Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η λίρα Τουρκίας - «Στον πάγο» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η λίρα Τουρκίας - «Στον πάγο» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
«Σήμα» από τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας κατά της αύξησης επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί η λίρα Τουρκίας, με φόντο τον «πάγο» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και των δηλώσεων του κεντρικού τραπεζίτη κατά της αύξησης επιτοκίων.
Το τουρκικό νόμισμα, το οποίο καταγράφει μία από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, υποχωρούσε 0,6% στις 8,48 έναντι του δολαρίου, κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 8,58 που καταγράφηκε στις αρχές Νοεμβρίου.
«Το αρνητικό κλίμα στην αγορά είναι έντονο», σχολιάζει στο Reuters o Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών.
Η λίρα έχει υποχωρήσει 3,5% τις τελευταίες τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης, με φόντο την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.

Οργή στην Τουρκία

Η Τουρκία επέκρινε έντονα την απόφαση του Λευκού Οίκου, η οποία ανακοινώθηκε το Σάββατο, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη και τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών.
Τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον,  λόγω των επιπτώσεων από τις αμερικανικές κυρώσεις και τις οικονομικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης το 2018 με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, η οποία προκάλεσε κρίση και ύφεση.
Ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, Ιbrahim Kalin, δήλωσε στο Reuters ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να ενεργήσει υπεύθυνα.
Την ανησυχία των επενδυτών επέτεινε ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Sahap Kavcioglu, ο οποίος διορίστηκε πριν από ένα μήνα, και δήλωσε ότι ενώ θα διατηρήσει τη νομισματική πολιτική αυστηρή προς το παρόν, οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων θα έστελνε ένα άσχημο μήνυμα για την πραγματική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης