Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υποσχέθηκε χρηματοδότηση για όλους στην Εστίαση και την ίδρυση Επιμελητηρίου ο Γεωργιάδης

Υποσχέθηκε χρηματοδότηση για όλους στην Εστίαση και την ίδρυση Επιμελητηρίου ο Γεωργιάδης
Σε διορθωτικές κινήσεις προχωρεί η κυβέρνηση στον κλάδο της Εστίασης για την επούλωση των «πληγών» που προκάλεσε ο COVID 19

Σε διορθωτικές κινήσεις προχωρεί η κυβέρνηση στον κλάδο της Εστίασης για την επούλωση των «πληγών» που προκάλεσε ο COVID 19 όταν σε διάστημα 12 μηνών παρέμειναν για οκτώ μήνες κλειστές οι επιχειρήσεις.
Ικανοποιημένοι έμειναν οι εκπρόσωποι του φορέα «Estiasigreece» όπως και αρκετά μέλη του από την τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ Άδωνι Γεωργιάδη.
Ακόμη συμμετείχε στη συζήτηση ο υφυπουργός Εσωτερικών ( Μακεδονίας Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Ιδιαίτερης σημασίας κρίθηκε και η παρουσία της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης κα Μαρία Αντωνίου.
Τα συμπεράσματα ήταν θετικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου αφού ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων τους σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του κλάδου που θα έμειναν εκτός του προγράμματος των 330 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ.
Η συζήτηση κινήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τον υπουργό κ Άδωνι Γεωργιάδη εκτός από τα «καυτά» και τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, αποδέχθηκε το αίτημα για την ίδρυση Επιμελητηρίου το οποίο θα αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση στο στάδιο αναζήτησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων του κλάδου.

Ποια ζητήματα θα αντιμετωπιστούν άμεσα

Αρχικά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν και οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ 5630.
Αφορά τις επιχειρήσεις –μπαρ οι οποίες όμως πρέπει να διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.
Ο φορέας Estiasigreece απέσπασε σημαντικές δεσμεύσεις για την οικονομική στήριξη του κλάδου.
Αρχικά τακτοποιείται το θέμα λήξης των συμβολαίων ενοικίασης των καταστημάτων που ολοκληρώθηκε ο χρόνος της συμφωνίας μέσα στην πανδημία.
Ο χρόνος της μίσθωσης παρατείνεται για οκτώ μήνες και αντιπροσωπεύει τον χρόνο που παρέμειναν κλειστές.
Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που δεν έπιαναν τα κριτήρια.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υποσχέθηκε ότι από τα αδιάθετα κεφάλαια του προγράμματος των 330 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στις επιχειρήσεις κατεβάζοντας τον πήχη των κριτηρίων.
Δόθηκε η δέσμευση ότι το κριτήριο του απολεσθέντα τζίρου από το 30% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 20%.
Επιπλέον στην προκήρυξη θα προβλέπεται η χρηματοδότηση και για τα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων της εστίασης ενώ στην αρχική διατύπωση περιελάμβανε μόνο τη μητρική αφού τα υποκαταστήματα εμφανίζουν ένα ΑΦΜ.
Δηλαδή θα έμειναν εκτός χρηματοδότησης με κεφαλαία κίνησης διότι το άθροισμα της μητρικής και των υποκαταστημάτων σε επίπεδο τζίρου δεν ήταν εφικτό η μείωσή του στα επίπεδα του 30%.

Η κωδικοποίηση των αιτημάτων που θα ικανοποιηθούν περιλαμβάνει

Δεύτερο κύκλο του προγράμματος με 20% το όριο μείωσης του τζίρου ,εάν ν υπάρξουν αδιάθετα από τον πρώτο κύκλο, που να σημειωθεί θεωρείται σχεδόν βέβαιο.
Εξετάζεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού των επιχειρήσεων εστίασης για τον Απρίλιο με τη χρηματοδότηση να δίνεται μέσα στον Μάιο .
Η επιδότηση παγίων ίσως και με 20% μείωσης του τζίρου.
Παράταση των μισθώσεων και πέρα των οκτώ μηνών που έχει ήδη ψηφιστεί, στην περίπτωση που συνεχιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.
Η συζήτηση έφερε στο προσκήνιο και το πρόγραμμα Γέφυρα 2 με σκοπό
να ενταχθούν και επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και μέχρι την έναρξη της πανδημίας ,δίχως το κριτήριο του τζίρου.
Η κυβερνητική βεντάλια των παροχών και των νέων δεσμεύσεων που έδωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανοίγει η περίμετρος ένταξης των επιχειρήσεων , από τις 30.000 που ήταν αρχικά να πλησιάζει το σύνολο των εταιρειών που φτάνουν τις 77.000.
Οι εξελίξεις ήταν άκρως θετικές για τους ενδιαφερόμενους και το μόνο που απομένει είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων,.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης