Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα και Fed - Στάση αναμονής στη Wall Street

Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα και Fed - Στάση αναμονής στη Wall Street

Μεικτά πρόσημα στη Wall με το βλέμμα στη Fed

Σχετικά Άρθρα
Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη σημερινή 28/4 συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, υποδηλώντας παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή στάσης παρά τη βελτίωση που εμφανίζει η οικονομία και την άνοδο που καταγράφει ο πληθωρισμός.

Ο δείκτης Dow Jones, που καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο έκλεισε με απώλειες -0,48% στις 33.820,38 μονάδες.
Με οριακές απώλειες -0,05% έκλεισε ο S&P 500 και στις 4.184,66 μονάδες ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο S&P 500.
Με απώλειες-0,28% έκλεισε ο Nasdaq στις 14.051,03 μονάδες.
Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια αναφοράς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves – Fed).

Παράλληλα, οι κεντρικοί τραπεζίτες εξέφρασαν την επιθυμία να αφήσουν αμετάβλητο το μείγμα πολιτικής μεσοπρόθεσμα, παρότι η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει σαφή σημάδια υπερθέρμανσης.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) άφησε το επιτόκιο αναφοράς αμετάβλητο στο εύρος 0% έως 0,25% ενώ παράλληλα διατήρησε τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια ανά μήνα.
«Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τους εμβολιασμούς και ισχυρή υποστήριξη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ενίσχυσαν τους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, δίνοντας ώθηση στην απασχόληση.
Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, αντικατοπτρίζοντας, σε μεγάλο βαθμό, εποχικούς παράγοντες» αναφέρει η Fed.
Σημειώνεται πως πριν από την απόφαση που ελήφθη, ελάχιστοι «έβλεπαν» πως η Fed θα μπορούσε να αλλάξει ρότα.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, είχε δηλώσει πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια πριν από το 2022.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται κατά 3 μονάδες βάσεις στο 1,6423%, διευρύνοντας τη χθεσινή άνοδό του, που ήταν η εντονότερη τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Οι επενδυτές προσπαθούν επίσης να αφομοιώσουν τα τελευταία μεικτά εταιρικά αποτελέσματα, ενώ αναμένουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης σήμερα τα αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών Apple, Facebook και PayPal, καθώς επίσης και των Qualcomm και eBay.
Από τις τελευταίες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων ξεχωρίζουν αυτές της Boeing, η οποία ανακοίνωσε ζημιές που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά και της εταιρείας βιοτεχνολογίας Amgen που επίσης ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου κατώτερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Αμφότερες οι μετοχές να αποτελούν βαρίδια για τον Dow Jones σήμερα.
Στον αντίποδα η Microsoft ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών, με ορισμένους αναλυτές ωστόσο να εμφανίζονται απογοητευμένη.

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 4% στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2021 

Κατά 4% διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Μάρτιο του 2021 σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στα 90,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, τα στοιχεία έρχονται πριν από τη δημοσίευση ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, που αναμένεται να δείξει ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ισχυρό ετήσιο ρυθμό 6,1% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς.

Εκδικάζεται η προσφυγή ΕΕ κατά AstraZeneca -Τραγωδία στην Ινδία - Αρκεί μια δόση εμβολίου

Χωρίς τέλος είναι η τραγωδία που βιώνει η Ινδία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε ένα ακόμα παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων – πάνω από 360.000 μολύνσεις – και ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως η χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων πολιτών δεν έχει δει ακόμα τα χειρότερα.
Η διεθνής βοήθεια στην Ινδία που αναμένεται να καταφτάσει τις επόμενες ημέρες, έρχεται να επιβεβαιώσει εν πολλοίς την αποτυχία των κυβερνήσεων και των κρατών να δώσουν μια ενιαία και συντονισμένη παγκόσμια απάντηση στην πανδημία, τη στιγμή που τεράστιες ανισότητες καταγράφονται και στην πρόσβαση των φτωχότερων κρατών στα εμβόλια.
Και ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως τα κρούσματα βαίνουν παγκοσμίως αυξανόμενα για 9η συνεχόμενη εβδομάδα, άρχισε σήμερα 28/4 η εκδίκαση της προσφυγής της ΕΕ κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων ως προς την παράδοση των εμβολίων, τη στιγμή που οι ΗΠΑ εξέδωσαν νέες οδηγίες για τους πλήρως εμβολιασμένους, βάσει των οποίων αυτοί μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει συνωστισμός.
Στα θετικά πάντως νέα είναι η βρετανική έρευνα που έδειξε ότι ο εμβολιασμός με μια μόνο δόση κατά της covid μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, κάτι ενισχύει τις ελπίδες ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού.

Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές εν μέσω αναμονής των αποφάσεων της Fed

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την συνεδρίαση της Τετάρτης με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed αλλά και τις προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ενώ στο επίκεντρο ήταν και σήμερα οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,28% κλείνοντας στις 15.292,18 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,27% στις 6.963,67 και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,53% στις 6.306,98.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 πρόσθεσε 0,49% κλείνοντας στις 8.799,60, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε οριακά κατά 0,06% στις 24.459,57.
Παράλληλα οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και σήμερα σε μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ειδικότερα, στα επιχειρηματικά νέα, η Dassault Systems ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη και τα έσοδα αυξήθηκαν στο α΄ τρίμηνο, καθώς η εταιρεία εξέδωσε εκτιμήσεις για το β΄ τρίμηνο και διαφοροποίησε ελαφρώς τις προοπτικές της για ολόκληρο το έτος.
Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν οι προβλέψεις της Banco Santander στο α΄ τρίμηνο, ενισχύοντας τα καθαρά κέρδη περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, παρά το κόστος αναδιάρθρωσης, άνω του μισού δισ. ευρώ.
Η ισπανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου 1,61 δισ. ευρώ, έναντι των 331 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, όταν τα αποτελέσματα είχαν πληγεί από τις προβλέψεις για την κάλυψη πιθανών επισφαλών δανείων και χρεώσεων που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Ισχυρές επιδόσεις εμφάνισε από τη μεριά της η επενδυτική τράπεζα της Deutsche Bank στο α΄ τρίμηνο, βοηθώντας ώστε τα έσοδα να οδηγηθούν υψηλότερα και τα κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.
Η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένει τα έσοδα του έτους να είναι σχεδόν αμετάβλητα με το προηγούμενο έτος.

Εκτίναξη κερδών σε σχέση με α΄τρίμηνο του 2020 αναμένουν το Q1 του 2021 οι ευρωπαϊκές εταιρείες

Αυξημένα κατά 71,3% εκτιμάται πως θα είναι τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών το α’ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv IBES, καθώς η οικονομία της Ευρώπης ανακάμπτει από την ύφεση που προκάλεσε το πρώτο κύμα του κορωνοϊού το περασμένο έτος.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, σηματοδοτούν το καλύτερο τρίμηνο για τις ευρωπαϊκές μετοχές από τότε που άρχισε η IBES την καταγραφή τους πριν από εννέα χρόνια, και αντιπροσωπεύει άλμα σε σύγκριση με την πρόβλεψη της προηγούμενης εβδομάδας που έκανε λόγο για αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 61,2%.
Οι προβλέψεις, που παρακολουθούν εταιρείες εισηγμένες στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, παραπέμπουν σε αύξηση των εσόδων κατά 2,5% το α’ τρίμηνο, έναντι του 2,8% που προβλέπονταν την περασμένη εβδομάδα.
Η Refinitiv ανέφερε πως τα δεδομένα έδειξαν πως από τις 54 εταιρείες του Stoxx 600 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο, το 64,8% έχει ανακοινώσει μεγέθη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, πολύ περισσότερο από το 51% που επιτυγχάνεται σε ένα σύνηθες τρίμηνο.

Θετικά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν τα περισσότερα από τα ασιατικά χρηματιστήρια με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στα μάκρο σε Ιαπωνία και Αυστραλία.
Ειδικότερα, στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 σημείωσε κέρδη +0,21%, με τις λιανικές πωλήσεις της χώρας να σημειώνουν άνοδο 5,2% το Μάρτιο σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Reuters, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 4,7%.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο +0,44%.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας αυξήθηκε 0,5% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για άνοδο 0,9%, σύμφωνα με το Reuters.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai composite ενισχύθηκε +0,10% και ο Shenzhen component κατέγραψε άνοδο +0,56%.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημείωσε άνοδο +0,29%.
Εν τω μεταξύ στη Νότια Κορέα, ο Kospi, κόντρα στο υπόλοιπο ρεύμα, σημείωσε πτώση -πτώση 1,06%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης