Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Το πλοίο του φιλελευθερισμού πλέει ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη

Rabobank: Το πλοίο του φιλελευθερισμού πλέει ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη
Πόλεμος και Ειρήνη, αυτό είναι το δίπολο - απάντηση σε όλα τα ερωτήματά μας, αναφέρει η Rabobank
Σχετικά Άρθρα

Το πλοίο του φιλελευθερισμού πλέει ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη, αναφέρει σκωπτικά σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank, έχοντας το βλέμμα στις γεωπολιτικές εξελίξεις που σκιάζουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Όπως είπε ο σπουδαίος συγγραφέας Λέων Τολστόι, το έργο «Πόλεμος και Ειρήνη δεν είναι νουβέλα, ούτε ποίημα, αλλά περισσότερο ένα χρονογράφημα».
Βέβαια, όπως αναφέρει ο αναλυτής της Rabobank, δεν πρέπει να κρίνεις ένα βιβλίο από εξώφυλλο – ειδικά ένα βιβλίο που αφορούσε την ιστορική περίοδο των Ναπολεόντειων πολέμων.
Σε κάθε περίπτωση, ο «Πόλεμος και η Ειρήνη» είναι δύο λέξεις που απαντούν στα ερωτήματά μας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin πρόκειται να μιλήσει στην Ομοσπονδιακή του Συνέλευση με φόντο τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και ίσως στην περιοχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το στενό του Κουρσκ έχει ήδη κλείσει ενώ ο εναέριος χώρος γύρω από αυτό επιτηρείται αυστηρά.

Απάντηση των Δυτικών

Το πρώτο ερώτημα είναι ποια θα ήταν η δυτική απάντηση σε μια μονομερή αναδιατύπωση των εθνικών συνόρων.
Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει μια ουκρανική στρατιωτική απάντηση και στη συνέχεια μια ρωσική αντεκδίκηση, δεδομένου του μεγέθους των δυνάμεων που σωρεύονται.

Ψηφιακό γιουάν

Εντύπωση προκάλεσαν, στο μεταξύ, οι δηλώσεις του προέδρου της Κίνας, ο οποίος, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν να εκφοβίζουν όλο τον πλανήτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει και το Bloomberg, το ψηφιακό γιουάν της Κίνας δεν μπορεί να απειλήσει το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα.
Ωστόσο, «δεδομένου ότι η Κίνα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις συναλλαγές που αφορούν το ψηφιακό νόμισμα, μπορεί να είναι ευκολότερο να εκδικηθεί όσους αντιδρούν ενάντια στο Πεκίνο για ευαίσθητα θέματα όπως η Ταϊβάν, η Σινγιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ» λένε Κινέζοι αξιωματούχοι.
Από την άλλη, όπως αναφέρει ο πρώην Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Mat Pottinger, «δεν έχουμε δει τίποτε σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις».
Και κάπως έτσι φαίνεται πως το πλοίο του φιλελευθερισμού πλέει ανάμεσα «στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη», που έλαβε άλλο ένα χτύπημα από τη ευρωπαϊκή Super League, που κατέρρευσε πρόωρα.

Το τέλος της νεοφιλελεύθερης ιδιοτροπίας;

Όπως αναρωτιέται η Rabobank, ήλθε το τέλος της νεοφιλελεύθερης ιδιοτροπίας;
Ή απλά βιώνουμε την εδραίωση του νεοφιλελευθερισμού ως σωτήρος από κάτι χειρότερο;
Κάθε φορά που αποτυγχάνει το σύστημά μας, θέλουμε να το αλλάξουμε.
Αλλά καταλήγουμε σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις.
Τι συμβαίνει τώρα;
Οι κεντρικές τράπεζες προσποιούνται ότι όχι μόνο δεν βλέπουν τον πληθωρισμό περιουσιακών στοιχείων που προκαλούν σκόπιμα, αλλά επίσης δεν βλέπουν τον πληθωρισμό από πλευράς προσφοράς.
Αντ 'αυτού, μιλούν για τον πληθωρισμό των μισθών.
Σε αυτό το σημείο, η ώθηση των ΗΠΑ για μια νέα, φιλελεύθερη παγκόσμια δημοσιονομική τάξη φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης