Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανεξέλεγκτη η covid στην Ινδία – Νέο ρεκόρ κρουσμάτων, πάνω από 332.000 σε 24 ώρες

Ανεξέλεγκτη η covid στην Ινδία – Νέο ρεκόρ κρουσμάτων, πάνω από 332.000 σε 24 ώρες
Χάος στα νοσοκομεία, έλλειψη κλινών, φαρμάκων και οξυγόνου
Σχετικά Άρθρα

Δραματικές ώρες βιώνει λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η Ινδία, η οποία για ακόμα μια ημέρα ανέφερε νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, αναφέροντας πάνω από 332.000 μολύνσεις.
Πρόκειται για αριθμό που δεν έχει καταγραφεί σε καμία άλλη χώρα από την έναρξη της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, η Ινδία ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 2.263 θάνατοι και 332.730 μολύνσεις.
Συνολικά, μετρά 186.920 νεκρούς επί συνόλου άνω των 16 εκατομμυρίων κρουσμάτων.
Όπως είναι αναμενόμενο ο όγκος αυτών των ασθενών έχει κατακλύσει τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν ήδη καταρρεύσει, καθώς πλέον θεωρείται αδύνατο να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη, τη στιγμή που καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα ακόμα και σε οξυγόνο για τους διασωληνωμένους.
Η έκρηξη των κρουσμάτων αποδίδεται σε μια «διπλή μετάλλαξη» του ιού που εξαπλώνεται ραγδαία.
Στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα, από τις εστίες της κρίσης, 13 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου κοντά στη Μουμπάι, δύο ημέρες μετά τους θανάτους τουλάχιστον 29 διασωληνωμένων ασθενών σε δημόσιο νοσοκομείο εξαιτίας διαρροής στη δεξαμενή με το οξυγόνο στην πόλη Νασίκ.
Είναι τόσο ανεξέλεγκτη πλέον η κατάσταση, όπου για παράδειγμα στο Νέο Δελχί, έχουν δημιουργηθεί μαζικά αυτοσχέδια αποτεφρωτήρια, στα οποία και καίγονται οι νεκροί, αν και όπως αναφέρεται, ακόμα και σε αυτά υπάρχει λίστα αναμονής.

Περιορισμοί

Σε μια προσπάθεια να καμφθεί η τεράστια διασπορά του ιού, οι αρχές του Νέου Δελχί, πόλης που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από αυτό το κύμα της επιδημίας, έλαβαν την απόφαση να επιβληθεί 6ημερο lockdown, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου ενώ προς αυστηρό lockdown οδεύει και το κρατίδιο της Μαχαράστρα.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Naredra Modi απαίτησε από τους συμπατριώτες του να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια, για να αποφευχθούν νέα lockdown στη χώρα, που είναι αντιμέτωπη με ολοένα σοβαρότερη υγειονομική κρίση καθώς πλήττεται από σφοδρό δεύτερο κύμα.
Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση αφότου άρχισε η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων, o Modi αναγνώρισε πως η Ινδία των 1,3 δίνει «για ακόμη μια φορά μεγάλη μάχη».
«Η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο πριν από μερικές εβδομάδες» προτού «έρθει το δεύτερο κύμα σαν τυφώνας», είπε ο Modi.
Οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από μαζικές συγκεντρώσεις κόσμου καθώς εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά, σε πολιτικές συγκεντρώσεις, σε γάμους, σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί

Έως σήμερα εκτιμάται ότι στην Ινδία έχουν χορηγηθεί πάνω από 124 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, ο μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά μικρός σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι θα είναι διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες από 18 ετών και άνω μετά την 1η Μαΐου.
Όμως ειδικοί υπογραμμίζουν πως η Ινδία είναι αδύνατο να διαθέτει επαρκείς ποσότητες δόσεων για τους 600 εκατομμύρια ανθρώπους που τυπικά θα δικαιούνται να εμβολιαστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης