Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

ΕΥΑΘ: Επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ με στόχο αύξηση τζίρου 30%

ΕΥΑΘ: Επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ με στόχο αύξηση τζίρου 30%
Σχετικά Άρθρα


Το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η μείωση της έκπτωσης συνέπειας από τη ΔΕΗ επηρέασαν τα κέρδη της εισηγμένης

Επενδύσεις ύψους σχεδόν 100 εκατ. ευρώ έχει προγραμματίσει η ΕΥΑΘ στην πενταετία και αναμένει βελτίωση έως και 30% στα έσοδα αλλά και μείωση λειτουργικού κόστους.
Από το παραπάνω ποσό περίπου 15 εκατ. ευρώ είναι προς συμβασιοποίηση.
Η διοίκηση βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδότησης και θα εξετάσει την πιο συμφέρουσα προσφορά.
Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα, η εταιρεία θα εξετάσει αν θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Από το επενδυτικό πρόγραμμα το 1/3 θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, 1/3 με χρηματοδότηση και 1/3 μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων.
Το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, ενώ οι έξυπνοι μετρητές, μία επένδυση που είναι πιο σύνθετη και απαιτεί τεχνολογία, ίσως ολοκληρωθούν το 2025
Η εισηγμένη θα επεκταθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά.
Σε ερώτηση του ΒΝ αν έχει μπροστά της κάποια διαπραγμάτευση με το δημόσιο, για τη σύμβαση όπως η ΕΥΔΑΠ, τονίστηκε πως η σύμβαση είναι μέχρι το 2031 και είναι πολύ μακριά.
Η διοίκηση τόνισε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια ανησυχία ή αβεβαιότητα.
Ο Άγης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΕΥΑΘ σημείωσε πως η πανδημία μείωσε λίγο τις πωλήσεις και το κόστος αυξήθηκε λίγο λόγω της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας από τη ΔΕΗ.
Το δεύτερο εξάμηνο πήγε καλά και αν δεν υπήρχε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, θα είχε καταφέρει να μειώσει περισσότερο την απώλεια στα έσοδα και τα κέρδη.

Επενδυτικό πρόγραμμα

Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και έργα εμβληματικά: την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ, Α2 φάση), με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ποσού 21,7 εκατ. (πλέον ΦΠΑ), τα αποχετευτικά έργα ολοκλήρωσης της σύνδεσης των χαμηλών περιοχών Θεσσαλονίκης (έργα περιοχής Δενδροποτάμου και κόμβου Κ16), προϋπολογισμού 6 εκατ. (πλέον ΦΠΑ), την επέκταση του τηλε-έλεγχου και αυτοματισμού (SCADA) του δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 3,35 εκατ. (πλέον ΦΠΑ), την αναβάθμιση του συστήματος τηλε-ελέγχου και αυτοματισμού (SCADA) του δικτύου αποχέτευσης προϋπολογισμού 1,4 εκατ. (πλέον ΦΠΑ) τη συμφωνία-πλαίσιο για την ενίσχυση κι επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού, προϋπολογισμού 3,37 εκατ. (πλέον ΦΠΑ) τα αποχετευτικά έργα αντλιοστασίων, καταθλιπτικών αγωγών και παραλιακού αγωγού, προϋπολογισμού 5,4 εκατ. (πλέον ΦΠΑ), την αντικατάσταση υδρομέτρων, την επέκταση του δικτύου ύδρευσης σε νέες περιοχές κ.α.
Αναφορικά με το ως άνω έργο σχετικά με την ενίσχυση κι επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του εντός του Ιουνίου του 2020 και θα συνεχιστεί βάσει του εκπονηθέντος χρονοδιαγράμματος.

Φράγμα Χαλκιδικής

Αναφορικά με τη συμμετοχή της σε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό η ΕΥΑΘ Υπηρεσίες συμμετέχει ως μέλος της Ένωσης Εταιρειών «INTRAKAT - SUEZ EAU FRANCE S.A.S - ΕΥΑΘ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.» στον Δημόσιο Διεθνή Διαγωνισμό, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ) για την ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα: «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΧΑΒΡΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, ΜΕ Σ.Δ.Ι.Τ. – Α’ Φάσης» που προκήρυξε το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ/ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ/ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Υ.ΛΙ.Κ.Υ/ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (Δ18).
Η συνολική συμβατική διάρκεια του έργου είναι 30 έτη και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 86.321.000 ευρώ (3 έτη) η κατασκευή και 80.496.000 ευρώ η λειτουργία και συντήρηση (27 έτη).
Η διαδικασία ανάθεσης του έργου περιλαμβάνει δύο φάσεις (Α & Β), εκ των οποίων η Β φάση χωρίζεται σε δύο στάδια (Β.Ι & Β.ΙΙ).
Την τρέχουσα χρονική στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η Α φάση και συγκεκριμένα η αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο για την προεπιλογή των υποψηφίων.
Στη Β φάση, με τους υποψήφιους που έχουν επιλεγεί, θα προχωρήσει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Η υποβολή του Φακέλου Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης