Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πηγές ΕΚΤ: Τον Ιούνιο θα λάβουμε δύσκολες αποφάσεις για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων - Θα επηρεαστεί η Ελλάδα;

Πηγές ΕΚΤ: Τον Ιούνιο θα λάβουμε δύσκολες αποφάσεις για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων - Θα επηρεαστεί η Ελλάδα;
Οι δύσκολες αποφάσεις θα αφορούν τις αγορές μέσω PEPP, του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας
Σχετικά Άρθρα
Τον Ιούνιο θα λάβουμε δύσκολες αποφάσεις για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων.
Αυτό ανέφερε πηγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πρακτορείο Bloomberg, δημιουργώντας σύγχυση σε σχέση με τις μόλις χτες (22 Απριλίου 2021) αποφάσεις της νομισματικής αρχής για τη μη μεταβολή των προγραμμάτων αγοράς τίτλων.
Το πρώτο σχόλιο των αναλυτών ήταν ότι σε περίπτωση μείωσης του ρυθμού αγορών τίτλων προφανώς θα επηρεαστούν χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Στο επίκεντρο το PEPP

Παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα ήταν ήρεμη, στελέχη της ΕΚΤ επισημαίνουν στο Bloomberg όι αναμένουν μια σκληρή απόφαση τον Ιούνιο - επίσης όταν θα έχουν στα χέρια τους το επόμενο σύνολο των οικονομικών προβλέψεων.
Οι δύσκολες αποφάσεις θα αφορούν τις αγορές μέσω PEPP, του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Κρίσιμος καταλύτης η πρόοδος των εμβολιασμών

Όπως επιβεβαίωσε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, η πρόοδος των εμβολιασμών τις επόμενες εβδομάδες θα δώσει τον τόνο για το πώς θα διαμορφωθούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ.
Οι συνομιλίες όμως αναμένεται να είναι πολύ πιο περίπλοκες και θα μπορούσαν να υπερθερμανθούν εάν περισσότερα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ είναι έτοιμα να υποστηρίξουν ότι οι αγορές PEPP θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται το τρίτο τρίμηνο, καθώς η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης