Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε εκλογική τροχιά το ΚΙΝΑΛ - Ποιοί είναι οι πιθανοί υποψήφιοι για την ηγεσία του

Σε εκλογική τροχιά το ΚΙΝΑΛ - Ποιοί είναι οι πιθανοί υποψήφιοι για την ηγεσία του
Στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής υπάρχει προβληματισμός για τον αριθμό των υποψηφιοτήτων
Σχετικά Άρθρα

Ανακατατάξεις φέρνει η υπόθεση της ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ καθώς οι υποψηφιότητες αρχίζουν να διαμορφώνονται σταδιακά με τέσσερα ή και πέντε κορυφαία στελέχη, να έχουν εκφράσει ήδη την πρόθεση τους να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, μέχρι στιγμής, επισήμως υποψήφιοι είναι η νυν πρόεδρος Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους το επόμενο διάστημα ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Καστανίδης, ενώ ο πέμπτος -εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που υπάρχουν- θα είναι ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος φαίνεται πως έχει αποφασίσει να αφήσει τον χρόνο να… τρέξει.
Στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής υπάρχει προβληματισμός για τον αριθμό των υποψηφιοτήτων. Πολλώ δε μάλλον εφόσον προκύψουν και άλλες, που σήμερα δεν είναι ορατές, οι οποίες θα δώσουν χαρακτήρα πολιτικής «πασαρέλας» στην εκλογή νέου προέδρου. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται όσο πλησιάζει η εκλογή να υπάρξουν αλλαγές. Να παραιτηθούν κάποιοι που θα φανεί ότι δεν τραβάνε υπέρ κάποιων άλλων. Με τελικό στόχο να μείνουν δύο υποψηφιότητες ή το πολύ τρεις.
Το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής είναι πολύ μεγαλύτερο της εκλογικής και της δημοσκοπικής του δύναμης. Μπορεί να μην αφορά την πλειονότητα της κοινής γνώμης, πέραν των ψηφοφόρων ή των πρώην ψηφοφόρων του κόμματος, θα κρίνει όμως σε έναν βαθμό τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Για κάποιους πολιτικούς αναλυτές μπορεί να εξελιχθεί σε καταλύτη αλλαγών.

Σε ρόλο δορυφόρου το ΚΙΝΑΛ

Όσο και αν προσπαθούν στο Κίνημα Αλλαγής να πείσουν για τις ίσες αποστάσεις έναντι της Ν.Δ. ή του ΣΥΡΙΖΑ, κατά βάθος γνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός τούς επιφυλάσσει τον σημαντικό ρόλο «δορυφόρου» ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων. Και για την ακρίβεια του μεγάλου «δορυφόρου», καθώς το ΚΚΕ μένει εκτός οποιασδήποτε συζήτησης για μελλοντικές συνεργασίες, ενώ το ΜέΡΑ 25 και η Ελληνική Λύση, που δυνητικά μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο «δορυφόρου» την επόμενη μέρα, έχουν μικρότερη δύναμη από το Κίνημα Αλλαγής.
Υπό αυτήν την ανάγνωση, το ποιος θα επικρατήσει στην αναμέτρηση έχει σημασία. Είτε στο σενάριο των διπλών εκλογών είτε στο σενάριο της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Κατά την ανάγνωση των πολιτικών αντιπάλων του Κινήματος Αλλαγής -η Χαριλάου Τρικούπη δεν τη δέχεται και τη θεωρεί υποβολιμαία-, αν επικρατήσει και πάλι η Φώφη Γεννηματά, ο Παύλος Γερουλάνος ή ο Χάρης Καστανίδης, το Κίνημα Αλλαγής θα συνομιλεί και θα συνεννοείται καλύτερα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, αν επικρατήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, το Κίνημα Αλλαγής θα είναι πιο αξιόπιστος συνομιλητής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ακόμα «κλειστό χαρτί» για ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος πάντως φέρεται να ζητά πιο μαχητική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ διατηρεί διαρκές μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.


Σε τροχιά πόλωσης το κόμμα

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής συμφωνήθηκε ένα μορατόριουμ ώστε το κόμμα να μη γίνει… αρένα από τώρα, καθώς δεν θα άντεχε κανείς αναμέτρηση πολλών μηνών, συμπεριλαμβανομένου και του καλοκαιριού. Ωστόσο το ερώτημα πλανάται. Θα τηρηθεί; Το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά είναι έτοιμο να καταγγείλει για εσωστρέφεια και υπονόμευση της πορείας του κόμματος όποιον επιχειρήσει να πολώσει τα πράγματα το επόμενο διάστημα.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλά ήδη για έλλειψη αυτοκριτικής και ετοιμάζεται. Οι άλλοι ακόμα δεν έχουν μιλήσει.
Σύντομα θα επιχειρηθεί η απόπειρα μέτρησης των δυνάμεων του «εχθρού». Στην προκειμένη περίπτωση βάζοντας τη διαδικασία μπροστά από την ουσία. Η πρώτη κόντρα αναμένεται με το περίφημο μητρώο στελεχών. Ανοικτό ή κλειστό;
Η πλευρά Γεννηματά αποποιείται την κατηγορία που δέχεται από την πλευρά Λοβέρδου ότι επιθυμεί να ελέγξει τη διαδικασία, γι’ αυτό και δεν θα επιτρέψει να ψηφίσουν μέλη και φίλοι που θα προσέρχονται να εγγράφονται στο Κίνημα Αλλαγής ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας.
Οι συνεργάτες της κ. Γεννηματά λένε ότι είναι η πρώτη που θέλει ανοικτή διαδικασία, απλά -όπως φέρεται να είχε πει ο Βασίλης Κεγκέρογλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα- «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να έρθει να ψηφίσει για τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής ο Βορίδης ή ο Κύρτσος…».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης