Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian: Η Fed πρέπει να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να αυξήσει τα επιτόκια

El Erian: Η Fed πρέπει να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να αυξήσει τα επιτόκια
Όπως αναφέρει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τη συμπεριφορά της Fed, ανεβάζοντας την απόδοση των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου στο 1,76%
Σχετικά Άρθρα

Tην αναγκαιότητα να ασκηθεί μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ αλλά γενικότερα επισημαίνει στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Mohamed El Erian.
Σύμφωνα με τον El Erian, η Fed δεν επιθυμεί αναταράξεις, οπότε δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο τρέχον status quo της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, π.χ. ανεβάζοντας τα επιτόκια.
Αλλά και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δεν αναμένουν δραματικές αποφάσεις, που θα έχουν να κάνουν με την αναθέρμανσης της οικονομίας.
Δυστυχώς, όμως, η κεντρική τράπεζα πρέπει να κάποια στιγμή να περιστείλει τα έκτακτα μέτρα.
Παρότι οι κεντρικοί τραπεζίτες της Fed αναθεώρησαν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη, θα αναθεωρήσουν ξανά το outlook της αμερικανικής οικονομίας.
Αυτό θα συνοδεύεται από σχετιζόμενα με τον Covid μέτρα και θα λαμβάνει υπόψη την απειλή του κορωνοϊού, επισημαίνει ο οικονομολόγος της Allianz.
Περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, λοιπόν, είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει την πολιτική της Fed.
Αντί να ακολουθήσει το προβάδισμα της Τράπεζας του Καναδά, η οποία την περασμένη εβδομάδα άρχισε να μειώνει τις αγορές ομολόγων, η Fed πιθανότατα θα ακολουθήσει μια προσέγγιση παρόμοια με αυτήν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνει ο El Erian.
«Θα διατηρήσει την πολιτική ως έχει, υπενθυμίζοντας στις αγορές πως είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί».

Αγορές

Όπως αναφέρει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τη συμπεριφορά της Fed, ανεβάζοντας την απόδοση των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου στο 1,76%.
Παρόλες τις αναταράξει η όρεξη για ανάληψη κινδύνου παραμένει ισχυρή.
Η Fed δεν θέλει να αποτελέσει πηγή οικονομικής αστάθειας - ειδικά όταν η κυβέρνηση του Προέδρου Biden αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο Κογκρέσο.
Ωστόσο, η Fed θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το παράδειγμα του Καναδά.
Όσο περισσότερο αργήσει, τόσο θα καθυστερήσει η εξομάλυνση, καταλήγει ο El Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης