Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Viohalco: Έκανε ταμείο με Elvalhalcor και χτίζει το επόμενο placement σε Cenergy

Viohalco: Έκανε ταμείο με Elvalhalcor και χτίζει το επόμενο placement σε Cenergy
Tην επόμενη ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών έχει την δυνατότητα να σχεδιάσει η Bιοχάλκο
Σχετικά Άρθρα

Tην επόμενη ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών έχει την δυνατότητα να σχεδιάσει η Bιοχάλκο, ύστερα απο την σημαντική ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της, η οποία κατέστησε ακόμα πιο ελκυστική την μετοχή της.
Η επιταχυνόμενη κατάρτιση βιβλίου προσφορών για την διάθεση 25 εκατ. μετοχών της Elvalhalcor δεν κράτησε παρά λίγες ώρες, καθώς Έλληνες και ξένοι θεσμικοί αυτή την περίοδο είναι πρόθυμοι – με μια λογική έκπτωση - να εισέλθουν σε κυκλικές εταιρείες οι οποίες θα επωφεληθούν περισσότερο από το άνοιγμα των οικονομιών διεθνώς.
Με την διανομή, όμως, μερίσματος και μετοχών στην Elvalhalcor, η μητρική εταιρεία συμμετοχών εισέπραξε – με το ποσοστό που κατείχε - σε μετρητά και μετοχές - 82 εκατ. ευρώ ( 0,242 ευρώ ) ενω με την ιδιωτική τοποθέτηση του 6,66% των μετοχών της Elvalhalcor εισέπραξε άλλα 50 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, το ταμείο της ενισχύθηκε σε μετρητά κατά 54,7 εκατ. ευρώ ενω απέκτησε και 43 εκατ. μετοχές της Cenergy, απο την διανομή των μετοχών την οποία αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ElvalHalcor.,τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ανέρχονται πλέον σε 237,7 εκατ. ευρω ( έναντι ταμείου 219 εκατ. ευρώ τέλη του 2020 ). Εαν τα μετρητά αφαιρεθούν απο την κεφαλαιοποίηση (1,32 δισ. ευρώ ) καθιστούν την μετοχή της εταιρείας ακόμα πιο φθηνή με όρους P/E.

To επόμενο placement στην Cenergy

H απόφαση της διοίκησης του ομίλου να μην προχωρήσει στην συμφωνία με την Nexans τον περασμένο Νοέμβριο, εκ των υστέρων, δικαιώνεται απόλυτα.
Έκτοτε, η αξία της εταιρείας αναδείχθηκε καθώς αναπτύσσει ραγδαία τον κλάδο των καλωδίων σε Ευρώπη και Ελλάδα καταγράφοντας υψηλά περιθώρια κέρδους μεταξύ των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου.
Ταυτόχρονα, ο κλάδος των έργων σωλήνων για αγωγούς φυσικού αερίου ,προσθέτει στο υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, με σημαντικότερο την πρόσφατη ανάθεση αγωγών, μήκους 50 χλμ απο την κρατική Ισραηλινή εταιρεία ΙNGL.
Η κεφαλαιοποίηση της Cenergy, αν και ανέρχεται πλέον σε 521 εκατ. ευρώ, παραμένει ελκυστική σε σχέση με ομοειδείς εταιρείες του εξωτερικού.
Με το ποσοστό της Βιοχάλκο στην Cenergy να έχει αυξηθεί σε 79,78%, η διάθεση ενός ποσοστού μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές θα αυξήσει τα ταμειακά της διαθέσιμα βελτιώνοντας τον ισολογισμό της.
Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα για υψηλότερη εμπορευσιμότητα των μετοχών καθώς και μεγαλύτερη ελεύθερη διασπορά με την μετοχή της εταιρείας να είναι επιλέξιμη τόσο για τον Δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25, όσο και για διεθνείς Δείκτες.

Υψηλότερα περιθώρια κέρδους – 12,6% περιθώριο Ebidta στα καλώδια

Ο κλάδος των καλωδίων της Cenergy εμφανίζει τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους απο όλους τους τομείς ( Αλουμίνιο, Χαλκός, Σωληνες, Χάλυβας).
Ειδικότερα, το 2020 τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 71,8 εκατ ευρώ καταγράφοντας περιθώριο Ebidta 12,6% όταν το αντίστοιχο περιθώριο στον χαλκό είναι 4,5% με κέρδη Ebidta 47,69 εκατ. ευρώ και στον κλάδο αλουμινίου 7, 7% με λειτουργικά κέρδη 90 εκατ. ευρώ.
Η μετάβαση των οικονομιών πανευρωπαϊκά προς την καθαρή ενέργεια και τις Ανανεώσιμες πηγές καθώς και τα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια (750 εκατ. ευρώ ) περιλαμβάνουν υψηλά περιθώρια ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Βιοχάλκο ανήλθε σε 3,8 δις. ευρώ, τα κέρδη Ebidta σε 295 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 21 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης