Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς τηλεφώνημα Biden σε Erdogan – Έτοιμες οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Προς τηλεφώνημα Biden σε Erdogan – Έτοιμες οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Νέο χαστούκι στην Άγκυρα από ΗΠΑ μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F35
Σχετικά Άρθρα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan αναμένεται να έχει τις επόμενες ώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος σύμφωνα με τα ΜΜΕ, αναμένεται να ανακοινώσει στον Τούρκο ομόλογό του την απόφαση του να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων, κίνηση που - εφόσον πράγματι υλοποιηθεί - αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών.
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ΑΝΚΑ, πριν την ομιλία του που είναι προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο 24/4, ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο Biden αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Erdogan προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόθεση του να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση του για τη μνήμη των θυμάτων των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά το τέλος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Ωστόσο, αναφέρεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει λάβει ακόμα τις οριστικές του αποφάσεις, και για αυτόν ίσως το λόγο Αμερικάνοι αξιωματούχοι δεν έχουν ενημερώσει την τουρκική πλευρά για τις προθέσεις του Biden, μια και αυτός ενδέχεται να αλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή.
Σημειώνεται πως από την ημέρα που ο Biden ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, δεν έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο Erdogan, κάτι που ερμηνεύεται ως ένα σαφές μήνυμα του προς την Άγκυρα ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει ποια είναι η στάση της απέναντι στις ΗΠΑ, μετά και τα πρόσφατα ανοίγματα της προς τη Ρωσία.
Εφόσον, ο Biden προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, εκτιμάται ότι θα υπάρξει έντονη αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία αντιδρά στον όρο «γενοκτονία» αναφέροντας πως μπορεί να υπήρξε εκτοπισμός των Αρμενίων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού.

Erdogan: Ψέμα η γενοκτονία

Είναι χαρακτηριστικό ότι για αυτό το θέμα, πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 22/4 ευρεία σύσκεψη του Erdogan με στενούς του συνεργάτες προκειμένου να εξετάσουν πώς θα κινηθούν και θα αντιδράσουν σε αυτήν την επικείμενη κίνηση του Biden.
«Απέναντι στο ψέμα της «γενοκτονίας» των Αρμενίων και σε όσους, με πολιτική σκοπιμότητα, υποστηρίζουν αυτή την συκοφαντία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αλήθεια» υποστήριξε ο Erdogan, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, M. Cavusoglu ανέφερε ότι «οι δηλώσεις που δεν έχουν νομική δέσμευση, δεν θα έχουν κανένα όφελος, αλλά θα βλάψουν τις σχέσεις μας».
«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να επιδεινώσουν τις σχέσεις αυτές, η απόφαση είναι δική τους» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Νέο χαστούκι;

Εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχωρήσει όντως σε αυτήν την κίνηση και δεν αναδιπλωθεί την τελευταία στιγμή, παίρνοντας κάτι άλλο ως «αντάλλαγμα», οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας αναμένεται να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο ύστερα και από την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να παγώσουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα για τα F-35.
Η κίνηση αυτή αποτελεί την απάντηση των ΗΠΑ στην απόκτηση από την Τουρκία του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο είναι ασύμβατο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Μόσχα για να αντληθούν πληροφορίες σε ό,τι αφορά τα F-35.
Στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 που έπληξαν τόσο την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας όσο και ανώτερους υπαλλήλους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης