Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε πορεία σταθερής αποκλιμάκωσης η πανδημία – 2.597 νέα κρούσματα και 86 θάνατοι – Συνολικά 9.950 οι νεκροί

Σε πορεία σταθερής αποκλιμάκωσης η πανδημία – 2.597 νέα κρούσματα και 86 θάνατοι – Συνολικά 9.950 οι νεκροί
Στους 797 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι - Αθήνα και Θεσσαλονίκη πρώτες στον πίνακα με τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα
Σχετικά Άρθρα

Σε σταθερή και σταδιακή πορεία αποκλιμάκωσης βρίσκεται η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, αν και οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες – θάνατοι και διασωληνωμένοι – δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Η αποσυμπίεση του ΕΣΥ θα χρειαστεί αρκετό χρόνο με τη μισή Ελλάδα να παραμένει στο «βαθύ κόκκινο» και τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει το Σάββατο (24/4/2021) 2.597 νέα κρούσματα και 86 νεκρούς ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων μετά από αρκετές μέρες υποχώρησε κάτω από τους 800, στους 797.
Συνολικά 9.950 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της πανδημίας.
Πρώτη στον πίνακα των κρουσμάτων η Αττική με 1.198 και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 350.

Μετά τις θετικές εισηγήσεις των ειδικών, για τη σταδιακή επαναφορά οικονομίας και κοινωνικής ζωής, με τήρηση των μέτρων προστασίας, χρήση self-test και εμβολιασμούς, αλλά και τις ανακοινώσεις για επαναλειτουργία όλων των σχολικών βαθμίδων, εστίασης και τουρισμού τον Μάιο, σειρά έλαβαν τα εμπορικά κέντρα και κέντρα αισθητικής που άνοιξαν το Σάββατο 24 Απριλίου, όπως και το λιανεμπόριο με τη μέθοδο click in shop σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.
Επιπλέον, στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου επαναλειτουργούν από τις 24/4 και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αισθητικής.
Παράλληλα, άνοιξε σήμερα, Σάββατο 24 Απριλίου, η πλατφόρμα των ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

Αποκλιμάκωση αλλά προσοχή

Αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος λόγω των καιρικών συνθηκών και της αύξησης των εμβολιασμένων, προβλέπει ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής εφιστώντας την προσοχή σε αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να συνεπάγονται κινδύνους.
«Το τρίτο κύμα, που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης, ξεκίνησε από τις βόρειες χώρες και επεκτάθηκε στις νότιες.
«Αυτή τη στιγμή είναι στο πικ του και βλέπουμε σιγά - σιγά κάμψη», τόνισε ο κ. Τσακρής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

Προσοχή το Πάσχα

«Πρέπει να είμαστε χωρίς lockdown από εδώ και πέρα.
Να βρούμε τρόπους λειτουργίας των δραστηριοτήτων με πρωτόκολλα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως για το Πάσχα εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με συγκεντρώσεις σε σπίτια, που όπως είπε, μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις της πανδημίας.
Για τα εμβόλια ο καθηγητής επισήμανε πως οι παραλλαγές του κορωνοϊού ενδέχεται να μειώσουν λίγο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.
«Ήδη, οι φαρμακευτικές ετοιμάζουν νέα εμβόλια για την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις μάσκες, εκτίμησε πως στους εξωτερικούς χώρους είναι πιθανό να τις βγάλουμε, ωστόσο είναι δύσκολο να συμβεί αυτό σε εσωτερικούς, διότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα.
«Φέτος, το καλοκαίρι δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, όπως πέρσι. Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας», τόνισε.

Τα επόμενα βήματα - Το σχέδιο για το άνοιγμα εστίασης, σχολείων, υπερτοπικών μετακινήσεων

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το σχέδιο της κυβέρνησης και εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές από την εξέλιξη της επιδημίας, προβλέπεται ότι:
• από τις 3 Μαΐου 2021 επαναλειτουργεί η εστίαση (εστιατόρια και καφετέριες) μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό, με συνεχή ωστόσο παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων
• από τις 10 Μαΐου 2021 ξεκινά η δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, με τα μέτρα που ισχύουν ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο self-test εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, με δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία με χρήση ΑΜΚΑ)
• από τις 15 Μαΐου απελευθερώνονται οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών.

Εμβολιασμοί της ηλικιακής ομάδας 50-54 ετών

Άνοικε το Σάββατο 24 Απριλίου, η πλατφόρμα των ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τους 55-59 έχει ανοίξει από την περασμένη Τετάρτη 21 Απριλίου.
Όπως έχει ανακοινωθεί την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Για τους 40 - 49 ετών τα ραντεβού αναμένεται να ανοίξουν μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή, απευθείας σε μία, ή σε δύο ομάδες (π.χ. 40-44 και 45-49) με όλα τα εμβόλια.
Σε σχέση με τις παραδόσεις εμβολίων για τους επόμενους δύο μήνες, τελευταίες επικοινωνίες με τις εταιρείες διαμορφώνουν τις παραδόσεις ως εξής.
• Από την εταιρεία Pfizer 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.
• Από την εταιρεία Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.
• Από την εταιρεία Johnson & Johnson μια μικρή ποσότητα εντός του Απριλίου και ακολούθως 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
• Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένονται 450.000-500.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Κικίλιας: Ξεπερνάμε τους 2 εκατ. εμβολιασμούς - Πιο κοντά στην ανοσία

Την αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην ανοσία του πληθυσμού, καθώς ξεπερνάμε τους 2 εκατ. εμβολιασμούς, εκφράζει με ανάρτηση του στο twitter ο υπουργός Υγείας, Β.Κικίλιας.
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο υπουργός «ξεπερνάμε τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. 2 εκατομμύρια βήματα πιο κοντά στην ανοσία. Συνεχίζουμε».

Γεωργιάδης: Δεν τίθεται θέμα προστίμου για όσους φεύγουν από ένα κατάστημα εστίασης στις 23:00

Δεν υπάρχει θέμα προστίμου από τη στιγμή, που θα ανοίξει η εστίαση, για όποιον θα φεύγει από το κατάστημα στις 23:00, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδ. Γεωργιάδης.
«Το ωράριο για τα εστιατόρια θα είναι μέχρι τις 11 το βράδυ. Δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιον που φεύγει από το κατάστημα στις 11. Δεν υπάρχει θέμα προστίμου από τη στιγμή που θα ανοίξει η εστίαση», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Ακόμη, ο υπουργός σημείωσε ότι «για την εστίαση δεν έχουμε ακόμα ορίσει μήνυμα, και προσπαθώ να αποφύγω το μήνυμα γιατί έχουμε πρήξει τον κόσμο».
«Θα το δούμε όμως αυτή τη εβδομάδα. Θέλω να βοηθήσω τον κόσμο να μην μπλέκεται με πολλές διαδικασίες», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Πότε θα καταβληθούν τα 330 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης

Κληθείς να απαντήσει στο πότε θα καταβληθούν τα 330 εκατομμύρια ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «την εβδομάδα που έρχεται θα πληρωθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή 7. Είχαμε 65.000 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 55.000. Για την επανεκκίνηση της εστίασης, πάμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα δύο ετών, σε δύο μήνες. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα πάρουν τα λεφτά τους. Αν μπει κάποιος στην πλατφόρμα στις 10 Μαΐου που ανοίγει, μπορεί μετά να κάνει το κουμάντο του με βάση αυτό».
Κατά τον ίδιο, «για τις πάγιες δαπάνες προχωράει κανονικά το πρόγραμμα, και εντός του Μαΐου θα ξεκινήσει η πληρωμή των πάγιων δαπανών του 2020».
Ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε ότι «για τα χαμηλότοκα δάνεια ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν επενδύσεις. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και το πρόγραμμα για τα δάνεια έως 50.000 ευρώ που θα δοθούν ως κεφάλαιο κίνησης για την επανέναρξη της οικονομίας».

Για το Πάσχα

Απαντώντας στο αν υπάρχει ενδεχόμενο να ανατραπεί ο οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «αν η πανδημία δεν ελεγχθεί, προφανώς και μπορεί να ανατραπεί ο οδικός χάρτης. Αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, προφανώς η πανδημία θα φουντώσει».
Με αφορμή τις εικόνες από τις Εθνικές Οδούς, ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά «θέλω να πω στον κόσμο ένα μεγάλο συγνώμη. Κανείς δεν ήθελε να τους στερήσει την εκδρομή τους στο χωριό ή τη δυνατότητά τους να δουν τους συγγενείς τους. Θέλω να έρθουν στη θέση μας και να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Λένε οι γιατροί ότι αυτή είναι μια τελευταία θυσία για να μην τιναχτεί στον αέρα η τουριστική περίοδος και η χώρα. Κάθε πολίτης αν σκεφτεί το ζήτημα θα καταλάβει ότι δεν έπρεπε να πάρουμε αυτό το μαζικό ρίσκο».

Μέτρα Πάσχα: Τι ισχύει με μετακινήσεις- Τι απαγορεύεται - Πώς θα λειτουργούν εκκλησίες

Τα μέτρα που θα ισχύουν τις επόμενες ημέρες παρουσίασε αναλυτικά στις 23/4 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών:
Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).
Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι
α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,
β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού,
γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ τη Μεγάλη Εβδομάδα
Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.
Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.
Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Επεσήμανε πως η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων από αύριο, αλλά και τις αγορές με τη μέθοδο του click in shop στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης.

Από 26 Απριλίου υποχρεωτικό self test για δημόσιους υπάλληλους

Από τη Δευτέρα 26 Απριλίου, η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.
Ειδικά για την εβδομάδα 26 Απριλίου έως 5 Μαΐου, θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες 2 self test.
Στην εκπαιδευτική κοινότητα η διάθεση των self test θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα.
Στο μεταξύ, η μεταβατική χρονική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παρατείνεται μέχρι 2 Μαΐου.
Σημειώνεται ότι από τις 10 Μαΐου σταδιακά θα αυξάνεται το προσωπικό του δημοσίου, που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία, ενώ οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία ή να απουσιάζουν με ειδική άδεια εργασίας.
Η εξυπηρέτηση του κοινού συνεχίζει να γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

ΕΟΔΥ: Στους 9.950 οι νεκροί, 2.597 νέα κρούσματα

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα νέο κορωνοϊού ανέρχονται σε 2.597, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο (24/4/2021).
Από τα κρούσματα αυτά τα 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 331.730 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 66 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.219 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.950 θάνατοι.
Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 797(63.9% άνδρες).
thanatoi_4.JPGkrousmata_9.JPG

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 85.2% έχε ιυποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.019 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 472 (ημερήσια μεταβολή +3.51%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 474 ασθενείς.
exelixi_4.JPG
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη) ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι79έτη (εύρος 0.2έως 106 έτη).

ilikies_3.JPG
kr_1.JPGanalogia_6.JPG
diaspora_7.JPG

epiptosi_4.JPG
kabyles_8.JPGdeigmata_7.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης