Αφροαμερικάνου George Floyd με αποτέλεσμα να του προκαλέσει το θάνατο λόγω ασφυξίας.
Ο Chauvin και τρεις ακόμα αστυνομικοί είχαν συλλάβει τον Floyd με την κατηγορία ότι είχε χρησιμοποιήσει ένα πλαστό 20δόλαρο για να αγοράσει τσιγάρα από ένα κατάστημα.
Η δολοφονία του George Floyd είχε πυροδοτήσει τεράστιες πορείες και διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη και πολλές ακόμα χώρες ανά τον κόσμο.
Στην ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, συγγενείς και φίλοι του George Floyd ξέσπασαν σε κραυγές, εκφράζοντας την ικανοποίηση και την ανακούφιση τους.

Ίσως τώρα μπορούμε να αναπνεύσουμε λίγο καλύτερα

«Ήταν πολύ σημαντικό να πετύχουμε αυτή τη νίκη, και το κάναμε.
Ίσως τώρα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε λίγο καλύτερα», δήλωσε ο Rodney Floyd μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η μάχη δεν τελείωσε και ότι οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο σοκαριστικό συμβάν πρέπει να βρεθούν επίσης ένοχοι για όλες τις κατηγορίες.
Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ακούγοντας την απόφαση των ενόρκων ξέσπασε σε δάκρυα χαράς, και αφιέρωσε αυτή τη νίκη σε όλους όσους βρέθηκαν στη τραγική θέση του αδελφού του και της οικογένειάς του.

Biden: Γιγαντιαίο βήμα μπροστά

Για γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική έκανε λόγο σε μήνυμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
«Αυτή η ετυμηγορία μπορεί να είναι ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική.
O συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει την ψυχή του έθνους μας.
Η ετυμηγορία στη δίκη του Derek Chauvin, αν και δεν θα «φέρει πίσω» τον «αδελφό και πατέρα» George Floyd, «μπορεί να γίνει» σημείο καμπής, να φέρει «σημαντική αλλαγή», έκρινε καλώντας τους Αμερικανούς να «ενωθούν» στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων.
Έχει έρθει η ώρα αυτή η χώρα να ενωθεί» είπε ο Biden, ο οποίος κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να μην «ξεχάσουν ποτέ» την υπόθεση Floyd.
«Πρέπει να ακούσουμε: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω»: αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του George Floyd.
Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να χαθούν μαζί του.
Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε αυτές τις λέξεις» είπε ο Biden, ο οποίος προειδοποίησε πως «ορισμένοι, αγκιτάτορες και εξτρεμιστές που δεν ενδιαφέρονται για κοινωνική δικαιοσύνη, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματα» του κόσμου, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν».

Harris: Μια μεζούρα δικαιοσύνη δεν σημαίνει ίση δικαιοσύνη

Έκκληση στη Γερουσία να περάσει το νόμο που έχει σκοπό να σταματήσει την χρήση επιθετικών τακτικών επιβολής του νόμου που χρησιμοποιείται με δυσανάλογο τρόπο, βάζει στο στόχαστρο Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων απηύθυνε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris.
«Μια μεζούρα δικαιοσύνη δεν σημαίνει ίση δικαιοσύνη αλλά η ετυμηγορία αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή» υποστήριξε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Παρέμβαση Obama και Boris Johnson

«Το σώμα των ενόρκων έκανε το σωστό.
Όμως η αληθινή δικαιοσύνη απαιτεί πολλά περισσότερα.
Η Michelle και εγώ προσευχόμαστε για την οικογένεια Floyd και στέκουμε στο πλευρό όσων δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν σε κάθε Αμερικανό την πλήρη δικαιοσύνη που ο George και τόσοι άλλοι στερήθηκαν», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, ενώ παρέμβαση έκανε και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.
«Μου προκάλεσε φρίκη ο θάνατος του George Floyd και καλωσορίζω αυτή την ετυμηγορία.
Οι σκέψεις μου απόψε είναι στην οικογένεια και στους φίλους του», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης