Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το νέο ράλι της Viohalco - Τι προκαλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών;

Το νέο ράλι της Viohalco - Τι προκαλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών;

Νέο έργο για την Cenergy στο μεγαλύτερο Αιολικό Πάρκο

Σχετικά Άρθρα
Σε ένα νέο γύρο αποτίμησης της αξίας προχωρούν οι επενδυτές στην Viohalco, της μοναδικής πιθανότατα εισηγμένης εταιρείας όπου οι αναλυτές, αν και παρακολουθούν, δεν έχουν προχωρήσει σε εκθέσεις εκτίμησης της αξίας της.
Το 2020, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διπλασιάστηκαν σε 32 εκατ. ευρώ μ ένα κύκλο εργασιών 3,8 δις. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 295 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα η εταιρεία πρόκειται να δημοσιεύσει την ετήσια οικονομική έκθεση της.
Η μετοχή βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς η αποτίμηση της παραμένει χαμηλότερα απο τις κεφαλαιοποιήσεις των θυγατρικών της – αν και πρόσφατα κατέγραψε υψηλό 52 εβδομάδων στα 5,04 ευρώ και 1,3 δις. χρηματιστηριακή αξία.

Χθες, η μετοχή της μητρικής εταιρείας συμμετοχών κατέγραψε άνοδο 6,44% και η κεφαλαιοποίηση της ανήλθε σε 1,24 δισ. ευρώ, ωστόσο κινείται χαμηλότερα απο το άθροισμα των χρηματιστηριακών αξιών στις εισηγμένες θυγατρικές της (Elvalhalcor -Cenergy).
Όλα αυτά δίχως να υπολογίζεται και η αποτίμηση της εταιρείας ακινήτων Noval Properties, η οποία στα τέλη του 2020 αύξησε την αξία ακινήτων κατά 22% στα 364 εκατ. ευρώ.

Τι προκαλεί το ενδιαφέρον – Έκθεση σε προμηθευτή των ΑΠΕ

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Viohalco - εκτός απο τις κυκλικές θυγατρικές εταιρείες που ευνοούνται απο την ανάκαμψη της οικονομίας - προκαλεί η ελκυστική διαφοροποίηση σε σχέση με τις αποτιμήσεις που προσφέρουν οι εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών, Φωτοβολταϊκών κ.α Με άλλα λόγια, η αποτίμηση της μητρικής συμμετοχών είναι φθηνότερη σε σύγκριση με τις υψηλές αποτιμήσεις που προσφέρουν διεθνώς οι εταιρείες ΑΠΕ.
Για πολλά funds δε είναι προτιμότερη η έκθεση σ ένα προμηθευτή εταιρειών ΑΠΕ, παρά στις ίδιες εταιρείες ΑΠΕ, όπου οι αποτιμήσεις είναι ήδη υψηλές.
Άλλωστε σ ότι αφορά την Ελλάδα, η Viohalco μέσω των προϊόντων της Cenergy ( καλώδια ) θα κατέχει ένα απο τα μεγάλα μερίδια αγοράς σ ότι αφορά τον εξοπλισμό των ΑΠΕ, Αιολικών Πάρκών .
Χθες λόγου χάρη Cenergy Holdings ανακοίνωσε πως η Hellenic Cables, που συνιστά τον κλάδο καλωδίων της, σε συνεργασία με την Asso.subsea Ltd, επιλέχθηκε από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, μετά από διεθνή διαγωνισμό, για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια και την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος 150kV το οποίο θα συνδέει το υπό κατασκευή αιολικό πάρκο Kafireas ΙΙ, ισχύος 330 MW, με το ηπειρωτικό δίκτυο της Ελλάδας.
Το 40% των εσόδων του κλάδου των καλωδίων προέρχεται απο έργα που αφορούν την επέκταση των ΑΠΕ και την σταδιακή απο- ανθρακοποίηση της οικονομίας.
Εκτός, όμως, απο τον τομέα καλωδίων ο οποίος βρέθηκε στο στοχαστρο εξαγοράς- επεκτείνεται ραγδαία σε μεγάλα έργα Φυσικού Αερίου στην περιοχή. Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως η θυγατρική Σωληνουργεία Κορίνθου, που αποτελεί τον κλάδο σωλήνων χάλυβά της, υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα με την Israel Natural Gas Lines (INGL), ηγέτη στη διανομή φυσικού αερίου του Ισραήλ, για το υποθαλάσσιο τμήμα ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης μεταξύ των πόλεων Ashdod και Ashkelon.
Για το έργο δεν έχουν δοθεί στοιχεία καθώς η εγκατάσταση ξεκινά το 2022.
Και σ ότι αφορά την Σωληνουργεία Κορίνθου, περισσότερο απο το 70% των εσόδων προέρχεται από έργα φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα η θυγατρική αναπτύσσει λύσεις που προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες της αγοράς μεταφοράς ενέργειας (πράσινο υδρογόνο, δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα).

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης