Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξάνουν τις πιέσεις τα «γεράκια» της ΕΚΤ για μείωση του PEPP - Τι θα σημάνει αυτό για την Ελλάδα

Αυξάνουν τις πιέσεις τα «γεράκια» της ΕΚΤ για μείωση του PEPP - Τι θα σημάνει αυτό για την Ελλάδα
Η ανησυχία θα ήταν αν ο πληθωρισμός συνέχιζε να αυξάνεται, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να σφίξει την πολιτική, ακόμη και αν η οικονομική ανάκαμψη δεν είναι ισχυρή και το κόστος δανεισμού αυξηθεί για τις πιο υπερχρεωμένες κυβερνήσεις
Ισχυρές πιέσεις δέχεται το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα μετριοπαθή μέλη του, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής, λόγω της πανδημίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, από τότε που η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε την Ευρώπη πέρυσι, οι συντηρητικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν αποκλιμακώσει τις πιέσεις τους σχετικά με την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ωστόσο, πλέον, παρά το γεγονός ότι ήπειρος παλεύει με τις αυξανόμενες λοιμώξεις, τα «γεράκια» προτρέπουν την κεντρική τράπεζα να προετοιμαστεί να μειώσει το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Εν αναμονή ενός μηνύματος...

Αυτή η πιθανή μετατόπιση, η οποία κινδυνεύει να διχάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και να αναστατώσει τους επενδυτές στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας την Πέμπτη, αν και οποιαδήποτε ενέργεια δεν είναι πιθανή πριν από την επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο το νωρίτερο.
Όταν η Ευρωζώνη στη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση πέρυσι, οι οικονομολόγοι επαίνεσαν την ΕΚΤ για τη μαζική κλιμάκωση των αγορών ομολόγων της με το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας (PEPP), το οποίο συνέβαλε στη διατήρηση του χαμηλού κόστους δανεισμού σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Έχοντας επεκτείνει δύο φορές το μέγεθος του PEPP πέρυσι, η ΕΚΤ έχει ακόμη σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των 1,85 τρισ. ευρώ που απομένει για να δαπανήσει στο πλαίσιο του PEPP.
Και η ΕΚΤ σκοπεύει να συνεχίσει τις καθαρές αγορές μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022 και να σταματήσει μόνο όταν τελειώσει η πανδημική κρίση.


Λεκτικές παρεμβάσεις

Ωστόσο, παρόλο που η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει επηρεασμένη από τις αυξανόμενες μολύνσεις και τα μέτρα περιορισμού έναντι του Covid-19, τα πιο συντηρητικά μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ πιέζουν να μειωθούν οι αγορές ομολόγων της νωρίτερα και όχι αργότερα.
"Τα επείγοντα μέτρα νομισματικής πολιτικής δεν πρέπει να παραμείνουν επ 'αόριστον", δήλωσε ο Jens Weidmann, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη πριν από δύο εβδομάδες.
"Πρέπει να παραμείνουν στενά συνδεδεμένα με την κρίση και να σταματήσουν μόλις τελειώσει η πανδημία".
Ο Klaas Knot, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, προχώρησε περαιτέρω λίγες μέρες αργότερα, λέγοντας ότι εάν ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη βελτιωθούν όπως αναμενόταν από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τότε «από το τρίτο τρίμηνο και μετά μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά να μειώνουμε τον ρυθμό του PEPP ώστε να τερματιστεί όπως προβλέπεται τον Μάρτιο του 2022».
Στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, όλα τα μέλη του συμβουλίου συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν αγορές PEPP με «σημαντικά υψηλότερο ρυθμό» το δεύτερο τρίμηνο, προκειμένου να αποφευχθεί η πίεση στις αγορές ομολόγων που θα ανέβαζε το κόστος δανεισμού.

Μικρές οι διαφορές στις αγορές του PEPP

Από τότε, οι εβδομαδιαίες καθαρές αγορές της ΕΚΤ αυξήθηκαν μόνο οριακά, με τους αναλυτές να αναρωτιούνται αν η πρόσφατη ανάκαμψη στις αγορές κρατικών ομολόγων οδήγησε τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να έχουν δεύτερες σκέψεις.
Ο Frederik Ducrozet, στρατηγικός αναλυτής στη Pictet Wealth Management, δήλωσε ότι τα γεράκια στο συμβούλιο της ΕΚΤ «συμφώνησαν μόνο σε αυτήν την αύξηση των αγορών ομολόγων υπό τον όρο ότι θα μειωθούν ξανά το τρίτο τρίμηνο και ότι το PEPP δεν θα επεκταθεί ξανά».
Με την ΕΚΤ που πρόκειται να δημοσιεύσει νέες οικονομικές προβλέψεις τον Ιούνιο, τις οποίες τα γεράκια αναμένουν να αντανακλούν μια φωτεινότερη προοπτική για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, έχουν ανάγει το ΔΣ της Πέμπτης ως την πρώτη ευκαιρία να πιέσουν για μείωση των αγορών ομολόγων.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν τη συζήτηση ως πρόωρη, ειδικά δεδομένου ότι η παραγωγή της ευρωζώνης δεν αναμένεται να ανακάμψει στα προ-πανδημικά επίπεδα πριν από το επόμενο έτος και εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις περισσότερες άλλες μεγάλες οικονομίες.
«Αυτά είναι δοκιμαστικά πυρά που αιωρούνται από τα γεράκια για να δουν πώς αντιδρά η αγορά», δήλωσε η Katharina Utermöhl, οικονομολόγος της Allianz.
"Αλλά είναι περίεργο για την ΕΚΤ να τροφοδοτεί τη συζήτηση για αυτό σε μια στιγμή που η Ευρωζώνη υστερεί τόσο πολύ από τις ΗΠΑ, και ακόμη και εκεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να πιέζει πίσω από οποιαδήποτε πρόταση μείωσης".


Η μειοψηφία των "γερακιών"

Τα γεράκια υπήρξαν εδώ και πολύ καιρό μειοψηφία στο συμβούλιο της ΕΚΤ και είναι πιθανό να υπάρξει σταθερή αντίσταση στην ιδέα του περιορισμού των αγορών ομολόγων πολύ σύντομα.
Η Christine Lagarde, πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη είναι αναγκαία για την ανάκαμψη.
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι απίθανο να βιώσει την επανάληψη του tappering που προκάλεσε στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές το 2013 μετά την ανακοίνωση της Fed για μείωση της αγοράς του όγκου των ομολόγων.
Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει να τερματίσει εντελώς τις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος.
Αντ 'αυτού, αναμένεται να αυξήσει το παραδοσιακό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο συνεχίζει με ομόλογα 20 δισ. ευρώ το μήνα και έχει φτάσει σχεδόν τα 3 τρισ. ευρώ από το 2015.

Βασικοί παράγοντες του πληθωρισμού της ευρωζώνης

Ο François Villeroy de Galhau, κυβερνήτης της Banque de France και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε αυτό το μήνα ότι το τέλος του PEPP «δεν θα σήμαινε απότομη σύσφιξη της νομισματικής μας πολιτικής» καθώς το παραδοσιακό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιζόταν και θα μπορούσε «να προσαρμοστεί κάπως».
Η Ducrozet της Pictet δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει επίσης να επανεπενδύει χρήματα από ομόλογα που λήγουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP για πολλά ακόμη χρόνια - παρέχοντας επιπλέον κίνητρα.
«Η αγορά μπορεί να χειριστεί μια έξοδο από το PEPP», είπε, επισημαίνοντας ότι η έκδοση δημόσιου χρέους αναμένεται να μειωθεί από τα πρόσφατα υψηλά το επόμενο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα έχει λιγότερα να αγοράσει.
Η ανησυχία για την ΕΚΤ, ωστόσο, θα ήταν αν ο πληθωρισμός συνέχιζε να αυξάνεται απότομα, αναγκάζοντάς την να σφίξει την πολιτική, ακόμη και αν η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης δεν είναι ισχυρή και το κόστος δανεισμού αυξηθεί για τις πιο υπερχρεωμένες κυβερνήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης