Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ – ΗΠΑ: Συνομιλίες για συντονισμένη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών

ΕΕ – ΗΠΑ: Συνομιλίες για συντονισμένη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών
O εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Adalbert Jahnz δήλωσε ότι λαμβάνουν χώρα διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ όσον αφορά τη διασφάλιση «συνοχής και συμβατότητας» σχετικά με την πιστοποίηση των εμβολιασμών
Σχετικά Άρθρα

Την επανέναρξη των διαντλαντικών ταξιδιών «μόλις καταστούν ασφαλή» επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση και προτρέπει τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν μια εναρμονισμένη προσέγγιση για το άνοιγμα των συνόρων στους πολίτες των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021.
Αξιωματούχοι της ΕΕ παρακολουθούν στενά την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες και η επιτάχυνσή δημιουργεί προσδοκίες όσον αφορά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους Αμερικανούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Adalbert Jahnz σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα (26/4).
Επιπροσθέτως, σε συνέντευξη που έδωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα von der Leyen στην εφημερίδα The New York Times υπογράμμισε ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να κάνουν ελεύθερα καλοκαιρινές διακοπές στην ΕΕ,  ενώ o Jahnz επισήμανε ότι η χρήση εμβολίων που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις ΗΠΑ θα βοηθήσει επιτρέπουν τα ταξίδια στην ΕΕ. 
Να σημειωθεί ότι και τα τρία εμβόλια που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ είναι εγκεκριμένα από το EMA.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ο Jahnz είπε στους δημοσιογράφους ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη διασφάλιση «συνοχής και συμβατότητας» σχετικά με την πιστοποίηση των εμβολιαμών που θα μπορούσε να διευκολύνει τα διατλαντικά ταξίδια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει πρόταση προς τα κράτη μέλη να «τροποποιήσουν τη σύσταση σχετικά με τον περιορισμό ταξιδιών από πολίτες εκτός ΕΕ, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες εξελίξεις».
Ο Jahnz τόνισε ότι η άρση των περιορισμών εξαρτάται από την επιδημιολογική κατάσταση στις εμπλεκόμενες χώρες.
«Η διάδοση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού παραμένει ανησυχητική, και γι 'αυτό από την πλευρά μας μια συντονισμένη προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει απαραίτητη», σημείωσε.

Ελλάδα

Ωστόσο, η τελική απόφαση για το εάν θα επιτρέπεται το ταξίδι σε κράτος μέλος της ΕΕ θα ληφθεί από κάθε χώρα ξεχωριστά, καθώς οι αποφάσεις σχετικά με τα σύνορα λαμβάνονται από το κράτος μέλος και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.
Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για την άρση της απαίτησης για καραντίνα για εμβολιασμένους ταξιδιώτες και εκείνων που έχουν αρνητικά διαγνωστικά τεστ για το Covid-19 από ορισμένες τουριστικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Συντονισμός

Ωστόσο, ο Jahnz υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού.
«Αυτή η συντονισμένη προσέγγιση υπάρχει στη σύσταση του Συμβουλίου, η οποία συμφωνήθηκε από όλα τα κράτη μέλη και πρέπει να ακολουθηθεί, η οποία είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών και της ΕΕ εν γένει, και τα ίδια τα κράτη μέλη έχουν τονίσει την ανάγκη να έχουν μια τόσο κοινή προσέγγισης», είπε.
"Πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς προσεγγίσεις από την άποψή μας."

Ιταλία

Η Ιταλία χαιρέτισε την πρόταση για άνοιγμα σε ταξιδιώτες εκτός ΕΕ, και ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε σε δήλωσή του στο CNN ότι έχει ήδη σχεδιασμό να ξεκινήσει η άρση των περιορισμών.
Οι τουρίστες που δεν ανήκουν στην ΕΕ «δεν θα υποχρεωθούν να παρακολουθήσουν την καραντίνα εάν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναπτύξει ανοσία ή με αρνητικό διαγνωστικό τεστ, που διενεργήθηκςε 48 ώρες πριν από την είσοδο.
Αυτός ο κανόνας θα τεθεί σε ισχύ πολύ σύντομα», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Massimo Garavaglia.

Επιβεβαίωση

Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον Covid-19, Andy Slavitt, δήλωσε στην Pamela Brown του CNN ότι τα σχόλια της von der Leyen την Κυριακή στους The Times είναι επιβεβαίωση του προγράμματος εμβολιασμού των ΗΠΑ.
«Αυτό που βασικά λέει ο κόσμος είναι, κοιτάζουν τις ΗΠΑ, κοιτάζουν την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού μας, εξετάζουν τη μείωση της εξέπλωσης της νόσου και ενώ ξέρουν ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη, λένε ότι αυτοί οι Αμερικανοί είναι ασφαλείς να έρθουν στη χώρα μας χωρίς κίνδυνο εξάπλωσης του Covid-19 ", δήλωσε ο Slavitt.
Τα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δείχνουν ότι περίπου το 28% των Αμερικανών έχουν πλέον εμβολιαστεί πλήρως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης