Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θύελλα αντιδράσεων για το ακαταδίωκτο - Τσίπρας: Στυγνή ομολογία ενοχής της κυβέρνησης - Πυρά από Εξαδάκτυλο, Παγώνη

Θύελλα αντιδράσεων για το ακαταδίωκτο - Τσίπρας: Στυγνή ομολογία ενοχής της κυβέρνησης - Πυρά από Εξαδάκτυλο, Παγώνη
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αποποιήθηκε των προνομίων για το ακαταδίωκτο
Σχετικά Άρθρα

(upd 4) Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και την ιατρική κοινότητα έχει προκαλέσει η τροπολογία της κυβέρνησης για το ακαταδίωκτο στα μέλη των επιτροπών για τον κορωνοϊό.
Για «στυγνή ομολογία ενοχής της κυβέρνησης» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «η ασυλία αφορά τα κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που απαρτίζουν τις επιτροπές».
Στον αντίποδα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας στον κ. Τσίπρα έκανε λόγο για κορωνοκαπηλεία και πριόνισμα της Επιστήμης.
Την ίδια στιγμή, σε δύσκολη πλέον θέση βρίσκονται και μέλη της ιατρικής κοινότητας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος δήλωσε ότι αποποιείται των προνομίων του ακαταδίωκτου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αίτημα του ΠΙΣ είναι η ασυλία σε όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που ασχολείται με τα περιστατικά κορωνοϊού.
Την αντίθεση της με το ακαταδίωκτο εξέφρασε και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, λέγοντας πως «οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούμε πως δεν έπρεπε να γίνει».
Εξάλλου, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η τροπολογία πέρασε από τη Βουλή λίγες ημέρες αφού δημοσιοποιήθηκε μέρος των πρακτικών από τις συνεδριάσεις των επιστημόνων, από όπου προκύπτουν οι πιέσεις της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Και παρ' όλο που η κυβέρνηση -επισήμως τουλάχιστον- υποστηρίζει ότι όλα γίνονται σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων, από τα πρακτικά προκύπτει πως η κυβέρνηση υποβάλλει τις προτάσεις και πιέζει για την υιοθέτηση τους.
Την τροπολογία για το ακαταδίωκτο υπερασπίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας πως οι ειδικοί δεν γίνεται να είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε «οποιονδήποτε παλαβό».
tropologia.webp
Ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης

Η τροπολογία και ειδικά η χρονική στιγμή στην οποία πέρασε προκαλεί πλήθος ερωτημάτων, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να καλέσει μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων ως μάρτυρες.
Πλέον, η επιστημονική κοινότητα στοχοποιείται ακόμα περισσότερο (και σε αυτό έχει συμβάλει και η κυβέρνηση, καθώς ρίχνει στους επιστήμονες όλη την ευθύνη για τα περιοριστικά μέτρα).
Πόσο τυχαίο θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή λίγα 24ωρα αφού το φως της δημοσιότητας είδαν πρακτικά συνεδριάσεων, που κατά την κυβέρνηση δεν υπήρχαν;
Γιατί οι επιστήμονες και τα μέλη των επιτροπή να μην μπορούν να καταθέσουν ως μάρτυρες;
Υπενθυμίζεται από τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν ήταν εμφανής η εμπλοκή τόσο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη όσο και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου στις εργασίες της επιτροπής.

Τσίπρας: Στυγνή ομολογία ενοχής της κυβέρνησης για την τραγική διαχείριση της πανδημίας

«Η τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών των Επιτροπών του υπουργείου Υγείας, αποτελεί στυγνή ομολογία ενοχής της κυβέρνησης για την τραγική διαχείριση της πανδημίας», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
Όπως σημειώνει, «κυρίως προσβάλλει τους επιστήμονες και διαλύει την όποια εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας έχει απομείνει απέναντι στην επιστημονική κοινότητα, γεγονός εξαιρετικά δυσάρεστο και επικίνδυνο».
«Ωστόσο, ας είμαστε ειλικρινείς. Η ασυλία δεν αφορά τους επιστήμονες. Ούτως ή άλλως βάσει του νόμου ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός», συνεχίζει ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η ασυλία αφορά τα κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που απαρτίζουν τις Επιτροπές». «Που μαζί με υπουργούς συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, ασκώντας ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων. Αφορά αυτούς που ευθύνονται για το 6μηνο αποτυχημένο lockdown και για την κατάρρευση του ΕΣΥ», συμπληρώνει.
«Για αυτό άλλωστε και η τροπολογία δεν εξαντλείται στο ακαταδίωκτο, αλλά επεκτείνεται στην απαγόρευση κατάθεσης των μελών της Επιτροπής σε περιπτώσεις δικαστικής διερεύνησης. Τι φοβούνται;», διερωτάται και σχολιάζει:
«Μα την πιθανότητα κάποιος εκ των επιστημόνων να κληθεί να καταθέσει την αλήθεια για τις πιέσεις και για την πατρότητα κάποιων κρίσιμων αποφάσεων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που κρύβουν τόσους μήνες τα πρακτικά των συνεδριάσεων».
«Ο πρωθυπουργός που έχει κάνει σημαία του την ατομική ευθύνη όλων των πολιτών, που μεταβίβασε, προχθές, ακόμη και την ευθύνη του μη εμβολιασμού στους ανθρώπους που δίνουν διασωληνωμένοι τη μάχη για τη ζωή, νομοθετεί ασυλία των συνεργατών του από κάθε ευθύνη για τις αποφάσεις τους», σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας και καταλήγει: «Οι ευθύνες όμως που βαραίνουν τον κ. Μητσοτάκη είναι πρωτίστως ηθικές. Και από αυτές, καμία ασυλία δεν θα τον γλιτώσει».

Η απάντηση από Πελώνη

Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εξαπολύει η κυβέρνηση δια στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.
Η κ. Πελώνη απαντώντας στη δήλωση του κ. Τσίπρα για ακαταδίωκτο των μελών των επιτροπών για τον κορωνοϊό, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στο στόχαστρο του το επιστημονικό προσωπικό, αλλά και ότι πριονίζει την επιστήμη.
Επίσης, έκανε λόγο για πολιτικό κατήφορο του κ. Τσίπρα.
Πιο αναλυτικά, η κ. Πελώνη αναφέρει στη δήλωση της: «Το ύφος της δήλωσης του κ. Τσίπρα έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη προστασίας του επιστημονικού προσωπικού που από την πρώτη στιγμή το κόμμα του έβαλε στο στόχαστρο, επιχειρώντας την αποδόμηση και την στοχοποίηση προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους.
Αν, έστω μια φορά, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε στους πολίτες έκκληση να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας αντί να επιλέγει την κορωνοκαπηλεία και το πριόνισμα της Επιστήμης και της επιστημονικής άποψης, ίσως να έπειθε ότι στόχος του είναι η συμβολή στην εθνική προσπάθεια.
Αλλά ο κ. Τσίπρας τρέφεται από την πανδημία. Και όσο αντιλαμβάνεται ότι κάθε μέρα που περνά, φτάνουμε πιο κοντά στο τέλος της πρωτοφανούς κρίσης, τόσο πατάει γκάζι αντί για φρένο στον πολιτικό του κατήφορο».
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, η κ. Πελώνη -μιλώντας στην ΕΡΤ- είχε τονίσει ότι «οι άνθρωποι της επιτροπής δεν ασκούν διοίκηση για να είναι υπόλογοι σε ποινικές διώξεις. Πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Επιτροπής, πρέπει οι επιστήμονες να είναι ελεύθεροι να εκφέρουν την επιστημονική τους άποψη χωρίς να φοβούνται μηνύσεις από τον οποιονδήποτε», δήλωσε η κ. Πελώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Μάλιστα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αλλοπρόσαλλη τακτική. «Από τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χειραγωγεί την επιτροπή και δεν ακούει την επιστημονική άποψη και από την άλλη αντιδρά για την τροπολογία που διασφαλίζει ακριβώς την ανεξαρτησία της επιτροπής» υποστήριξε η Αρ. Πελώνη.
Αναφερόμενη σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, ότι τίθεται θέμα δημοκρατίας, ισχυρίστηκε: «Ποιο είναι το θέμα της δημοκρατίας; Όταν επιστήμονες πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφέρουν την άποψή τους;».
«Η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει την πολιτική απόφαση και την ευθύνη. Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλημα με την επιστήμη; Δεν θέλει να έχουν ανεξάρτητη άποψη οι επιστήμονες;» πρόσθεσε.

Γεωργιάδης: Θα ήταν ντροπή να μην το κάναμε

Την τροπολογία για το ακαταδίωκτο για λοιμωξιολόγους και μέλη των Επιτροπών για την πανδημία, υπερασπίστηκε ο υπουργος Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι ειδικοί δεν γίνεται να είναι εκτεθειμένοι απέναντι «σε οποιονδήποτε παλαβό».
«Φαντάζεστε όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία, οι άνθρωποι που συμμετείχαν ένα χρόνο σε αυτή την επιτροπή και λάμβαναν αποφάσεις να ήταν εκτεθειμένοι σε οποιονδήποτε παλαβό στο facebook και στο twitter και παντού; Να τους κάνουν μηνύσεις και αγωγές και να τρέχουν τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής τους σε δικαστήρια επειδή δέχτηκαν να συμβουλεύσουν μια κυβέρνηση και ένα κράτος πώς να αντιμετωπίσουν την πανδημία; Θα το βρίσκατε σωστό; Απορώ πως γίνεται αυτή η συζήτηση, το θεωρώ αυτονόητο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΟΡΕΝ.
Ακόμη, ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε πως η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε τη δεδομένη χρονική στιγμή, γιατί η κυβέρνηση εκτιμά πως: «τώρα η πανδημία είναι στη λήξη της και οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή και δεν πρέπει να τους κυνηγάνε διάφοροι γιατί είχαν την Α ή τη Β γνώμη σε μια συνεδρίαση».
«Όσο περνάει η πανδημία υπάρχει μεγαλύτερη στεναχώρια και αυξάνονται οι εχθρικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο έναντι επιστημόνων που έλαβαν το κεφάλι τους στον ντορβά. Ήταν απαραίτητο να γίνει και θα ήταν ντροπή μας να μην το κάναμε» επεσήμανε ακόμη.
Εξήγησε επίσης πως οι λοιμωξιολόγοι δεν μπορεί να ψηφίζουν σε μια επιτροπή υπό τον φόβο πως αύριο θα είναι στα δικαστήρια, καθώς μια τέτοια συνθήκη επηρεάζει την κρίση τους και μπορεί να έχουν προβλήματα στην υπόλοιπη ζωή τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δεν υποχρέωσε ποτέ κανέναν επιστήμονα να ψηφίσει κάτι άλλο από αυτό που πιστεύει, ενώ αναγνώρισε πως πολλές αποφάσεις δεν ήταν ομόφωνες.

Ελληνική Λύση: Σκανδαλώδης η ασυλία στην επιτροπή λοιμωξιολόγων

«Η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ισχυρίστηκε πως η σκανδαλώδης ασυλία στα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων νομοθετήθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί η "ελευθερία του λόγου" των επιστημόνων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και καταλήγει:
«Την ίδια στιγμή όμως οποιοσδήποτε επιστήμονας εκφράζει διαφορετική άποψη από την κυβερνητική, κινδυνεύει ακόμα και με διαγραφή από τον ιατρικό σύλλογο. Μιλάμε για υποκρισία και παραβίαση της βασικής αρχής της δημοκρατίας: την ισονομία».

Εξαδάκτυλος: Αποποποιούμαι των προνομίων


Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε ότι αποποιείται των προνομίων για το ακαταδίωκτο.
«Αποποιούμαι των προνομίων αυτών, τα υπόλοιπα είναι του πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.
Όπως είπε, αίτημα του Π.Ι.Σ ήταν από τον Μάρτιο του 2020 η ασυλία σε όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που ασχολείται με περιστατικά covid. Όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, για παράδειγμα ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Ιταλία. «Το ότι δόθηκε μόνο στις επιτροπές, με φέρνει σε δύσκολη θέση», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η επιτροπή έχει πάρει αποφάσεις «κατά παραγγελία». Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι γίνονται πιέσεις ανοίγματος κάποιων δραστηριοτήτων, όμως, η επιτροπή αν κρίνει ότι είναι επικίνδυνη αυτή η κίνηση το αρνείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως είπε, είναι ότι ενώ έχει αιτηθεί η κυβέρνηση το άνοιγμα των mall η επιτροπή το έχει αρνηθεί, γιατί
κρίνει ότι δεν είναι ασφαλής η έναρξη τους.

Παγώνη: Η ιατρική κοινότητα δεν έχει ανάγκη το ακαταδίωκτο

Την αντίθεση της με τον ακαταδίωκτο εξέφρασε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Εγώ ως πρόεδρος του ανωτάτου πειθαρχικού θα σας πω τα εξής: Οι γιατροί κάθε μέρα έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά. Η ιατρική κοινότητα δεν έχει ανάγκη το ακαταδίωκτο γιατί έχει προσωπική, επιστημονική άποψη και είναι τεκμηριωμένη. Κανένας δεν μας φοβίζει και κανείς δεν θα μας φοβίσει να πούμε την άποψή μας» δήλωσε μιλώντας στον Σκάι. 
Η ίδια τόνισε ότι οι επιστήμονες αν χρειαστεί μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στο δικαστήριο σε οποιοδήποτε περιστατικό μπορεί να προκύψει.
«Η επιτροπή, οι συνάδελφοί μου, έχουν άποψη επιστημονική, την τεκμηριώνουν και τέλος. Αυτό σημαίνει διαχωρισμός ιατρικής κοινότητας. Όταν εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά και βρισκόμαστε στα δικαστήρια και πηγαίνουμε στα δικαστήρια, τοποθετούμαστε και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» είπε κ. Παγώνη, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει τροπολογία για συγκεκριμένη ομάδα. Δεν το είχαν ανάγκη. Δεν χρειαζόταν να γίνει αυτή η ιστορία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούμε πως δεν έπρεπε να γίνει. Δεν μπορεί να γίνεται διαχωρισμός στην ιατρική κοινότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης