Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Erdogan προσπάθησε να αντιστρέψει την απόφαση των ΗΠΑ για την γενοκτονία των Αρμενίων μέσω… bitcoin, αλλά πάλι απέτυχε

Ο Erdogan προσπάθησε να αντιστρέψει την απόφαση των ΗΠΑ για την γενοκτονία των Αρμενίων μέσω… bitcoin, αλλά πάλι απέτυχε

Ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα

Σχετικά Άρθρα
Έχει πραγματικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan;

Κατά ορισμένους αναλυτές η απάντηση είναι σαφώς θετική, την ώρα μάλιστα που οι κρίσιμες εκλογές του Φθινοπώρου είναι κοντά.
Και ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα.

Η μοίρα των γεωπολιτικά σημαντικών χωρών

Ο Erdogan προεδρεύει μιας οικονομίας σε πλήρη πτώση.
Με τις πρόσφατες αναφορές για διαδηλωτές... τροφίμων, που μοιράζουν φυλλάδια για πατάτες και κρεμμύδια, οι ειδήσεις φαίνεται να χειροτερεύουν.
Και η χώρα βρίσκεται στην παραμονή των εθνικών εκλογών.
Η Τουρκία είναι εμβληματική για το τι συμβαίνει σε μια χώρα με κακή διαχείριση λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας.
Ένας άντρας όπως ο Erdogan είναι σε θέση να διατηρήσει την εξουσία του, γιατί συνεχώς απασχολεί και τις δύο πλευρές του Βοσπόρου για να λάβει επιδοτήσεις για να τροφοδοτήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες.
Αυτό είναι μέρος για τον οποίο η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, ενώ η ιδιωτική οικονομία έχει τη χειρότερη θέση σε ξένες κεφαλαιακές υποχρεώσεις από οποιαδήποτε μεγάλη αναδυόμενη αγορά.
Και φαίνεται ότι ο Erdogan μπορεί τελικά να έχει υπερβάλει των ορίων του πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο.

Τα λάθη με... πολλούς

Ο Erdogan έχει κάνει πολλά μεγάλα λάθη στη γεωπολιτική σκηνή, προσπαθώντας να ισχυριστεί ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος περιφερειακός σταθμός ισχύος.
Και πάντα στοχεύει να δείξει ότι η χώρα του είναι καλύτερη από τη Ρωσία.
Ωστόσο, είτε στη Λιβύη, είτε στην Κύπρο, τη Συρία, το Αζερμπαϊτζάν ή το Ιράκ ο Putin έχει ξεπεράσει τον Erdogan.
Και μετά από καθεμία από αυτές τις αποτυχίες οι κινήσεις του γίνονται όλο και πιο απελπισμένες.
Το ίδιο κάνει και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, παίζοντας με την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Και όποιος άλλος, που δεν ήταν τόσο στρατηγικά σημαντικός, έκανε αυτό το μεγάλο γεωπολιτικό και στρατιωτικό λάθος θα είχε ήδη ανατραπεί.

Η αδυναμία του συναλλάγματος

Η πραγματική αδυναμία του Erdogan είναι το έλλειμμα ξένου νομίσματος, που δεν μπορεί και δεν υπάρχει κίνητρο να επιλυθεί, επειδή ο Erdogan δαγκώνει συνεχώς το χέρι που τον τρέφει.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν βοηθήσει τον Erdogan, αλλά ο ίδιος κινείται νομίζοντας ότι είναι μεγαλύτερος παίκτης από ότι είναι.

Η οργή μέσω... Αρμενίων

Από την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ένα από τα λίγα πράγματα που έχουν συμφωνήσει η Τουρκία και το Ισραήλ για δεκαετίες, ο Erdogan αναφέρει παντού ότι δεν χρειάζεται πλέον από τις ΗΠΑ.
Θεωρεί ότι μπορεί να στηρίξει την εξουσία του στην επιθετική εθνικιστική εσωτερική πολιτική.
Τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του που λειτούργησαν στη χώρα του για σχεδόν δύο δεκαετίες.
Αλλά με την τουρκική οικονομία τώρα αποδυναμωμένη από την κακοδιαχείριση της λίρας, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά πολιτικά προβλήματα.

Οι πολλές αναγνώσεις της γενοκτονίας των Αρμενίων

Υπάρχουν πολλές οπτικές για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον Biden.
Είναι μια σαφής επίπληξη του Ισραήλ ενώ οι ΗΠΑ και το Ιράν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την επαναφορά του JCPOA, και μάλιστα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Επίσης, το WEF και η Ευρώπη θέλουν το JCPOA, το Ισραήλ δεν το θέλει.
Και τα "πυρά" αυτής της εβδομάδας μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δείχνουν ένα επικίνδυνο μέλλον όσο πλησιάζουμε στην αποκατάστασή του με το Ιράν να επανέρχεται στην παγκόσμια οικονομία.
Αυτό αφήνει την Τουρκία με σχεδόν καθόλου φίλους, καθώς είναι σαφές ότι το JCPOA υποτίθεται ότι είναι το "καρότο" στο Ιράν, ενώ ο μέγιστος μοχλός απομόνωσης μεταφέρεται στη Ρωσία.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι με πολύ υψηλά στοιχήματα, το οποίο αποτελεί εξίσου ισχυρό παιχνίδι της Ευρώπης ενάντια στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Και η Τουρκία πρέπει να λάβει μια απόφαση σχετικά.

Ο παράγοντας bitcoin

Σήμερα, η θέση του εξωτερικού χρέους της Τουρκίας είναι μόνο οριακά καλύτερη από ό,τι ήταν το 2018 και χειρότερη από το 2020.
Η μείωση των τιμών σε δολάρια βελτιώθηκε και στη συνέχεια επιδεινώθηκε μόλις η Fed χαλάρωσε την πολιτική της.
Ωστόσο, ο Erdogan φαίνεται ότι δεν κατανοεί πως λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα.
Αλλιώς δεν θα άφηνε την Τράπεζα της Τουρκίας να αντιστρέψει την πολιτική της μετά τις καταστροφικές επιθέσεις του στο ΔΝΤ το 2018.
Η κατάσταση στην Τουρκία σήμερα είναι χειρότερη από εκείνη του 2018, γιατί τώρα δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στον Putin ή / και τον Xi για να τον σώσει.
Όλες οι μεγάλες δυνάμεις είναι πλέον κουρασμένες από αυτόν και το παιχνίδι του.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λίρα υποχωρεί και γι 'αυτό ο Erdogan προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του υποστηρίζοντας το παιχνίδι των ΗΠΑ στην Ουκρανία και ανακοινώνοντας την απαγόρευση του bitcoin για υπηρεσίες πληρωμών στην Τουρκία.
Ο χρόνος αυτής της ανακοίνωσης έγινε για να καταπνίξει το τελευταίο breakout σε ένα νέο υψηλό στο Bitcoin και να υπονομεύσει την IPO της Coinbase, η οποία ήταν πολύ επιτυχημένη.
Και όπως όλα δείχνουν φαίνεται ότι πέτυχε στην επιβράδυνση της δυναμικής του bitcoin.

Ο χρυσός δεν λάμπει στην Τουρκία

Δεδομένου ότι οι τράπεζες της Τουρκίας μπορούν να διατηρήσουν τον χρυσό στα αποθεματικά τους, η φθίνουσα τιμή του έχει βλάψει πραγματικά και την οικονομική θέση της Τουρκίας.
Διότι ακόμη και με ένα νέο ράλι στον χρυσό, η θέση του εξωτερικού χρέους της Τουρκίας επίσης επιδεινώνεται.
Επίσης, δεν μετριάζει και τον αχαλίνωτο πληθωρισμό, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων.
Και οι Τούρκοι, με το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές, αρχίζουν να βλέπουν ότι ο Erdogan δεν έχει πραγματικές απαντήσεις ούτε ότι έχει φίλους.
Ο Erdogan έπρεπε να λάβει μέτρα για να σταματήσει την βουτιά της λίρας.
Το να κάνει μια δημόσια κίνηση ενάντια στο bitcoin ήταν το πιο εύκολο πράγμα, και προφανώς έγινε για να καθησυχάσει τους συνεργάτες του στη Δύση, οι οποίοι στη συνέχεια δεν τον στήριξαν στη λίρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης