Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιδείνωση στη Wall Street λόγω πακέτου φόρου από Biden - Στο επίκεντρο πανδημία και εταιρικά

Επιδείνωση στη Wall Street λόγω πακέτου φόρου από Biden - Στο επίκεντρο πανδημία και εταιρικά

Ήπια πτώση στη Wall Street

Σχετικά Άρθρα
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 22/4οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά από μια συνεδρίαση κερδών χθες και ένα μεγάλο ράλι από τις αρχές του έτους, παρά τα θετικά νέα από το πεδίο της οικονομίας και των εταιρικών αποτελεσμάτων, κυρίως λόγω ανησυχιών για τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ J. Biden για τη φορολογική πολιτική.

O πρόεδρος Biden σχεδιάζει φορολογία επί των κεφαλαιουχικών κερδών έως και σε ποσοστό 43,4%.
Η πρότασή του αναμένεται να οδηγήσει έως και σε διπλασιασμό της φορολογίας για τους πλουσιότερους Αμερικανούς.
Νωρίτερα σήμερα, εξάλλου, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξέθεσε την αντιπρότασή του στο πακέτο 2 τρισ. δολ. του Μπάιντεν για τις υποδομές στις ΗΠΑ.
Οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών αντιπροτείνουν σχέδιο 568 δισ. δολαρίων για γέφυρες, αεροδρόμια, δρόμους και δεξαμενές νερού, χωρίς αύξηση της φορολογίας.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά -0,94% στις 33.815 μονάδες

Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,92% στις 4.134,98 μονάδες
Ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες -0,94% στις 13.818 μονάδες

Η αγορά δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την ανακοίνωση θετικών στοιχείων για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ, με τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την έναρξη της πανδημίας.
Η μετοχή της Southwest Airlines σημείωσε άνοδο +1,6% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι κρατήσεις για ταξίδια αναψυχής συνεχίζουν να αυξάνονται και αναμένει να περάσει σε break even ή και σε κερδοφορία μέχρι τον Ιούνιο.
Η αεροπορική ανακοίνωσε εξάλλου ζημίες χαμηλότερες του αναμενομένου για το α' τρίμηνο του έτους.
Η American Airlines έκανε μίνι ράλι +3%, μετά την ανακοίνωση ότι πέρασε σε θετικές ταμειακές ροές στο τέλος του τριμήνου, εξαιρέσει της εξυπηρέτησης του δανεισμού της.

Υπερέβησαν τις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα της AT&T

Κατά 2% ενισχύεται η μετοχή της A&T μετά από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου τα οποία υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, καθώς η εταιρεία επωφελήθηκε από την υψηλότερη ζήτηση για τα smartphones, ενώ παρατηρήθηκε ανάκαμψη στις δραστηριότητες της WarnerMedia.
Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 7,5 δισ. δολαρίων ή 1,04 δολαρίων ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 4,6 δισ. δολάρια ή 63 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 86 σεντς ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 84 σεντς πριν από ένα χρόνο και από τα 78 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.
Τα έσοδα για το α΄ τρίμηνο αυξήθηκαν στα 43,9 δισ. δολάρια από τα 42.8 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, χάρη στα υψηλότερα έσοδα από την κινητικότητα και από τη Warner Media.
Οι αναλυτές ανέμεναν 42,7 δισ. δολάρια σε έσοδα τριμήνου.

Στα κέρδη επέστρεψε η Blackstone Group στο τρίμηνο

Στα κέρδη επέστρεψε η Blackstone Group στο α΄ τρίμηνο, καθώς εστίασε στις ταχέως αναπτυγμένες επιχειρήσεις βοηθώντας να αυξηθεί η αξία των επενδύσεων της.
Ο επενδυτικός όμιλος εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,75 δισ. δολαρίων ή 2,46 δολάρια ανά μετοχή, από το α΄ τρίμηνο.
Στο αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους είχε καταγράψει ζημιές 1,07 δισ. Δολαρίων ή 1,58 δολαρίων ανά μετοχή.
Η αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Blackstone αυξήθηκε κατά 15,3% στην τελευταία περίοδο, περισσότερο από την άνοδο 5,8% του S&P 500.

ΗΠΑ: Στις 547.000 οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Περαιτέρω μείωση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις στα επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καθώς έφτασαν τις 547.000 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 610.000 ωστόσο εν τέλει σημειώθηκε νέα πτώση την εβδομάδα που έληξε στις 17 Απρίλιου 2021.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις έφταναν τις 586.000, ενώ για τις 17/4 η Νέα Υόρκη και το Τέξας αναφέρουν την μεγαλύτερη άνοδο συγκριτικά με άλλες περιοχές.
Σε υψηλές τιμές κυμαίνεται ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που επωφελείται από τις διάφορες παροχές ανεργίας λόγω της πανδημίας, καθώς φτάνει τα 17 εκατ.

Χάος λόγω covid στην Ινδία - Κατά της AstraZeneca η ΕΕ - Σπάνιο να κολλήσει ο πλήρως εμβολιασμένος

Χαώδης παραμένει η κατάσταση στην Ινδία όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς καθημερινά καταγράφονται ασύλληπτα ημερήσια παγκόσμια ρεκόρ νέων κρουσμάτων τη στιγμή που τα νοσοκομεία τελούν υπό πλήρη κατάρρευση, αδυνατώντας να διαχειριστούν τον όγκο των ασθενών με covid.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως τα νοσοκομεία απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να τους παράσχει οξυγόνο προκειμένου να καταφέρουν να διατηρήσουν στη ζωή τους διασωληνωμένους ασθενείς, αν και πλέον ολοένα και περισσότεροι γιατροί και κλινικές συστήσουν σε όσους νοσούν, να παραμένουν σπίτι τους.
Και ενώ η Ινδία αδυνατεί να ελέγξει τον ιό, κάτι που ήδη παρατηρείται και στη Βραζιλία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ξεπέρασαν τους 200 εκατομμύρια εμβολιασμούς, προσβλέποντας ότι έως τις 4 Ιουλίου η χώρα θα έχει επιστρέψει σε μια μερική κανονικότητα, τη στιγμή που η Ευρώπη ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά της AstraZeneca για την καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων.
Αισιόδοξα πάντως είναι τα μηνύματα από το μέτωπο των εμβολιασθέντων, καθώς μελέτη δείχνει πως είναι εξαιρετικά σπάνιο να κολλήσει κάποιος που έχει κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ΕΚΤ

Με ήπια άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Το ενδιαφέρον στράφηκε στις δηλώσεις της προέδρου Christine Lagarde.
Η πρόοδος του εμβολιασμού στην Ευρωζώνη και η χαλάρωση των περιορισμών θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί καθοδικό κίνδυνο.
Βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί, ωστόσο μεσοπρόθεσμα το outlook βελτιώνεται, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ.
Το πρόγραμμα PEPP θα παραμείνει, μέχρι να τερματιστεί η κρίση του κορωνοϊού να τερματιστεί.
H Lagarde διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ δεν συζητά καμία αλλαγή στο PEPP, σημειώνοντας ότι η όποια συζήτηση είναι πρώιμη.
Η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) θα συνεχιστεί με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Από το μέτωπο των εταιρικώ ν αποτελεσμάτων, ο τίτλος της Nestlé σημειώνει άλμα σχεδόν 3% μετά την ανακοίνωση του ελβετικού κολοσσού των τροφίμων ότι οι οργανικές πωλήσεις του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 8%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στον αντίποδα, ο τίτλος της Credit Suisse σημειώνει βουτιά 5% μετά την ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας ότι σχεδιάζει να αντλήσει 1,7 δισ. φράγκα για την εξυγίανση του ισολογισμού της μετά το πλήγμα που δέχτηκε από την κατάρρευση της Archegos Capital Management.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ταυτόχρονα επιπλέον επιβαρύνσεις 600 εκατ. φράγκων το δεύτερο τρίμηνο λόγω της υπόθεσης της Archegos.
Ισχυρά κέρδη άνω του 3% σημειώνει ο τίτλος της Volvo μετά την ανακοίνωση καλύτερων των εκτιμήσεων κερδών σε λειτουργικό επίπεδο για το α’ τρίμηνο.

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Καμία αλλαγή στις αγορές ομολόγων λόγω πανδημίας

Αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν, διατηρήθηκαν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατόπιν της σημερινής, 22 Απριλίου 2021, συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης διατήρησε στο 0% το βασικό επιτόκιο, στο -0,50% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 0,25% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης.
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Κέρδη στην Ασία

Κέρδη κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, μετά την άνοδο στη Wall Street, διευρύνοντας το rebound στις διεθνείς αγορές μετοχών, μετά το sell off.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,1% στις 4.007 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με ισχυρή άνοδο +2,38%, στις 29.188 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,5% στις 28.765 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,2% στις 3.465 μονάδες, λόγω της ανησυχίας για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,3% στις 47.844μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης