Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιστροφή στην κυβερνητική κανονικότητα: Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων και το φόβο της χαλαρότητας λόγω Πάσχα

Επιστροφή στην κυβερνητική κανονικότητα: Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων και το φόβο της χαλαρότητας λόγω Πάσχα
Αισιοδοξία επιστημόνων ότι τον Μάιο θα αποκλιμακωθεί η πανδημία
Σχετικά Άρθρα

Στην επιστροφή στην κανονικότητα βαδίζει ολοταχώς η χώρα καθώς, πλέον, προετοιμάζεται το άνοιγμα όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, του τουρισμού και της εστίασης.
Με εξαίρεση την εμφανή ανησυχία της κυβέρνησης για το φετινό Πάσχα το οποίο έχει απελευθερώσει παρά τις απαγορεύσεις τα ταξίδια στην επαρχία, το σχέδιο για έλεγχο της διασποράς και μείωση του δείκτη θετικότητας περνάει από 3 κυβερνητικές δράσεις:

  1. Την συστηματική αξιοποίηση των self test. Έχουν μπει στον ιδιωτικό τομέα από την προηγούμενη εβδομάδα και από σήμερα επεκτείνονται υποχρεωτικά και στον Δημόσιο τομέρα.
  2. Την αύξηση των εμβολιασμένων στη χώρα. Από Μεγάλη Τετάρτη θα εμβολιάζονται οι 30αρηδες και πλέον με ένα μεγάλο στοκ εμβολίων, η μάχη θα δοθεί απέναντι στο χρόνο. Η κυβέρνηση προσδοκά μέσα στο Μάιο να κάνει πάνω 2.5 εκατ. εμβολιασμούς και να πετύχει ένα τείχος ανοσίας.
  3. Τους περιορισμούς που ισχύουν ακόμα σε μετακινήσεις και στην αγορά ώστε να μην υπάρχει ραγδαία διασπορά του ιού. Πόσο μάλλον, της ινδικής μετάλλαξης η οποία φαίνεται να έχει εισχωρήσει στην χώρα με αδιευκρίνιστες διαστάσεις πλην δύο κρουσμάτων.

Αισιοδοξία επιστημόνων ότι τον Μάιο θα αποκλιμακωθεί η πανδημία

Οι λοιμωξιολόγοι, από την άλλη συμφωνούν οι περισσότεροι ότι ο καλοκαιρινός καιρός, οι εμβολιασμοί και το άνοιγμα των μετακινήσεων στην ύπαιθρο θα ρίξει πολύ τον δείκτη θετικότητας του ιού και θα πέσει το επίπεδο των κρουσμάτων.
Υπάρχει, όμως και η μειοψηφία που λέει ότι με όλες ανοικτές τις δραστηριότητες και με τα σχολεία ανοικτά, θα οδηγηθούμε σε νέα έξαρση κρουσμάτων.
Και εάν υπάρχει και η παρουσία της ινδικής μετάλλαξης – η οποία δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να την αντιμετωπίσει ένας εμβολιασμένος οργανισμός- τότε η μάχη για την πανδημία θα συνεχιστεί και τους υπόλοιπους μήνες.

Οι κυλιομένες δημοσκοπήσεις χαροποίησαν Μαξίμου και Μητσοτάκη


Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει αύριο στην κυβερνητική πραγματικότητα με ένα υπουργικό συμβούλιο και αρκετά θέματα στην ατζέντα, με κυριότερο το σχέδιο της επανεκκίνησης της οικονομίας καθώς και την δημιουργίας κυβερνητικής επιτροπής για την ενέργεια και το κλίμα.
Το Σαββατοκύριακο πέρασε για τον Πρωθυπουργό με τα ευχάριστα στοιχεία που του έδωσαν οι συνεργάτες του που εξέτασαν τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που είχε παραγγείλει το Μαξίμου.
Σε αυτές, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται ψηλά σε προτιμήσεις και υπερτερεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.
Και το ποσοστό που φαίνεται να κινείται η κυβερνώσα παράταξη αγγίζει το 40%.
Δηλαδή, στα όρια του στατιστικού λάθους η ΝΔ, 2 χρόνια μετά την νίκη της στις εκλογές του 2019, κινείται στα ποσοστά που έπιασε τότε. Σαν να μην έχει επέλθει κάποια μεταβολή στο εκλογικό σώμα.
Βεβαίως, όμως, υπάρχουν απώλειες.
Και μία από αυτές είναι η νεολαία.
Το προηγούμενο διάστημα σας είχαμε ενημερώσει για την αποστολή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσου για τα ζητήματα της νεολαίας.
Πλέον, ομαδοποιείται η δράση. Θα συμβάλλουν πολλά υπουργεία με ιδέες.
Από την μαζική επιδότηση laptop και paltop, μέχρι την επιδότηση εισιτηρίων σε θέατρα, σινεμά, συναυλίες.
Αλλά θα έχει επίκεντρο, την ψηφιακή εκπαίδευσή τους, την δημιουργία θέσεων με επιδότηση και με διασύνδεση των πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα.

Ανοίγματα σε μεσαία τάξη και επιχειρήσεις


Τέλος, την προηγούμενη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός έκανε ένα άνοιγμα στη μεσαία τάξη, γνωρίζοντας ότι το παρατεταμένο lockdown την έχει γονατίσει.
Οι εξαγγελίες του, οι οποίες ούτως ή άλλως βρίσκονταν στον κυβερνητικό του πρόγραμμα, ήρθαν πιο νωρίς απ’ ότι θα περίμενε κανείς.
Συνδέονται με την αγωνία του μην χαθεί το μέτωπο της μεσαίας τάξης που του έδωσε την νίκη στις εκλογές απέναντι σε ένα πρώην Πρωθυπουργό Α.Τσίπρα που την είχε φορολογήσει. Γι’ αυτό πέρα από τα πακέτα στήριξης σε εστίαση – που θα ξεκινήσεις 10-15 Μαίου- και τα πακέτα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, θα συνεχιστεί η πολιτική της «light» φορολογίας ως μέσο να μην πληγεί το εισόδημα των μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης