Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την Attica Bank μετά την παραποίηση στοιχείων που οδήγησαν στη χρεοκοπία

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την Attica Bank μετά την παραποίηση στοιχείων που οδήγησαν στη χρεοκοπία
Η Attica Bank δεν έχει παρουσιάσει ακόμη την πλήρη έκταση της ζημιάς στα κεφάλαια της και αυτό θα πρέπει να καταστεί απόλυτα σαφές και ξεκάθαρο
Σχετικά Άρθρα

Οι δραματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Attica Bank δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Το bankingnews.gr τα τελευταία 4 χρόνια προειδοποιεί ότι η Attica Bank συστηματικά παραποιούσε τους ισολογισμούς της, παραπληροφορούσε το επενδυτικό κοινό και έκρυβε μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV) τα βασικά της προβλήματα.
Οι εξελίξεις στις 29 Απριλίου 2021 μετά από πολλά χρόνια ήρθαν ετεροχρονισμένα να επιβεβαιώσουν ότι η Attica Bank κατ’ ουσία είναι χρεοκοπημένη τράπεζα.
Ακόμη και τα 206 εκατ. κεφάλαια που έχουν μειωθεί δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια καθώς από τις άλλες τιτλοποιήσεις που ακολούθησαν μετά το Artemis Ι θα προκύψουν άλλα 100 εκατ. ζημιά.
Η Attica Bank πρακτικά έχει κεφάλαια περίπου 100 εκατ. που σημαίνει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας γύρω στο 3%.
Η τράπεζα είναι default.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση;

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να πάρει πάνω της ακόμη ένα πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα που ονομάζεται Attica Bank.
Οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση είναι τρεις, μετά μάλιστα και την ακραία συγκάλυψη και παρανομίες στον ισολογισμό της Attica Bank, με την Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή να αποτύχει παταγωδώς στο ρόλο της.
Η Τράπεζα της Ελλάδος γνώριζε πλήρως την κατάσταση και τα τελευταία 3 χρόνια έκανε τα στραβά μάτια γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε προτείνει τον Θεόδωρο Πανταλάκη ως διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Bank και δεν μπορούσε να υπαναχωρήσει από αυτήν την επιλογή.

Ενεργοποίηση DTC

Οι τεράστιες ζημίες της Attica Bank ενεργοποιούν το νόμο για το DTC, αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, που αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα κατ΄ουσία θα κρατικοποιηθεί και οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποστούν dilution, αραίωση/απίσχναση.
Η κατάσταση στον ισολογισμό της Attica Bank είναι δραματική.

Οι 3 επιλογές της κυβέρνησης

Οι τρεις επιλογές της κυβέρνησης είναι:
1)Να εντάξει τις τιτλοποιήσεις της Attica Bank στον Ηρακλή, όπως έχει ανακοινώσει, και παράλληλα να απαιτήσει από τους βασικούς μετόχους, το ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ, να καλύψουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

2)Να ενσωματωθεί η Attica Bank με σχέση ανταλλαγής μετοχών στην Εθνική ή στην Πειραιώς στις δύο τράπεζες τις οποίες εσχάτως το ελληνικό δημόσιο τις ευνόησε, είτε με έκτακτα κέρδη 1,4 δις. στην περίπτωση της Εθνικής είτε με ανάληψη ζημίας 3 δις. στην περίπτωση της Πειραιώς.
Η λύση αυτή, κατά την άποψή μας, είναι και η πλέον προτιμητέα δεδομένου ότι η Attica Bank αυτή τη στιγμή με 72.000 ευρώ προ προβλέψεων έσοδα είναι default και με όρους οργανικής κερδοφορίας.

3)Να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα και να την πουλήσει έναντι 1 ευρώ… γιατί δεν αξίζει και περισσότερα.
Ωστόσο η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή θα πρέπει να θεωρείται έως αδύνατη εξέλιξη.

Η κυβέρνηση τις προσεχείς ημέρες θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το ποιο μοντέλο – λύση θα προτείνει για την Attica Bank.
Όμως προσοχή: Η Attica Bank δεν έχει παρουσιάσει ακόμη την πλήρη έκταση της ζημιάς στα κεφάλαια της και αυτό θα πρέπει να καταστεί απόλυτα σαφές και ξεκάθαρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης