Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Προειδοποίηση για «τσουνάμι» χρεοκοπιών επιχειρήσεων μετά την άρση των μέτρων στήριξης

EE: Προειδοποίηση για «τσουνάμι» χρεοκοπιών επιχειρήσεων μετά την άρση των μέτρων στήριξης

Στο χειρότερο σενάριο, το τρέχον χαμηλό ποσοστό αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων, μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης που διαμορφωθήκαν στο 1,5 τρισ. ευρώ, θα μοιάζει με την υποχώρηση της θάλασσας πριν από το τσουνάμι, σύμφωνα με το ESRB

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί μια σοβαρή κρίση φερεγγυότητας και... τσουνάμι εταιρικών πτωχεύσεων απηύθυνε η κορυφαία εποπτική αρχή για τη χρηματοπιστωτική΄σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ενώση, και ταυτόχρονα εισηγείται τη μετάβαση σε πιο στοχευμένες πολιτικές που να ενισχύουν βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν υπερβολικό χρέος εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021
Ο αριθμός των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση για πτώχευση κατέγραψε απότομη μείωση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μετά την κρίση της πανδημίας που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και παρέμεινε ασυνήθιστα χαμηλή για το υπόλοιπο του έτους.

Αποστροπή

Αποτράπηκαν οι χρεοκοπίες εν μέρει χάρη στα 1,5 τρισ. ευρώ των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων τις εγγυήσεις δανείων και ta moratoria, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (28/3) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (European Systemic Risk Board - ESRB), το οποίο παρακολουθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ.

Χρεοκοπίες στην ΕΕ
det.PNG
Το χειρότερο σενάριο

Μόλις αποσυρθούν αυτά τα μέτρα στήριξης, «στο χειρότερο σενάριο, οι αναβληθείσες αιτήσεις αφερεγγυότητας θα ενεργοποιηθουν ξαφνικά και θα πυροδοτήσουν μια δυναμική ύφεσης, προκαλώντας ενδεχομένως περαιτέρω ένα ντόμινο πτωχεύσεων», υπογράμμισε το ESRB, στο οποίο προεδρεύει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde.
«Το τρέχον χαμηλό ποσοστό αφερεγγυότητας θα ήταν τότε παρόμοιο με την υποχώρηση της θάλασσας πριν από την εκδήλωσε ενός τσουνάμι», επισημαίνεται.
«Η πρόληψη αυτού του σεναρίου σημαίνει ό τι οι εταιρείες δεν θα πρέπει να εξέλθουν από την κρίση με ένα χρέος να τις οδηγεί στην αποτυχία και να μπορούν να προσαρμοστούν σε διαρκή διαρθρωτική αλλαγή μετά την κρίση».

 Συστάσεις

Συνέστησε στις κυβερνήσεις να αναλάβουν μια σειρά ενεργειών για τον μετριασμό του κινδύνου ενός κύματος αφερεγγυότητας των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πιο στοχευμένων πολιτικών για την ενίσχυση της φερεγγυότητας των βιώσιμων εταιρειών και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και αφερεγγυότητας.
«Οι πολιτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να αποφεύγουν την υποστήριξη« εταιρειών ζόμπι », καθώς αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την ανάκαμψη», αναφέρεται από το ESRB.

Στοχευμένες ενισχύσεις

Αντί να παρέχει γενική υποστήριξη σε όλες τις εταιρείες που επηρεάζονται από τα lockdowns τα οποία θεσπίστηκαν, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή βοήθειας μόνο στις εταιρείες που θα αποδειχθούν βιώσιμες μόλις αρθούν οι περιορισμοί, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις θα αναδιαρθρωθούν ταχύτερα.
Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη προτείνει τρόπους αντιμετώπισης του εταιρικού χρέους που προκάλεσε η πανδημία.
Η Γαλλία, για παράδειγμα, πρότεινε τη μετατροπή ορισμένων από τα δάνεια με κρατική εγγύηση ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις για να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να πληγούν περισσότερο από την κρίση

Κρατικές εγγυήσεις

Συνολικά, το ESRB ανέφερε ότι οι εταιρείες είχαν λάβει δάνεια 435 δισεκατομμυρίων ευρώ με κρατικές εγγυήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκ των οποίων 289 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν ακόμη σε ισχύ το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Ανέφερε ότι οι αλλαγές στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέτρεψαν στις κυβερνήσεις να «μετατρέψουν τα κρατικά δάνεια και τις εγγυήσεις σε επιχορηγήσεις έως ένα ορισμένο ανώτατο όριο για να βοηθήσουν τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν την κρίση Covid-19» μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσουμε τις υπερχρεωμένες εταιρείες θα ήταν να κάνουν τις οικονομικές αναδιαρθρώσεις πιο γρήγορες και ευκολότερες, σημείωσε το ESRB, επικαλούμενο μια ολλανδική μεταρρύθμιση στις αρχές του τρέχοντος έτους, η οποία εισήγαγε μια διαδικασία πριν από την αφερεγγυότητα για τις εταιρείες που τους επιτρέπει να αναδιαρθρώσουν με ταχύτητα τα χρέη τους.

Εθνικές νομοθεσίες

Το ESRB ζήτησε επίσης βελτιώσεις στα πλαίσια αφερεγγυότητας, τα οποία ποικίλλουν ευρέως σε ολόκληρη την Ευρώπη - από τη Φινλανδία, όπου οι πιστωτές που έχουν διασφαλίσεις ανακτούν κατά μέσο όρο 88 σεντ σε κάθε ευρώ που οφείλονται σε αυτούς έως την Ελλάδα, όπου ανακτούν μόνο 32 σεντ σε κάθε ευρώ οφειλής.
«Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες χώρες θέτουν σημαντικά εμπόδια στα καθεστώτα αφερεγγυότητας, τα οποία ενδέχεται να αναδειχθούν εάν λάβει χώρα ένα μεγάλο κύμα πτωχεύσεων», προειδοποίησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης