Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η ευφορία στη Wall Street δεν θα κρατήσει, έρχεται πτώση - Ποιοι είναι οι λόγοι

Goldman Sachs: Η ευφορία στη Wall Street δεν θα κρατήσει, έρχεται πτώση - Ποιοι είναι οι λόγοι
Θέμα χρόνου η διόρθωση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αναφέρει η Goldman Sachs
Σχετικά Άρθρα

Η ευφορία στην αγορά δεν θα κρατήσει, υποστηρίζει η Goldman Sachs, που προσθέτει ότι έρχεται απομόχλευση και πτώση, καθώς οι αναπτυξιακές δυνατότητες της αμερικανικής οικονομίας ήδη κορυφώνονται.
Πιο συγκεκριμένα, η Goldman Sachs μέχρι πρότινος ήταν η τράπεζα με τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή - στόχο για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500.
Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, πλέον έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της, συντασσόμενη με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η JP Μorgan, Morgan Stanley και η Deutsche Bank.
Ο λόγος αυτής της μεταστροφής είναι το γεγονός πως οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές στον S&P 500 ενώ αυτός βρίσκεται στο ανώτατο σημείο ανάπτυξης, κάτι που προοιωνίζεται αδύναμες αποδόσεις σε ετήσια βάση – εάν και εφόσον ο S&P 500 φτάσει τις 4.300 μονάδες έως το τέλος του 2021.
Εν ολίγοις, αυτό είναι το ταβάνι για την οικονομία των ΗΠΑ.
Eιδικότερα, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, «κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου άρχισαν να εστιάζουν στον μακροοικονομικό ορίζοντα:
επιτόκια, πληθωρισμός, φορολογικοί συντελεστές, περιθώρια κέρδους, μεταβλητότητα, χαμηλή διασπορά απόδοσης και ροή χρήματος.
Στις 4.180 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 διαπραγματεύεται σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών - αύξηση 10% από την αρχή του έτους.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι βρισκόμαστε μόλις 4% από τον στόχο των 4.300 μονάδων έως το τέλος του έτους.
Η εγχώρια ανάπτυξη κορυφώνεται και οι μελλοντικές αποδόσεις των μετοχών είναι πιθανό να είναι μέτριες με κέρδος 3% στον S&P 500 ως προς τον στόχο του 2021.
Επίσης, η εμπειρία δείχνει ότι θα υπάρξουν αθρόες πωλήσεις μετοχών αργότερα το 2021, πριν από την εφαρμογή της σχεδιαζόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης Biden.
Από την άλλη, η αύξηση του φόρου θα είναι βραχύβια και θα αντιστραφεί στα επόμενα τρίμηνα».
Υπενθυμίζεται ότι οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα κορυφωθεί το β’ τρίμηνο του 2021, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10,5%.
Και παρόλο που η αύξηση του ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από την τάση όσο και πάνω από τις προβλέψεις στα επόμενα τρίμηνα, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
econ_growth_peak_quarter.jpg
Μετοχές

Επιπλέον, η Goldman Sachs δείχνει πως οι μετοχές πραγματικά δυσκολεύονται να παρουσιάσουν έναν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, με τη δυναμική να αρχίζει να εξασθενεί.
Όπως επισημαίνεται σχετικά, οι επενδυτές εισέρχονταν στον S&P 500 με τον δείκτη ISM να βρίσκεται πάνω από τις 60 μονάδες, έχοντας σημειώσει διάμεση απόδοση -1% κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα και «ασήμαντη» +3% απόδοση κατά το επόμενο έτος.
Γιατί, όμως, αυτό έχει σημασία;
Διότι η πλέον πρόσφατη ανάγνωση του ISM ήταν στις 64,7 μονάδες (στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 40 χρόνια), και ενώ ο στόχος της Goldman Sachs για τον S&P 500 απέχει μόλις 4% απόδοσης από τα τρέχοντα επίπεδα.
Την ίδια στιγμή, ο στόχος του έτους 2021 παραμένει στις 4.100, όπερ σημαίνει πως στο εξής οι μετοχές θα σημειώσουν πτώση.
equities_struggle_4.26.jpg
Με άλλα λόγια, η Goldman Sachs, επειδή δεν θέλει να τρομάξει τους πελάτες της, αναφέρει πως οι τιμές των μετοχών θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται κατά το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους.
«Παρόλο που η ανάπτυξη των ΗΠΑ κορυφώνεται, ο ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να παραμείνει ισχυρός.
Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να επιταχύνεται και δεν θα κορυφωθεί έως το γ’ τρίμηνο 2021».

Έρχονται πωλήσεις

Όταν η Goldman Sachs αναφέρει έρχεται sell off, το μοναδικό που μένει να διευκρινιστεί είναι το πότε…

Φορολογία

Τον τελευταίο μήνα, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση των εταιρικών φόρων από την κυβέρνηση Biden και τον αντίκτυπο σε συγκεκριμένες μετοχές.
Αυτή την εβδομάδα, η προσοχή στράφηκε στην επικείμενη πρόταση για αύξηση του φορολογικού συντελεστή υπεραξίας.
Τα μακροπρόθεσμα κεφαλαιουχικά κέρδη και τα μερισμένα μερίσματα φορολογούνται επί του παρόντος με μέγιστο συντελεστή 20%, μαζί με ξεχωριστό φόρο 3,8% επί των εσόδων από επενδύσεις.
Δημοσιεύματα τύπου αποκαλύπτουν ότι ο Biden θα προτείνει τη φορολόγηση και των δύο αυτών ως κανονικού εισοδήματος για τους αρχειοθέτες με ετήσιο εισόδημα άνω των 1 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό θα διπλασίαζε τον φορολογικό συντελεστή επί των κεφαλαιακών κερδών και των εσόδων από μερίσματα από 23,8% σε 43,4% - αν και οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν μεν αύξηση επί των κεφαλαιακών κερδών, αλλά στο ύψος του 28%.
Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω θα επιδράσουν αρνητικά στη Wall Street.
prior_post_tax_slumps_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης