Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Τoυλάχιστον δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων σχεδιάζει η Ελλάδα - Στόχος η άντληση ακόμα 4 δισ. ευρώ

Reuters: Τoυλάχιστον δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων σχεδιάζει η Ελλάδα - Στόχος η άντληση ακόμα 4 δισ. ευρώ
Ακόμα 4 δισ. σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ομολόγων η Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο πρακτορείο Reuters

Η Ελλάδα σχεδιάζει τουλάχιστον δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων για την άντληση 4 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό ετήσιο δανεισμό σε επίπεδα που αγγίζουν τις υψηλότερες προβλέψεις, ανέφεραν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters.
To υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2020 ότι σχεδιάζει να αντλήσει επιπλέον 8 με 12 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων το 2021, για να καλύψει το χρέος που ωριμάζει και να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα στήριξης.
«Σχεδιάζουμε τουλάχιστον δύο ακόμα εκδόσεις ως το τέλος του έτους, για να αντλήσουμε 4 δισ. ευρώ», σημείωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η Ελλάδα, η οποία αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα 3,9% του ΑΕΠ για το 2021, έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 8 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος από ένα 30ετές ομόλογο που εξέδωσε τον Μάρτιο του 2021, την πρώτη του λήξη σε σχεδόν μια δεκαετία, καθώς και από μια δεκαετία έκδοση και ιδιωτική τοποθέτηση τον Ιανουάριο.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση διατήρησε την επιλογή να ανοίξει ξανά υπάρχοντα ομόλογα ή να εκδώσει νέα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Η Αθήνα σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 για να υποστηρίξει επιχειρήσεις και υπαλλήλους που έμειναν εκτός εργασίας λόγω του lockdown.
Ξόδεψε περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 σε επιδοτήσεις και δάνεια σε εταιρείες για τη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Εκτός από το δικό της δανεισμό, αναμένει να λάβει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πρόγραμμα SURE ανεργίας το 2021.
Η Ελλάδα έχει δει το κόστος δανεισμού της να πέφτει κάτω από το 1% από περίπου 2,5% στη διάρκεια των 10 ετών μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα πανδημίας έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ πέρυσι, παρά τις αξιολογήσεις ανεπιθύμητης αξιολόγησης.
omologa.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης