Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 157 δισ. δολάρια έως το 2025 οι παγκόσμιες δαπάνες για εμβόλια κατά της COVID-19

Στα 157 δισ. δολάρια έως το 2025 οι παγκόσμιες δαπάνες για εμβόλια κατά της COVID-19

Το πρώτο κύμα των εμβολιασμών κατά της COVID-19 αναμένεται να φθάσει περίπου στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του 2022, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρείας δεδομένων υγείας IQVIA Holdings

Στα 157 δισ. δολάρια έως το 2025 προβλέπεται να φθάσουν οι συνολικές παγκόσμιες δαπάνες για εμβόλια κατά της COVID-19, λόγω των προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού που είναι σε εξέλιξη και των επαναληπτικών δόσεων που θα χρειαστεί να γίνονται κάθε δύο χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρείας δεδομένων υγείας IQVIA Holdings, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Πέμπτη 29 Απριλίου 2021.

To πρώτο κύμα

Η IQVIA, που παρέχει δεδομένα και αναλύσεις για τον τομέα της υγείας, ανακοίνωσε ότι προβλέπει ότι το πρώτο κύμα των εμβολιασμών κατά της COVID-19 να φθάσει περίπου στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του 2022.
Μετά τον αρχικό εμβολιασμό πιθανόν να ακολουθήσουν επαναληπτικές δόσεις κάθε δύο χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση, που βασίζεται σε τρέχοντα στοιχεία για τη διάρκεια της επίδρασης των εμβολίων.

Επαναληπτική δόση

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την πιθανότητα να χρειαστεί μια επαναληπτική δόση 9 έως 12 μήνες μετά τον πρώτο, πλήρη εμβολιασμό έναντι της COVID-19, όπως δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Η Pfizer ανακοίνωσε επίσης ότι ίσως χρειαστούν επαναληπτικές δόσεις εντός 12 μηνών.

Στα 54 δισ. δολ. φέτος

Οι δαπάνες για εμβόλια αναμένεται να είναι μεγαλύτερες φέτος στα 54 δισ. δολάρια καθώς σε όλο τον κόσμο είναι σε εξέλιξη εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού.
Αναμένεται να μειωθούν στη συνέχεια για να φθάσουν τελικά τα 11 δισ. δολάρια το 2025, καθώς ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και οι ποσότητες των εμβολίων θα οδηγήσουν σε πτώση τις τιμές, επισημαίνει  η IQVIA.

Στο 2%

Η πρόβλεψη για τέτοια ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις για μια νέα κατηγορία φαρμάκων ή εμβολίων είναι πρωτοφανής, αλλά θυμίζει τα 130 δισ. δολάρια που δαπανήθηκαν για νέες θεραπείες της ηπατίτιδας C μεταξύ του 2014 και του 2020 λόγω της συσσωρευμένης ζήτησης επισημαίνει η εταιρεία.
Η πρόβλεψη για τις δαπάνες για εμβόλια κατά της COVID-19 αντιστοιχεί στο 2% των περίπου 7 τρισ. δολαρίων που προβλέπονται για όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά τη χρονική αυτή περίοδο, σύμφωνα με την IQVIA said.

Φάρμακα

Εξαιρουμένου του κόστους για εμβόλια κατά της COVID-19, οι συνολικές δαπάνες για φάρμακα προβλέπεται να είναι κατά 68 δισ. δολάρια χαμηλότερες για την εξαετία από το 2020 έως το 2025 απ’ ό,τι θα ήταν χωρίς την πανδημία, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η πανδημία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις επισκέψεις σε γιατρούς, σε ιατρικές πράξεις αλλά και στη χρήση φαρμάκων, με αποτέλεσμα αρχικά να συσσωρευτούν αποθέματα κάποιων σκευασμάτων ενώ στη συνέχεια η τάση εξομαλύνθηκε, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Ενώ τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα κοστίσουν 157 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια», επισημαίνεται στη μελέτη, «αυτό είναι ένα πολύ μικρό τίμημα συγκριτικά με το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης