Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα 6 βήματα που πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι με το νέο σύστημα απονομής συντάξεων

Τα 6 βήματα που πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι με το νέο σύστημα απονομής συντάξεων
Προχωρά εν μέσω αντιδράσεων το σχέδιο για γρήγορες συντάξεις
Σχετικά Άρθρα

Προχωρά παρά τις αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ η επιτάχυνση των συντάξεων, μετά την ρύθμιση για της επέκτασης στην έκδοση από πιστοποιημένους επιστημονικούς φορείς, με τη δημοσίευση πρόσκλησης απασχόλησης με καθεστώς σύμβασης έργου 100 συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του Οργανισμού.
Αντιδρώντας οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα Πέμπτη σε 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας, μετά από απόφαση της ΠΟΠΟΚΠ.
Μέχρι τις 10/5 θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις οι συνταξιούχοι του πρώην ΕΦΚΑ για 8μηνη απασχόληση στην υποστήριξη των διαδικασιών απονομής συντάξεων σε υπηρεσίες του e- Ε.Φ.Κ.Α σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα και Τρίπολη.
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ηλικίας έως 70 ετών, και θα αμείβονται με 700 ευρώ ανα μήνα. Για την υποβολή των αιτήσεων έχει τεθεί σε εφαρμογή ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).
Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ θεωρούν ότι πίσω από τη ρύθμιση για τα ιδιωτικά γραφεία, «κρύβεται το γεγονός ότι θα πληρώνονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Επιπλέον ανάλογα με το πόσο γνωστό θα είναι το όνομα του δικηγορικού ή λογιστικού γραφείου που θα αναλάβει την έκδοση της σύνταξης, θα πρέπει να βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη ο ενδιαφερόμενος με αποτέλεσμα να έχουμε απονομή συντάξεων πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου».

2 χρόνια πριν τη σύνταξη για το «μάζεμα» των απαραίτητων δικαιολογητικών

Οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται μέχρι 2 χρόνια πλησίον της σύνταξης, θα πρέπει να συγκεντρώνουν ή οι ίδιοι, ή τα πιστοποιημένα γραφεία και να καταθέτουν στον ΕΦΚΑ τα παρακάτω 6 απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου μέσα σε 30 μέρες από την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης να πληρωθούν με το ποσό που τους αναλογεί:
α. Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης σε ένα ή περισσότερους οργανισμούς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης. Η βεβαίωση αφορά καταμέτρηση των ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ ή του χρόνου ασφάλισης σε άλλους φορείς και θα χρησιμοποιείται στην έκδοση της συνταξιοδοτικής του απόφασης.
β. Βεβαίωση ύπαρξης ή μη οφειλόμενων εισφορών του αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ασφαλισμένου αλλά και υποβολή αίτησης για ρύθμιση. Στην υπάρχουσα τροπολογία υπάρχει ρύθμιση που ανεβάζει το καθαρό πλαφόν σε αυτοαπασχολούμενους και ασφαλισμένους στο ΕΕΤΑ στα 20.000 ευρώ και στον ΟΓΑ στα 6.000 ευρώ. Σήμερα όλη η διαδικασία ελέγχου οφειλών γίνεται από τον e-ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων, εταιρειών κ.λπ. και την έκδοση σχετικής βεβαίωσης, ώστε να προχωρήσει η συνταξιοδοτική περίπτωση κάποιου ασφαλισμένου.
γ. Βεβαίωση για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και υπολογισμός του σχετικού ποσού για την εξόφλησή του. Ουσιαστικά οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα εκδίδουν τις αποφάσεις εξαγοράς πλασματικών ετών χωρίς να χρειάζεται να εμπλέκονται, τα τμήματα «Ειδικών Θεμάτων» του e-ΕΦΚΑ.
δ. Έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης. Μέσα στα τελευταία 2 έτη πριν από τη συνταξιοδότηση, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να προσέρχεται σε πιστοποιημένους επαγγελματίες και να εκδίδει συγκεντρωτική βεβαίωση του χρόνου ασφάλισής του από το σύνολο των φορέων. Πρόκειται για παλιότερη ρύθμιση που είχε τεθεί σε αχρησία, λόγω έλλειψης προσωπικού.
ε. Σχέδιο διακανονισμού οφειλών. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα ενώ δίνεται πολύ μικρό χρονικό διάστημα, 2 μόλις μηνών, στους υποψήφιους συνταξιούχους, ώστε να εξοφλήσουν το πλέον του ορίου των 20.000 ποσό. Επίσης ΔΕΝ χορηγείται προσωρινή σύνταξη σε τέτοιες περιπτώσεις, που σημαίνει ότι ο υποψήφιος συνταξιούχος θα πρέπει να βιοπορίζεται από άλλη πηγή.
στ. Έκδοση σχεδίου συνταξιοδοτικής απόφασης. Ο ασφαλισμένος απευθύνεται στον πιστοποιημένο επαγγελματία για την έκδοση σχεδίου απόφασης για κύρια ή επικουρική σύνταξη και υποβολή αυτού στον ΕΦΚΑ. Μετά την υποβολή του σχεδίου, ο ΕΦΚΑ θα επικυρώνει και θα υπολογίζει το ποσό της σύνταξης. Αν παρέλθουν 30 ημέρες από την υποβολή του σχεδίου και αυτό δεν έχει εγκριθεί, θεωρείται ότι έχει γίνει αυτομάτως αποδεκτό και η απόφαση έχει εκδοθεί με αφετηρία τον μήνα υποβολής αίτησης για σύνταξη.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης