Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η Fed θέλει να βάλουν όλοι τα χρήματά τους στο χρηματιστήριο

Rabobank: Η Fed θέλει να βάλουν όλοι τα χρήματά τους στο χρηματιστήριο
Όλοι αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού, αυτή τη φορά ωθούμενου από τη ζήτηση, υποστηρίζει η Rabobank
Σχετικά Άρθρα

Η Fed επιθυμεί όλοι να βάλουν όλα τα χρήματά τους στο χρηματιστήριο, ώστε να τους δοθείη δυνατότητα άντλησης χρημάτων μέσω ισχυρών αποδόσεων, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank, επικρίνοντας αυτή την επιλογή.
Υπάρχουν στιγμές που ο κοινός νους απουσιάζει.
Και, προφανώς, δεν υπάρχουν πράγματα να αναμένουμε από τη Fed, καθώς καλές επιλογές δεν υπάρχουν.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) δεν μπορεί να αναδείξει το γεγονός πως οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διαταραχθεί, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται διότι οι φορείς νομισματικής πολιτικής δεν μπορούν να κάνουν τίποτε επ’ αυτού.
Ως εκ τούτου, όλοι αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού, αυτή τη φορά ωθούμενου από τη ζήτηση, και όχι από την έλλειψη προσφοράς.
Φυσικά, η Fed μπορεί ακόμη να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (tapering) και να εξακολουθήσει να μην κάνει τίποτε για τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Εναλλακτικά θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια – αν και κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει τους κοινωνικούς στόχους της.
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια πολιτική άσκησε όταν η τιμή στο πετρέλαιο είχε αυξηθεί 1.000%, πριν από δεκαετίες.

«Λεφτά από ελικόπτερο»

Εκτός αυτού, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τα χρήματα από το ελικόπτερο.
Ακόμα και με πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης πολλών τρισεκατομμυρίων και τσεκ μέσω ταχυδρομείου στις ΗΠΑ, δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι τέτοιο, αναφέρει η Rabobank.
Ωστόσο, εάν η Fed κατάφερνε όλοι να βάλουν όλα τα χρήματά τους στο χρηματιστήριο, αυτό δεν θα έδινε τη δυνατότητα άντλησης χρημάτων μέσω ισχυρών αποδόσεων;
Εάν ναι, πώς διαφέρει η σημερινή κατάσταση από την πρόταση του Κέινς του 1936 να θάβονται τυπωμένα χαρτονομίσματα σε παλιά ανθρακωρυχεία και τα άτομα να μετατρέπονται σε ανθρακωρύχους για να προσπαθήσουν να τα ανακτήσουν;
Και πώς διαφέρει αυτό από την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων;
Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος του Biden έχει επιφορτίσει την Αντιπρόεδρο Harris για να ηγηθεί μιας επιτροπής που θα εξετάσει το ζήτημα των συνδικάτων στις ΗΠΑ και πώς μπορούν να ενισχυθούν.
Ωστόσο, έχοντας πει κάτι τέτοιο, πώς αλλιώς θα δούμε μια εξισορρόπηση στην οικονομία μεταξύ της δύναμης της εργασίας και του κεφαλαίου, για την οποία ακόμη και η υπουργός Οικονομικών Yellen μιλά;
Ο μαρξισμός προσφέρει κακές ιδέες για το πώς λειτουργεί η αγορά…
Σε κάθε περίπτωση, η Fed για άλλη μία φορά δεν θα κάνει τίποτε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης