Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκδικάζεται η προσφυγή ΕΕ κατά AstraZeneca - Τραγωδία στην Ινδία - Αρκεί μια δόση εμβολίου

Εκδικάζεται η προσφυγή ΕΕ κατά AstraZeneca - Τραγωδία στην Ινδία - Αρκεί μια δόση εμβολίου
Χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους οι εμβολιασμένοι Αμερικάνοι, παραμένει η οδηγία σε περιπτώσεις συνωστισμού
Σχετικά Άρθρα

(upd) Περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την Covid-19 στην Ευρώπη από τότε που ο ιός εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία που παρέχουν οι αρχές. 
Χωρίς τέλος είναι η τραγωδία που βιώνει η Ινδία
λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε ένα ακόμα παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων – πάνω από 360.000 μολύνσεις – και ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως η χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων πολιτών δεν έχει δει ακόμα τα χειρότερα.
Η διεθνής βοήθεια στην Ινδία που αναμένεται να καταφτάσει τις επόμενες ημέρες, έρχεται να επιβεβαιώσει εν πολλοίς την αποτυχία των κυβερνήσεων και των κρατών να δώσουν μια ενιαία και συντονισμένη παγκόσμια απάντηση στην πανδημία, τη στιγμή που τεράστιες ανισότητες καταγράφονται και στην πρόσβαση των φτωχότερων κρατών στα εμβόλια.
Και ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως τα κρούσματα βαίνουν παγκοσμίως αυξανόμενα για 9η συνεχόμενη εβδομάδα, άρχισε στις 28/4 η εκδίκαση της προσφυγής της ΕΕ κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων ως προς την παράδοση των εμβολίων.
Στα θετικά πάντως νέα είναι η βρετανική έρευνα που έδειξε ότι ο εμβολιασμός με μια μόνο δόση κατά της covid μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, κάτι ενισχύει τις ελπίδες ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 149.030.711 και οι νεκροί 3.140.982
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.210.302 κρούσματα και 574.018 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 17.997.113
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 395.022 και τρίτη σε κρούσματα με 14.441.563
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 215.547 και τέταρτη η Ινδία με 201.187
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.526.942
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.732.981 και έκτη η Τουρκία με 4.751.026
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.427.428 και όγδοη η Ιταλία με 3.994.984
• Ένατη η Ισπανία με 3.504.799 και δέκατη η Γερμανία με 3.351.014
Καταγραφή_29.JPG
Περισσότερα από 50 εκατ. κρούσματα στην Ευρώπη

Περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την Covid-19 στην Ευρώπη από τότε που ο ιός εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία που παρέχουν οι αρχές.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 50.021.615 κρούσματα στις 52 χώρες και εδάφη της περιοχής, που εκτείνεται ανατολικά μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία, εκ των οποίων περισσότερα από 1.382.000 τις τελευταίες επτά ημέρες, ή 197.400 κατά μέσο όρο ημερησίως.
Μια επιβράδυνση της επιδημίας παρατηρείται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες χαλαρώνουν προσεκτικά τους περιορισμούς που έχουν εφαρμόσει για να αναχαιτίσουν την τελευταία έξαρση της επιδημίας: ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων σημειώνει πτώση εδώ και δύο εβδομάδες.
Από τις 12 Απριλίου, η Βρετανία ξεκίνησε ένα κύριο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων, έπειτα από τρεις μήνες λοκντάουν, με την επαναλειτουργία των καταστημάτων που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης και το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων.
Η χώρα καταγράφει περισσότερα από 2.300 νέα κρούσματα κορωνοϊού κατά μέσο όρο ημερησίως, χάρη στην καραντίνα και τη μαζική εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, η οποία επέτρεψε τη χορήγηση τουλάχιστον μιας δόσης εμβολίου στο 64% του ενήλικου πληθυσμού.
Τη Δευτέρα, η Ιταλία την ακολούθησε: μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι και θέατρα άνοιξαν μερικώς.
Έπειτα από μια κορύφωση σχεδόν 23.000 ημερήσιων λοιμώξεων στα τέλη Μαρτίου, η χώρα έχει κατά μέσο όρο λιγότερα από 13.000 ημερήσια κρούσματα.
Στη Γαλλία, τη χειρότερα πληγείσα ευρωπαϊκή χώρα με συνολικό αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων (5.565.852), διαφαίνεται μικρή μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων.
Στην αρχή της εβδομάδας, η χώρα έπεσε κάτω το όριο, ακόμη υψηλό, των 30.000 νέων ημερήσιων κρουσμάτων.
Αντίθετα, ορισμένες χώρες δίνουν μάχη για να περιορίσουν την επιδημία.
Η Κύπρος, την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε 651 νέα ημερήσια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το νησί της Μεσογείου ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα καραντίνα δύο εβδομάδων.
Η Ευρώπη συγκεντρώνει το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού μολύνσεων από κορωνοϊό παγκοσμίως (148.820.944), αλλά μόνο το 24% των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Περισσότεροι από 1.060.900 θάνατοι καταγράφηκαν στην περιοχή από την έναρξη της επιδημίας, εκ των οποίων σχεδόν 3.600 ημερησίως αυτή την περίοδο, αριθμός που παρουσιάζει επίσης ελαφρά μείωση μετά τα μέσα Απριλίου.
Περισσότερα από 50 εκατομμύρια κρούσματα στην Ευρώπη (καταμέτρηση του AFP).

Κομισιόν κατά AstraZeneca

Άρχισε στις 28/4/2021 ενώπιον του πρωτοδικείου των Βρυξελλών η εξέταση της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της αγγλοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της κατά της covid-19 στην ΕΕ .
Η Κομισιόν προσέφυγε εναντίον της AstraZeneca κατηγορώντας την ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές προβλέπονταν στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τις Βρυξέλλες, για την παράδοση των δόσεων του εμβολίου της κατά της covid-19 στην ΕΕ και ότι δεν διέθετε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να διασφαλίσει έγκαιρες παραδόσεις.
Οι δύο ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν για την υπόθεση είναι δημόσιες, ενώ η προσφυγή εξετάζεται βάσει μιας έκτακτης διαδικασίας, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Βρετανική έρευνα: Μια δόση εμβολίου μειώνει στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης της covid

Στο συμπέρασμα ότι μια δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο να μεταδώσει κάποιος εμβολιασμένος τον ιό στα άλλα μη εμβολιασμένα μέλη του ίδιου νοικοκυριού καταλήγει βρετανική έρευνα.
Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να ενισχύσει τις ελπίδες ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να ανασχέσουν σημαντικά την εξάπλωση της νόσου ακόμα και ανάμεσα στους νέους που δεν θα έχουν εμβολιαστεί.
Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του οργανισμού δημόσιας υγείας της Αγγλίας "Public Health England" (PHE), σύμφωνα με τους Financial Times και τον Guardian, περιέλαβε περισσότερες από 57.000 στενές επαφές περίπου 24.000 νοικοκυριών όπου τουλάχιστον ένα άτομο είχε εμβολιασθεί, σε σύγκριση με σχεδόν ένα εκατομμύριο επαφές μη εμβολιασμένων.
Η στατιστική ανάλυση συνέκρινε την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από έναν εμβολιασμένο άνθρωπο σε άλλους, σε σύγκριση με έναν μη εμβολιασμένο.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μολυνθεί τρεις εβδομάδες αφότου είχαν κάνει την πρώτη του εμβολίου της BioNTech/Pfizer ή της Οξφόρδης/AstraZeneca, είχαν 38% έως 49% μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άλλους μη εμβολιασμένους ανθρώπους στο ίδιο νοικοκυριό.
Η προστασία παρατηρήθηκε περίπου από την 14η μέρα μετά την πρώτη δόση, ανεξάρτητα από την ηλικία του εμβολιασμένου.
Οι ειδικοί εξετάζουν κατά πόσο οι δύο δόσεις των εμβολίων μπορούν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο μετάδοσης από τους εμβολιασμένους στους μη εμβολιασμένους.
Παρόλο αυτά οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν και η μελέτη είναι πολύ ενθαρρυντική, ακόμη και οι εμβολιασμένοι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σαν να έχουν τον ιό, τηρώντας προφυλάξεις όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και η τήρηση αποστάσεων από τους άλλους. 

Μείωση του κινδύνου μετάδοσης

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί ακόμα μια βρετανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, η οποία επίσης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν απλώς αυτόν που εμβολιάζεται, αλλά επίσης μειώνουν τον κίνδυνο να μεταδώσει τον κορωνοϊό σε άλλους.
Σύμφωνα με εκείνη την ανάλυση, μία μόνο δόση BioNTech/Pfizer ή Οξφόρδης/AstraZeneca μειώνει κατά σχεδόν 66% τον κίνδυνο μετάδοσης και ειδικότερα κατά 74% τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 με συμπτώματα.
Μετά από δύο δόσεις Pfizer/BioNTech, η μείωση της μετάδοσης αυξάνεται στο 70% και της συμπτωματικής λοίμωξης στον 90% ανέφερε η μελέτη.
65465345635634634634634634634643.JPG

Τραγωδία στην Ινδία – Πάνω από 200.000 οι νεκροί, στα 18 εκατ. τα κρούσματα

Δραματικές στιγμές βιώνει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η Ινδία, η οποία κατέγραψε νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων – αναφέρθηκαν 360.960 νέες μολύνσεις – και νέο ρεκόρ θανάτων (3.293) το τελευταίο 24ωρο.
Αν και πολλοί εκτιμούν πως οι αριθμοί αυτοί είναι κατά πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα, η Ινδία – επισήμως – έχει ξεπεράσει τους 200.000 νεκρούς και τα 18 εκατομμύρια κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 18 εκατομμύρια κρούσματα, τα 6 εκατομμύρια έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του Απριλίου.
Η έκρηξη των μολύνσεων αποδίδεται αφενός σε μια νέα παράλλαξη του ιού που θεωρείται πιο μεταδοτική αφετέρου σε μια σειρά πολιτικών και θρησκευτικών συγκεντρώσεων, στις οποίες μετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Το αποτέλεσμα είναι τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας να έχουν καταρρεύσει και να παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις όχι μόνο σε κλίνες στα νοσοκομεία αλλά και σε φάρμακα ακόμα και σε οξυγόνο.
Ιδιαίτερο πλήγμα δέχεται η πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, όπου ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των ασφυκτικά γεμάτων με ασθενείς δομών υγείας.
Ήδη πάντως στην χώρα φτάνει η διεθνής βοήθεια, η οποία ως επί το πλείστον συνίσταται σε αναπνευστήρες και οξυγόνο.
Σημειώνεται πως στην Ινδία μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 150 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ από το Σάββατο 1/5 θα έχουν δικαίωμα να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικοι πολίτες, περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι, αν και πολλά ομόσπονδα κρατίδια κάνουν λόγο για ελλιπή αποθέματα εμβολίων.

7657575757546757475475.JPG

Ιταλία Covid 19: Πάνω από 120.000 οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 13.385 περιστατικά κορvνοϊού και έχασαν την ζωή τους 344 άνθρωποι.
Από την αρχή της πανδημίας, στην χώρα μολύνθηκαν 3.994.894 άνθρωποι και οι θάνατοι ανέρχονται σε 120.256.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 336.336 ημερήσια διαγνωστικά τεστ, το 4% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Χθες, τα κρούσματα ήταν 10.404, με 373 νεκρούς και ποσοστό θετικών τεστ 3,4%.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ιταλίας βρίσκονται 37 λιγότεροι ασθενείς με κορονοϊό σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 452 λιγότεροι.
Σε ότι αφορά τα ημερήσια περιστατικά, τα περισσότερα καταγράφηκαν στην Λομβαρδία (2.442), στην Καμπανία (1.844) με πρωτεύουσα την Νάπολη και στην Απουλία (1.282) με κύρια πόλη το Μπάρι.

Θερίζει η covid τη Βραζιλία

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα εξακολουθεί να χτυπά τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού με τη Βραζιλία να παραμένει μακράν η πλέον πληττόμενη χώρα.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 72.140 κρούσματα του SARS-CoV-2 καθώς και ότι υπέκυψαν ακόμη 3.086 ασθενείς.
Η Βραζιλία μετρά 395.022 νεκρούς επί συνόλου 14.441.563 μολύνσεων.
Σε απόλυτα μεγέθη, πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν που καταγράφουν οι ΗΠΑ.
Με πάνω από 70.000 θανάτους να έχουν καταγραφεί μέσα στον Απρίλιο, η Βραζιλία έχει ήδη ξεπεράσει το προηγούμενο μακάβριο ρεκόρ θυμάτων της πανδημίας σε μηνιαία βάση, το οποίο είχε καταγραφεί μόλις τον περασμένο μήνα (66.000+ νεκροί), σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης