Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kalin (εκπρόσωπος Erdogan): Η Τουρκία θα απαντήσει στις ΗΠΑ και ήδη εξετάζει αντίποινα

Kalin (εκπρόσωπος Erdogan): Η Τουρκία θα απαντήσει στις ΗΠΑ και ήδη εξετάζει αντίποινα
«Θα υπάρξει μια αντίδραση διαφορετικών μορφών, ειδών και βαθμίδων τις επόμενες μέρες και μήνες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου
Σχετικά Άρθρα

Σε διατάραξη των σχέσεων με την Τουρκία οδηγεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και η Άγκυρα ήδη εξετάζει, πως θα «απαντήσει» στις ΗΠΑ.
«Θα υπάρξει μια αντίδραση διαφορετικών μορφών, ειδών και βαθμίδων τις επόμενες μέρες και μήνες», δήλωσε στο Reuters ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan.Ο Kalin δεν διευκρίνισε. εάν η Άγκυρα θα περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού που καταπολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, ή άλλα μέτρα που μπορεί να λάβει.
Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν άμεσα τη δήλωση του Biden το Σάββατο (24/4) ενώ σύμφωνα με τον Kalin, o Erdogan θα ασχοληθεί με το ζήτημα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα (26/4).«Σε χρόνο και τόπο που θεωρούμε κατάλληλους, θα απαντήσουμε σε αυτή την πολύ άτυχη, άδικη δήλωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Erdogan.

Προειδοποίηση Erdogan σε BIden

Σύμφωνα με τον Kalin, Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν την Άγκυρα, ότι η δήλωση αναγνώρισης δεν θα παρέχει νομική βάση για πιθανές αξιώσεις αποζημίωσης για τις δολοφονίες.
Ωστόσο, ο Erdogan είπε στον Αμερικανό ομόλογό του, όταν μίλησαν τηλεφωνικώς την Παρασκευή (23/4), ότι θα ήταν «κολοσσιαίο λάθος» να προχωρήσει με τη δήλωσή του
Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αρνείται ότι οι δολοφονίες ενορχηστρώθηκαν συστηματικά και αποτελούσαν γενοκτονία.
Για δεκαετίες, μέτρα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων «κόλλησαν» στο Κογκρέσο και οι περισσότεροι πρόεδροι των ΗΠΑ απέφυγαν την «καυτή πατάτα» λόγω ανησυχιών για επιπτώσεις στις σχέσεις με την Τουρκία.
Αλλά τώρα οι διμερείς σχέσεις είναι ήδη τεταμένες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης