Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορούν οι Αμερικανοί τουρίστες να σώσουν την Ελλάδα; - Όχι... ούτε την Ισπανία, ούτε την Ιταλία

Μπορούν οι Αμερικανοί τουρίστες να σώσουν την Ελλάδα; - Όχι... ούτε την Ισπανία, ούτε την Ιταλία
Μια αμερικανική εισβολή παραθεριστών δεν θα είναι αρκετή για να σώσει το ευρωπαϊκό καλοκαίρι
Μπορεί οι τουριστικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, να ποντάρουν στους Αμερικανούς τουρίστες γι' αυτό το καλοκαίρι, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen στους New York Times, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές, μάλλον οι προσδοκίες τους είναι μη ρεαλιστικές.
Η Ursula von der Leyen κάλεσε τους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς τουρίστες να επισκεφθούν την Ευρωζώνη αυτό το καλοκαίρι.
Αλλά οι τουρίστες από τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό ταξιδιωτών σε χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.
Για να αποφευχθεί μια άλλη χαμένη περίοδος διακοπών για αυτά τα έθνη, απαιτείται πλήρης επανέναρξη των ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών.
Και αυτό εξακολουθεί να φαίνεται δύσκολο.

Θετική η συμβολή... αλλά...

Η προοπτική των αμερικανών τουριστών που έρχονται στην Ευρώπη είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι Αμερικανοί ήταν πρόθυμοι να ταξιδέψουν ξανά και αρκετοί έχουν κάνει και τις απαραίτητες κρατήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Bloomberg.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί τώρα να μπουν στον πειρασμό να ανταλλάξουν το ταξίδι τους στο Cape Cod για ένα ταξίδι στο Κάπρι, ωφελώντας τις τοπικές οικονομίες της Ευρώπης και τους διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους, όπως η Marriott International, η InterContinental Hotels και η Accor.
Η αποκατάσταση των υπερατλαντικών πτήσεων θα βοηθούσε επίσης αεροπορικές εταιρείες όπως η Virgin Atlantic και η British Airways (μέρος της International Consolidated Airlines Group).
Αυτό όχι μόνο αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της χωρητικότητας των μεταφορέων παλαιού τύπου, αλλά και οι πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής είναι επίσης πολύ επικερδείς.
Η πτώση στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων είναι ένας λόγος για τον οποίο οι μετοχές της IAG, της Deutsche Lufthansa και της Air France-KLM έχουν μείνει πίσω από αυτές των μικρού κόστους, όπως η Ryanair Holdings.

Ο ενδοευρωπαϊκός τουρισμός

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη, ωστόσο, είναι ότι η πλειονότητα των τουριστών στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία κατά τη διάρκεια των αιχμών της καλοκαιρινής περιόδου προέρχονται από άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον Richard Clarke, αναλυτή στην Bernstein.
Οι Αμερικανοί είναι πιο πιθανό να κάνουν κράτηση για διακοπές σε πιο κοντινά θέρετρα της Καραϊβικής παρά σε προορισμούς της Μεσογείου.
Για να ανακάμψει πραγματικά ο ευρωπαϊκός τουρισμός, πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί στις χώρες που είναι μεγάλοι εξαγωγείς καλοκαιρινών τουριστών, όπως η Βρετανία και η Γερμανία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανακοινώσει ένα σύστημα για τους Βρετανούς να μπορούν να ταξιδεύουν σε «πράσινες» χώρες, χωρίς να απαιτείται καραντίνα κατά την επιστροφή τους.
Αφίξεις από περιοχές υψηλότερου κινδύνου που χαρακτηρίζονται με «κίτρινο» και «κόκκινο» υπόκεινται σε αυστηρότερους περιορισμούς.
Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα, και αυτό μπορεί να ανοίξει τα διεθνή ταξίδια από τις 17 Μαΐου.
Ωστόσο, οι λεπτομέρειες θα έχουν σημασία: Οι χώρες που περιλαμβάνονται στην πορτοκαλί λίστα θα εξακολουθούν να είναι δύσκολες και δαπανηρές για πολλές οικογένειες, καθώς οι αφίξεις θα πρέπει να συνοδεύονται με καραντίνα για 10 ημέρες και πολλά τεστ Covid.
Η Γερμανία δεν έχει καμία απαγόρευση ταξιδίων, αλλά η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη.
Για παράδειγμα, αν και οι Γερμανοί μπορούν ακόμα να επισκεφθούν το νησί της Μαγιόρκα, αποθαρρύνονται να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.
Κατά συνέπεια, ορισμένες χώρες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Η Ελλάδα θα ανοίξει πλήρως τον τουρισμό για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πρόσφατα τεσταριστεί αρνητικά για τον ιό, από τα μέσα Μαΐου.
Φυσικά, αυτό το προσωρινό "ξεκλείδωμα" θα μπορούσε να αναιρεθεί από νέες παραλλαγές του Covid και μέτρα για την πρόληψη νέων κυμάτων μολύνσεων από χώρες όπως η Ινδία.
Μπορεί να είναι μια σπάνια λάμψη ελπίδας, αλλά μια αμερικανική εισβολή παραθεριστών δεν θα είναι αρκετή για να σώσει το ευρωπαϊκό καλοκαίρι, καταλήγει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης