Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με δανεικά και ενεχυριασμένες μετοχές ο Μαρινάκης στην Τέρνα Ενεργειακή και ο ρόλος της Optima Bank

Με δανεικά και ενεχυριασμένες μετοχές ο Μαρινάκης στην Τέρνα Ενεργειακή και ο ρόλος της Optima Bank
O Γιώργος Περιστέρης πλέον διαθέτει όλα τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να αποκτήσει το 32,8% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ το ποσοστό του στην Τέρνα Ενεργειακή έχει μειωθεί στο 11%

O Βαγγέλης Μαρινάκης, επιχειρηματίας, εφοπλιστής και εκδότης έχει επενδύσει 80-85 εκατ ευρώ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποκτώντας το 6% της εταιρίας.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε αίσθηση καθώς ο βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο Γιώργος Περιστέρης πέραν από κάποιες τυπικές σχέσεις δεν είχε βαθύτερη επιχειρηματική συνεργασία – πλην κάποιων περιπτώσεων – με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Πληροφορούμαστε ότι η συμμαχία Περιστέρη και Μαρινάκη έγινε και... μέσω της Optima Bank από την οποία ο βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης πήρε δάνειο – αρκετά αξιόλογο -.
Πληροφορούμαστε επίσης ότι ο Μαρινάκης μέρος των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής το αγόρασε με δάνειο επίσης από την Optima Bank η οποία ενεχυρίασε μετοχές τις οποίες έχει εγγυηθεί ο Γιώργος Περιστέρης.
Αναφέρονται ποσά της τάξης των 30-35 εκατ αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μέτοχος της Optima bank καθώς συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου περίπου με 3,5 με 4 εκατ ευρώ.
O Γιώργος Περιστέρης πλέον διαθέτει όλα τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να αποκτήσει το 32,8% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ το ποσοστό του στην Τέρνα Ενεργειακή έχει μειωθεί στο 11%.
Η Reggeborgh αποχωρεί προσεχώς από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποεπενδύει και επικεντρώνεται στον Ελλάκτωρ.

Η Optima bank και ο στόχος της HSBC

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα αλλά κάποια πράγματα αρχίζουν να αποσαφηνίζονται στην περίπτωση της πώλησης της HSBC Ελλάδος.
Είναι τα 1,34 δισεκ. καταθέσεις το κίνητρο των ενδιαφερομένων της Eurobank και της Optima bank της οικογένειας Βαρδινογιάννη;
Να σημειωθεί ότι εδώ και πολύ καιρό το bankingnews έχει αναφερθεί στα σχέδια των δύο ενδιαφερομένων τραπεζών.

Κίνητρο το αρνητικό goodwill

Γιατί η Optima Bank επιδεικνύει ενδιαφέρον – και μάλιστα ζωηρό – για την HSBC Ελλάδος;
Στην αρχή φαινόταν ότι το κίνητρο ήταν οι καταθέσεις 1,34 δισεκ. και το χαρτοφυλάκιο συνολικά.

Γιατί δείχνει ενδιαφέρον η Optima Bank;

Η Optima bank είναι μια νέα μικρή τράπεζα που προσπαθεί να αποκτήσει μερίδιο αγοράς και κρίσιμο μέγεθος.
Ωστόσο μόνο αυτό δεν φθάνει γιατί για να αγοράσει η Optima Bank την HSBC Ελλάδος θα πρέπει να καταβάλλει 60 με 85 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Μια τράπεζα με 135 εκατ κεφάλαια μετά την πρόσφατη αύξηση θα μπορούσε να διαθέσει τόσο σημαντικό ποσό των ιδίων της κεφαλαίων;
Η απάντηση είναι ναι… και εξηγείται μέσω του αρνητικού goodwill ουσιαστικά η Optima bank θα μπορούσε να επενδύσει 60 με 85 εκατ και αυτά με την εξαγορά… να τα πάρει πίσω… ίσως και λίγο παραπάνω.
Οπότε να το ισχυρό κίνητρο… εξαγοράζεις μια τράπεζα χωρίς να δαπανήσεις κεφάλαιο, το είδαμε και στο παρελθόν με πλειάδα τραπεζών – ειδικά ξένων – που αποχώρησαν από την Ελλάδα.
Για την Optima Bank υπάρχει και κάτι άλλο, η HSBC έχει έτοιμο μηχανογραφικό σύστημα το οποίο υπό όρους θα μπορούσε να είναι χρήσιμο εργαλείο.

«Εξεταζόμενη περίπτωση» για Eurobank

Για την Eurobank η HSBC Ελλάδος αποτελεί εξεταζόμενη περίπτωση.
Το κίνητρο είναι το αρνητικό goodwill αλλά το αντικίνητρο είναι το μη συμβατό μηχανογραφικό σύστημα.
Πάντως στελέχη της HSBC… θα ήθελαν να εξαγοραστεί η τράπεζα από την Eurobank.

Ποια τα δεδομένα της HSBC;

Η HSBC διαθέτει 1,38 δισεκ. ενεργητικό με δάνεια 520 εκατ και καταθέσεις 1,34 δισεκ. ευρώ.
Διαθέτει 364 εργαζόμενους και 23 ATMs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης