Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εταιρικά, μακρο και φόροι Biden στο επίκεντρο - Ήπια άνοδος στη Wall Street

Εταιρικά, μακρο και φόροι Biden στο επίκεντρο - Ήπια άνοδος στη Wall Street

Ανοδικά η Wall Street με το βλέμμα στα μάκρο

Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 23/4 οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα νεότερα στοιχεία για την οικονομία, ενώ προσπαθούν να αφομοιώσουν τις αναφορές για την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Biden να αυξήσει σημαντικά τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών για τους πλουσιότερους Αμερικανούς.

Παράλληλα, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

O δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +0,67% στις 34.043 μονάδες
O δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +1,09% στις 4.180,17 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη + 1,44% στις 14.016,81 μονάδες

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται από χθες 22/4 δημοσιεύματα που κάνουν λόγο πως ο Αμερικανός πρόεδρος Biden θα προτείνει την αύξηση του συντελεστή επί των κερδών κεφαλαίου στο 39,6% από 20% για φυσικά πρόσωπα που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια το έτος.
Παρότι οι αναφορές αυτές έπληξαν την επενδυτική διάθεση, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η ανακοίνωση του Biden δεν αποτελεί έκπληξη καθώς περιλαμβανόταν στο προεκλογικό του πρόγραμμα.
Την ίδια στιγμή, η πρόταση θα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι εκεί οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε μια συμβιβαστική λύση με συντελεστή αρκετά μικρότερο από το 39,6%.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με την Intel Corp. να αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους μετά την ανακοίνωση κερδών που ξεπέρασαν με ευκολία τις προβλέψεις των αναλυτών.
Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα αποτελέσματα της Snap Inc. όπως και των Honeywell International Inc. και Schlumberger Ltd. Από την πλευρά της η Mattel Inc. ανακοίνωσε συρρίκνωση ζημιών για το τελευταίο τρίμηνο μετά το άλμα των πωλήσεων κατά σχεδόν 50%.
Πτωτικά κινείται και η μετοχή της πρόσφατα εισαχθείσας στο ταμπλό Coinbase, που καταγράφει απώλειες άνω του 1%, με το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο να βρίσκεται σε τροχιά για την πέμπτη διαδοχική πτωτική συνεδρίασή του.
Η μετοχή έχει υποχωρεί κατά 14,2% τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενώ κινείται 23% χαμηλότερα από την τιμή των 381 δολαρίων με την οποία έκανε το ντεμπούτο της στον Nasdaq στις 14 Απριλίου.

ΗΠΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ οι δείκτες PMI τον Απρίλιο του 2021

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού κλάδου στις ΗΠΑ ενισχύθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο του 2021, με τους δείκτες PMI της εταιρείας ερευνών IHS Markit να σκαρφαλώνουν σε επίπεδα ρεκόρ καθώς η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και η ισχυρή ζήτηση έδωσαν νέα ώθηση στην οικονομία.
bfm70AF.jpg
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή σε υπηρεσίες και μεταποίηση ενισχύθηκε στις 62,2 μονάδες τον Απρίλιο από 59,7 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.
Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση στην ιστορία της έρευνας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009.
Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 63,1 μονάδες τον Απρίλιο, επίσης ρεκόρ, από 60,4 τον Μάρτιο.
bfm7742.jpg
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε και αυτός σε ιστορικό υψηλό στις 60,6 μονάδες από 59,1 τον Μάρτιο, ενώ ο δείκτης για την παραγωγή σκαρφάλωσε σε υψηλό δύο μηνών στις 57,2 μονάδες από 55,6 μονάδες.
"Η αμερικανική οικονομία γνωρίζει μια ισχυρή έναρξη στο δεύτερο τρίμηνο, λειτουργώντας στο φουλ, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών, η εντυπωσιακή εκστρατεία εμβολιασμού, οι καλύτερες προοπτικές και τα μέτρα τόνωσης, βοήθησαν στην ενίσχυση της ζήτησης", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
2021-04-23_6-50-16.jpg


Αποφασίζουν για το εμβόλιο της J&J οι ΗΠΑ – Περαιτέρω στοιχεία για AstraZeneca ζητά ο ΠΟΥ

Οριστικές αποφάσεις για την επαναχορήγηση ή όχι του εμβολίου της Johnson and Johnson αναμένεται να λάβουν σήμερα Παρασκευή 23/4 οι ΗΠΑ, τη στιγμή που μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει ή πρόκειται από την ερχόμενη εβδομάδα να αρχίσουν τους εμβολιασμούς με το εν λόγω σκεύασμα.
Οι αποφάσεις των αμερικανικών αρχών αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και οι ειδικοί θα κληθούν να λάβουν τις αποφάσεις τους στη σκιά του θανάτου μιας γυναίκας στο Όρεγκον και στην εισαγωγή για νοσηλεία μιας άλλης στο Τέξας ύστερα από τη λήψη του εμβολίου της J&J.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ σταμάτησαν προσωρινά την χορήγησή του ύστερα από τον εντοπισμό 6 περιστατικών θρομβώσεων σε σύνολο 7 εκατομμυρίων εμβολιασμών, ενώ την περασμένη Τρίτη 20/4 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το πράσινο φως για την επαναχορήγησή του επισημαίνοντας πως τα οφέλη είναι πολλαπλάσια από τους κινδύνους, απόφαση που είχε λάβει και για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ ζήτησε περαιτέρω στοιχεία για το εμβόλιο της AstraZeneca από χώρες εκτός της ΕΕ σχετικά με περιστατικά θρομβώσεων, τη στιγμή που η ΕΕ έκανε γνωστό πως δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει την αγορά για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις της AstraZeneca.
Και ενώ οι επιφυλάξεις για τα εμβόλια της J&J και της AstraZeneca δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στην εμβολιαστική εκστρατεία, μελέτη Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως μειώνεται κατά 65% ο κίνδυνος να νοσήσει κανείς σοβαρά από covid, αφού λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων της Pfizer ή της AstraZeneca.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των σχεδίων Biden

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη μετά τις χθεσινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στα επιμέρους ταμπλό ο γερμανικός DAX έχασε 0,27%, στις 15.279,62 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε κατά 0,15% στις 6.257,94 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έμεινε αμετάβλητος στις 6.938,56 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε οριακές απώλειες 0,05%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,44% στις 8.618,60 μονάδες.
Στο μεταξύ, το μπαράζ των αποτελεσμάτων συνεχίστηκε και σήμερα με τον ενεργειακό κολοσσό Schlumberger να εμφανίζει καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο.
Η Air Liquide ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της μειώθηκαν ελαφρώς στο α΄ τρίμηνο, ενώ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για το υπόλοιπο της χρήσης.
Επίσης, η Daimler AG ανακοίνωσε αύξηση των στόχων περιθωρίου για τις μονάδες Mercedes-Benz και Mobility στο έτος, καθώς τα έσοδα και τα κέρδη αυξήθηκαν στο α΄ τρίμηνο.
Σε εκτόξευση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος σε Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση, οδήγησε η πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το δημόσιο χρέος στη ζώνη του ευρώ έφτασε το 98% του ΑΕΠ, από 83,9%.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το χρέος αυξήθηκε στο 90,7% από 77,5%.
Tο δημόσιο έλλειμμα στην Ευρωζώνη εκτοξεύθηκε στο 7,2% το 2020 από 0,6% το 2019.
Σε επίπεδο ΕΕ, αυξήθηκε στο 6,9% από 0,5%, σύμφωνα με την Eurostat.
Η Ελλάδα έχει καταγράψει το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της (205,6%).
To δεύτερο υψηλότερο χρέος σημείωσε η Ιταλία, στο 155,8% του ΑΕΠ.
Στον αντίποδα, μόλις στο 18,2% και στο 25%, διαμορφώνεται το δημόσιο χρέος σε Εσθονία και Βουλγαρία.
Τον Ιούνιο θα λάβουμε δύσκολες αποφάσεις για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων.
Αυτό ανέφερε πηγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πρακτορείο Bloomberg, δημιουργώντας σύγχυση σε σχέση με τις μόλις χτες (22 Απριλίου 2021) αποφάσεις της νομισματικής αρχής για τη μη μεταβολή των προγραμμάτων αγοράς τίτλων.
Το πρώτο σχόλιο των αναλυτών ήταν ότι σε περίπτωση μείωσης του ρυθμού αγορών τίτλων προφανώς θα επηρεαστούν χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Ευρωζώνη: Ρεκόρ για τη μεταποίηση τον Μάρτιο του 2021- O PMI στις 63,3 μονάδες

Σε επίπεδα ρεκόρ ενισχύθηκε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών επέστρεψε στην ανάπτυξη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 63,3 μονάδες από 62,5 τον Μάρτιο.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών επέστρεψε στην ανάπτυξη, στις 50,3 μονάδες, από 49,6 μονάδες, σε υψηλά 8 μηνών.
Οι μελλοντικές προσδοκίες βελτιώθηκαν επίσης.
Αν και το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε ελαφρώς στη Γερμανία, παρέμεινε κοντά στα υψηλά.
Αντίθετα, οι εταιρείες στη Γαλλία και στην υπόλοιπη περιοχή της Ευρωζώνης, εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξες, με οδηγό τις προσδοκίες για ανάκαμψη, στη μετά - κορωνοϊού εποχή.
«Σε έναν μήνα κατά τον οποίο τα μέτρα περιορισμού ενισχύθηκαν υπό τον φόβο του τέταρτου κύματος, η οικονομία της ευρωζώνης έδειξε ενθαρρυντική ισχύ», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Chris Williamson.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,5% στις 4.026 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,57%, στις 29.020 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1,12% στις 29.078 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,26% στις 3.474 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωσε πτώση -0,4% στις 47.878 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης