Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οσμή σκανδάλου στις Βρυξέλλες – Όλοι αναζητούν τον μυστηριώδη Sebastian Lewes, τον λομπίστα που επηρεάζει τις αποφάσεις της ΕΕ

Οσμή σκανδάλου στις Βρυξέλλες – Όλοι αναζητούν τον μυστηριώδη Sebastian Lewes, τον λομπίστα που επηρεάζει τις αποφάσεις της ΕΕ

Ο Sebastian Lewes προσπάθησε να διοργανώσει και ένα πάρτι εν μέσω lockdown στις Βρυξέλλες

Ποιος είναι ο Sebastian Lewes;

Αυτό αναζητούν στις Βρυξέλλες τα όργανα, αρμόδια για τη διαφάνεια, καθώς όπως διαπιστώθηκε μετά από έρευνα, ο εν λόγω κύριος έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων.
Ειδικά μάλιστα εκείνες που ρυθμίζουν τις σχέσεις των επιχειρήσεων και τον ανταγωνισμό επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Το άρθρο που κίνησε τις υποψίες

Ο Sebastian Lewes ισχυρίζεται ότι εργάζεται στην ΕΕ, ως λομπίστας, και μέσω των κοινωνικών μέσων του προωθεί την ατζέντα ότι οι ευρωβουλευτές πρέπει να έχουν στενότερους δεσμούς με τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Σε ένα άρθρο για την εφημερίδα Brussels Times με τίτλο «Αφήστε την περιστρεφόμενη πόρτα ανοικτή: γιατί πρέπει να επιτρέπεται στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να διατηρήσουν τις δεύτερες δουλειές τους», ο αρθρογράφος Sebastian Lewes υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν «αρκετοί» ευρωβουλευτές που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις.
«Η αληθινή δημοκρατία βασίζεται σε μια σύνθεση των συμφερόντων της επιχειρηματικής κοινότητας και των ανθρώπων που επιλέγουμε να μας εκπροσωπήσουν», έγραψε στις 23 Μαρτίου.

Το ψεύτικο προφίλ

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Sebastian Lewes υπάρχει ή ότι εργάζεται στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με μια έρευνα του Politico, το άτομο έχει επίσης έναν λογαριασμό στο Twitter, στον οποίο χρησιμοποιεί μια κλεμμένη φωτογραφία, έχει μόλις κάτω από 50 ακόλουθους, κυρίως από κύκλους πολιτικής των Βρυξελλών.
Δεν είναι σαφές ποιο είναι το κίνητρο πίσω από την ψεύτικη ταυτότητα του Lewes.
Η φωτογραφία που χρησιμοποίησε ο Lewes στον ιστότοπο των Brussels Times και στο βιογραφικό του στο Twitter είναι μια εικόνα ενός Νέου Ζηλανδού ιατρού που ονομάζεται Sam Stead.
Ο Stead είπε ότι "μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν είναι ο ίδιος".
Ο ίδιος, επίσης στις 23 Μαρτίου είχε μια αποτυχημένη απόπειρα διοργάνωσης πάρτι κατά τη διάρκεια του lockdown.
Όμως, είτε ο σκοπός είναι η αναταραχή ή η επιρροή, ο ψεύτικος λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες πολιτικών συμφερόντων στις Βρυξέλλες να κατευθύνουν την πολιτική χωρίς να αποκαλύψουν τις πραγματικές τους ταυτότητες.

Δεν είναι το μόνο ψεύτικο προφίλ

Το ψεύτικο διαδικτυακό προφίλ είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά παραδειγμάτων αμφίβολων προφίλ που χρησιμοποιούνται για να ωθήσουν μια ατζέντα με το πρόσχημα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.
Τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, η γαλλική εφημερίδα Le Monde κατηγόρησε το CGTN, το μέσο που υποστηρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση, ότι χρησιμοποίησε μια ψεύτικη Γαλλίδα ανεξάρτητη δημοσιογράφο για να γράψει για την Ταϊβάν και το Σιντζιάνγκ.
Ένα άτομο που ισχυριζόταν ότι ήταν η εν λόγω δημοσιογράφος, αργότερα προώθησε ένα ακόμη ξεχωριστό άρθρο, αλλά το σκοτάδι ως προς την πραγματική της ταυτότητα παρέμεινε.

Ποιος είναι ο Sebastian;

Στη βιογραφία του Lewes περιγράφει τον εαυτό του ως «επαγγελματία υποθέσεων της ΕΕ», ο οποίος έχει εργαστεί τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στην Επιτροπή των Περιφερειών και έχει πτυχία στις διεθνείς σχέσεις και στην πολιτική θεωρία.
Ο Sebastian Lewes διαχειρίζεται επίσης έναν λογαριασμό Twitter με το ίδιο όνομα που προωθεί μια ατζέντα υπέρ της ΕΕ και των επιχειρήσεων.
Η σελίδα του στους Brussels Times συνδέθηκε με αυτόν τον λογαριασμό (πριν καταργηθεί.)
Ωστόσο, βάσει μιας αναθεώρησης λογαριασμών κοινωνικών μέσων, ιστότοπων θεσμικών οργάνων της ΕΕ και άλλων ιστότοπων τρίτων, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ένα άτομο με αυτό το όνομα έχει εργαστεί ποτέ σε κανένα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Το Politico επικοινώνησε με πολλά άτομα για τα οποία ο Lewes ισχυρίστηκε ότι είχε εργαστεί, αλλά κανένας δεν τον γνώριζε.
Ο κατάλογος υπαλλήλων της ΕΕ, EU Who is Who, επίσης δεν τον περιλαμβάνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης