Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αποκλειστικό BN: Η σπείρα των «57» που είχε ρημάξει την Αθήνα - Τα ίχνη, η δράση και οι 900 σελίδες δικογραφίας

Αποκλειστικό BN: Η σπείρα των «57» που είχε ρημάξει την Αθήνα - Τα ίχνη, η δράση και οι 900 σελίδες δικογραφίας
Οι φερόμενοι ως δράστες με καταγωγή κυρίως από την Αλγερία, το Μαρόκο, Συρία, Αφγανιστάν (…κλπ) αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σωρεία αδικημάτων

Στην εξιχνίαση εγκληματικής οργάνωσης με δεκάδες κατηγορούμενους αλλοδαπούς για συστηματική διάπραξη ληστειών και κλοπών εις βάρος πεζών καθώς και από οχήματα στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία σύμφωνα με ανακοίνωση της.

Η «επιχείρηση»

Οι φερόμενοι ως δράστες με καταγωγή κυρίως από την Αλγερία, το Μαρόκο, Συρία, Αφγανιστάν (…κλπ) αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σωρεία αδικημάτων όπως: διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και ληστείας εκτελεσμένες σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και παράβαση του Ν. 4251/14 «Κώδικας Μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης» και τον ν. 3386/2005 «Περί αλλοδαπών», πλαστογραφίες αλλά και παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών με την δικογραφία να ξεπερνά τις 900 σελίδες...
Ορισμένοι εξ αυτών ήταν ήδη γνωστοί στις αστυνομικές αρχές και από προηγούμενες εγκληματικές τους ενέργειες.
Όσον αφορά τη διαδικασία τέλεσης των εγκλημάτων, οι φερόμενοι ως δράστες επέλεγαν τα θύματα τους βάσει του βαθμού «επικινδυνότητας» αλλά και του οικονομικού τους οφέλους.
Οι στόχοι τους ως εκ τούτου ήταν κυρίως γυναίκες και ανυποψίαστοι τουρίστες.
Χαρακτηριστικά, ως πρόφαση ανέφεραν ότι υπάρχει κάποιο ζώο κάτω από το αυτοκίνητο τους, ενώ την ίδια ώρα άλλος δράστης - «συνεργάτης» αφαιρούσε αντικείμενα που είχαν παρακείμενα δίπλα τους (τσάντες, ταξιδιωτικές βαλίτσες κτλ) εντός των οχημάτων τους.
Στην «επιχείρηση» υπήρχε και τρίτο άτομο της σπείρας που διαδραμάτιζε τον ρόλο του τσιλιαδόρου.
Παράλληλα κλοπές πραγματοποιούσαν και σε οικίες καθώς και σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
Άπαντες οι κατηγορούμενοι τήρησαν εξαιρετικά αρνητική στάση - αναφέρει η δικογραφία κατά την παραμονή τους στην Ασφάλεια ενώ δεν αποδέχτηκαν προφορικά τις κατηγορίες και δεν δέχτηκαν να απολογηθούν.
Λόγω του δαιδαλώδους χαρακτήρα της οργάνωσης από την Υπηρεσία διενεργείται συμπληρωματική έρευνα και έτερων ατόμων για τυχόν συμμετοχή τους στην οργάνωση.
Ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των 57 ατόμων, κατηγορούμενων ως μελών εγκληματικής οργάνωσης.
Η σπείρα εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών ενώ το ελάχιστο εκτιμώμενο ποσό από την εγκληματική δράση ανέρχεται στις 280.000 ευρώ.
Τέλος, αναφέρεται ότι εκ των 57 οι 28 κατηγορούμενοι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι και 6 προφυλακίστηκαν. 

Screenshot_gg_1.png
Οι δηλώσεις της υπεράσπισης

Για την υπόθεση από την πλευρά της υπεράσπισης μίλησε στο BankingNews, ο συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου της Μαρίας Κωνσταντοπούλου, κ. Γιάννης Χαμπιλός:
«Οι κατηγορούμενοι-εντολείς μας σε καμία περίπτωση δεν είναι υπαίτιοι για όλες τις πράξεις που τους αποδίδονται όπως και για την συμμετοχική δράση που είχε ο καθένας εξ αυτών.  το γεγονός ότι δεν κρίθηκαν προφυλακιστέοι από τον κ .Ειδικό Ανακριτή που έχει αναλάβει την διαδικασία της ανακρίσεως μαρτυρά ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι παραπάνω»

www.bankingnews.gr 

Ρεπορτάζ: Ελένη Τσιάβο

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης