Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με επιλεκτικές τοποθετήσεις στις 910 μονάδες

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με επιλεκτικές τοποθετήσεις στις 910 μονάδες

ΑΓΟΡΑ: Βρήκε πάλι το δρόμο να ξεχωρίσει και να απομακρυνθεί από τις 900 μονάδες, τις οποίες δοκίμασε το πρωί. Τελικά έκλεισε στις 910 με συμπαθητικές συναλλαγές. Βοήθησε και το κλείσιμο των Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ σε υψηλό ημέρας. Εξαιρετική η Alpha Bank, δυνατός πάλι ο Μυτιληναίος (κλείσιμο σε υψηλά ημέρας και γι’ αυτές τις μετοχές), και καλή πορεία από ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ.

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις συνεχίζονται και με τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται δίνεται η ευκαιρία για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Παράλληλα γίνεται και απορρόφηση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών με αρκετή ευκολία. Δικαιολογημένες και αυτές και καλό είναι να γίνονται.

ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Θα λέγαμε πως μετά τη διορθωτική ανακοίνωση από τον οίκο FTSE περιμέναμε μεγαλύτερη πίεση σήμερα, αφού η αλλαγή της ημερομηνίας αφαίρεσε και την τελευταία «δικαιολογία» των αγοραστών.

Το παράγωγο κλειδωμένο με μεγάλο όγκο ανεκτέλεστων συμβολαίων και σήμερα στα 1,77 ευρώ. Υπάρχει ακόμα απόσταση σε σχέση με την τιμή της μετοχής. Στα 2,45 ευρώ και στο -9,26% η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εξαιρετική η Alpha Bank, με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και πολύ κοντά στα 1,30 ευρώ. Βρίσκουμε μία αντιστασούλα εκεί. Η ΕΤΕ πήγε μέχρι τα 2,43 ευρώ και έκλεισε στα 2,5330 ευρώ. Τώρα για την Αττικής τι να σχολιάσουμε; Στο +30% η μετοχή.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ό,τι και να γράψουμε γι΄αυτή τη μετοχή λίγο θα είναι. Το κλείσιμο και το διάγραμμα τα λένε όλα… Στα 15,66 ευρώ και στο +1,56% με αποτίμηση 2,23 δισ. ευρώ.

JUMBO: Κάποια παιδάκια έπαιζαν στην τελική δημοπρασία και έδιναν προσδοκώμενη τιμή στο limit down και στα 11,11 ευρώ. Τελικά στα 15,51 ευρώ και στο -2,27%.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Εντυπωσιακά τα κέρδη για την αποτίμηση που έχει και μάλλον είναι μεταξύ των 4-5 πιο φθηνών του ΧΑ με βάση το p/e. Στα 0,47 ευρώ και στο +12,17%.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Υπάρχουν έκτακτα στα κέρδη.

AVE: Και εδώ υπάρχουν έκτακτα. Όμως, θα λέγαμε ότι οι βασικοί μέτοχοι έχουν κάνει μεγάλο αγώνα τα τελευταία χρόνια, βάζοντας συνέχεια το χέρι στην τσέπη, σε μία προσπάθεια να σώσουν την εταιρεία. Άλλοι θα την είχαν τινάξει στον αέρα. Γι΄αυτό και μόνο δικαιολογούμε το premium που πιστεύουμε ότι έχει η αποτίμηση.

ΕΛΒΕ: Με βάση το εννεάμηνο περιμέναμε καλύτερο τέταρτο τρίμηνο αλλά και τα 2,02 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη μας κάνουν αφού δίνουν p/e 11 φορές. Ελάχιστος ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός αν βάλουμε και τις μισθώσεις. Στα 6,70 ευρώ και στο +1,52%.

UNIBIOS: Φτωχά αποτελέσματα, αλλά το δεύτερο εξάμηνο πήγε πολύ καλύτερα από το πρώτο. Στο +5,65% η μετοχή.

ΚΛ.ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Μικρή ζημία 93 χιλ. ευρώ από κέρδη 225 χιλ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός αρκετά χαμηλός. Θα λέγαμε πως με βάση τα μεγέθη του 2020 δεν αδικείται στο ταμπλό. Έχει ανακοινώσει κάποια επενδυτικά σχέδια, που ίσως μελλοντικά βοηθήσουν.

ΠΑΪΡΗΣ: Καθαρά κέρδη 377 χιλ. ευρώ και p/e 12.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Έχουμε ένα προβληματισμό για τη συγκεκριμένη μετοχή που έχουμε και στο εικονικό μας χαρτοφυλάκιο. Ο τζίρος αυξήθηκε σημαντικά, αλλά μειώθηκαν αρκετά τα περιθώρια και έτσι τα EBITDA ήταν χαμηλότερα, όπως και τα μικτά κέρδη. Όμως τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά αύξησαν σημαντικά τα κέρδη. Πάλι όμως δε μας δίνει χαμηλό p/e, ενώ είναι υψηλή η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA.

Από την άλλη οι δουλειές πάνε καλά. Περιμένει «απαντήσεις» για έργα που έχει καταθέσει προσφορά, ενώ με το γερμανικό στρατό έχει έργα αξίας 51 εκατ. ευρώ. Επιπλέον βλέπουμε πως οι βασικοί μέτοχοι διατηρούν τα ποσοστά τους. Το τελευταίο έχει να κάνει με κάποιες πληροφορίες λόγω της αποχώρησης του Ιωάννη Παπαπαναγιώτου από την εισηγμένη. Δε βλέπουμε όμως να έχει κάνει πωλήσεις μέχρι τέλος του 2020. Στο -3% και στα 0,5240 ευρώ. Θα επανεξετάσουμε τη στάση μας στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει 97 αποτελέσματα εταιρειών, πλην τραπεζών. Από το άθροισμα φαίνεται πως ο τζίρος μειώθηκε το 2020 κατά 18,44% έναντι του 2019 και στα 48,71 δισ. ευρώ από 60,95 δισ. ευρώ. Τα EBITDA είναι μειωμένα κατά 22,7% και στα 5,67 δισ. ευρώ από 7,35 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη τώρα δείχνουν αμετάβλητα στα 560 εκατ. ευρώ.

Όμως αν για παράδειγμα αφαιρέσουμε τη ΔΕΗ που το 2019 είχε ζημιά 1,6 δισ. ευρώ και το 2020 μικρά κέρδη τότε θα δούμε πως η κερδοφορία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Κυρίως έχουμε μεγάλη μείωση από τις ζημιές σε Aegean, ΕΛΠΕ, Motor Oil κ.α. Αν βάλουμε και τα αποτελέσματα των τραπεζών το 2020 έχουμε ζημιές 517 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,65 δισ. ευρώ. Σε σύνολο 102 εισηγμένων αυτό το νούμερο.

ΦΘΗΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: Με βάση τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί βρίσκουμε σε όρους p/e τις μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Δομική Κρήτης, Revoil, ΕΛΒΕ, Performance, Medicon, Lavipharm, Byte να ξεχωρίζουν.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Οι αμοιβές στελεχών και μελών Δ.Σ. έπεσαν λίγο το 2020, αλλά με τέτοια μείωση του τζίρου και τέτοιες ζημιές θα έπρεπε να είχαν πέσει κι άλλο και να παγιωθούν ακόμα πιο κάτω.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Σχεδόν +50% από τη στιγμή που διέσπασε τη συσσώρευση. Σε υψηλά 22 μηνών η μετοχή.

ΑΒΑΞ: Συνεχίζει ακάθεκτη… Στα 1,12 ευρώ και στο +7,69% που ήταν και υψηλό ημέρας.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Στα 1,79 ευρώ με αποτίμηση 58 εκατ. ευρώ.

BYTE: Στα 1,80 ευρώ και στο 5,88% με καλό όγκο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης