Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο εταιρικά και Fed - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο S&P 500

Στο επίκεντρο εταιρικά και Fed - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο S&P 500

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών για το α΄τρίμηνο του 2021

Σχετικά Άρθρα
Με θετικά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 29/4 οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον S&P 500 να καταγράφει νέο ρεκόρ με ώθηση τα ισχυρά κέρδη που ανακοίνωσαν χθες οι Apple και Facebook.
Παράλληλα, ώθηση στους δείκτες πρόσφεραν και τα σημερινά μάκρο που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε στο α΄ τρίμηνο του 2021.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,71% στις 34.060 μονάδες

Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,68% στις 4.211 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,22% στις 14.082 μονάδες

Σημειώνεται πως η Apple σημείωσε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε χθες πωλήσεις αυξημένες κατά 54% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και κέρδη σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς.
Παράλληλα, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Facebook για το α΄ τρίμηνο χρήσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η εταιρεία κατέγραψε κέρδη 3,30 δολάρια ανά μετοχή, με έσοδα στα 26,17 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η McDonald’s από της μεριά της ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της έχουν επιτέλους ξεπεράσει τα επίπεδα προ πανδημίας.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδα για το α' τρίμηνο χρήσης διαμορφώθηκαν στα 1,54 δισ. δολάρια ή 2,05 δολάρια ανά μετοχή, από 1,11 δισ. δολάρια ή 1,47 δολάρια ανά μετοχή σε σχέση με πέρυσι.
Μέχρι στιγμής, περίπου το 86% των εισηγμένων εταιρειών στον S&P 500 έχουν ανακοινώσει καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα, με τα κέρδη να κινούνται κατά 22,7% πάνω από τις προσδοκίες, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Όσον αφορά τα έσοδα, το 77% των εταιρειών ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Εν τω μεταξύ, σήμερα είναι η 100ή ημέρα της προεδρίας του J. Biden.
Σε χθεσινή του ομιλία στο Κογκρέσο, ο Biden προώθησε την ατζέντα του, η οποία περιλαμβάνει ένα σχέδιο για τις υποδομές ύψους 2 τρισ. δολαρίων καθώς και ένα σχέδιο ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων που στοχεύει οικογένειες, παιδιά και μαθητές.
Υπενθυμίζεται επίσης πως η Fed ανακοίνωσε χθες ότι διατηρεί σταθερή τη νομισματική πολιτική της, κρατώντας αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια και συνεχίζοντας τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, παρότι εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας.

ΗΠΑ: Άλμα 6,4% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003

Έκρηξη κατέγραψε η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 καθώς η σημαντική επιτάχυνση των εμβολιασμών και η αναμενόμενη ανοσοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού αλλά και τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για επιστροφή στην κανονικότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την 29 Απριλίου 2021.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το σύνολο όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται εγχωρίςως, αυξήθηκε κατά 6,4% για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε ετήσια βάση.
Εκτός από την αύξηση του τρίτου τριμήνου του 2020, εξαιτίας της άρσης τότε των υγειονομικών μέτρων και του ανοίγματος της οικονομίας, καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος του ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του 2003.
Σε δημοσκόπηση του Dow Jones οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 6,5%
Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 η ανάπτυξη είχε ρυθμό 4,3%.
Αυτό που τα στοιχεία επιβεβαιώνουν είναι η ισχυρή ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ που επλήγη από το lockdowns του 2020 είχαν αποτέλεσμα 22 εκατομμύρια Αμερικανοί να χάσουν την εργασίας του και το ΑΕΠ πραγματοποιεί πρωτοφανή «βουτία» 31,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Ακολούθησε ανάκαμψη 33,4% το τρίτο τρίμηνο.
Ωστόσο, το Γραφείο Οικονομικής Έρευνας δεν έχει ακόμη κηρύξει το τέλος της ύφεσης
Ενώ περίπου 14 εκατομμύρια έχουν επιστρέψει στη δουλειά τους από τότε, η FED εκτιμά ότι χάθηκαν περίπου 8,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας.
Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το υψηλό του 14,7% σε 6%, αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει το 3,5% το Φεβρουάριο του 2020.

ΗΠΑ: Στις 553.000 οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας - Νέα, μικρή μείωση

Νέα, μικρή πτώση καταγράφουν οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας η μείωση αγγίζει τις 13.000 φτάνοντας έτσι τις 553.000 αιτήσεις.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση στις 549.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 22 Απριλίου 2021.

Covid: Στα 150 εκατ. τα κρούσματα – Παγκόσμια βόμβα για νέες παραλλάξεις η Ινδία

Μια ανάσα από τα 150 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού είναι ο πλανήτης, τη στιγμή που ο ΠΟΥ προειδοποιεί για αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και ενώ πολλά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία αλλά και η Ευρώπη αρχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ χάρη και στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού τους προγράμματος, υπάρχει τεράστια ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ινδία, η οποία τείνει να μετατραπεί σε μια παγκόσμια βόμβα εξαιτίας των αρνητικών ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων που καταγράφει καθημερινά.
Μάλιστα πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών εκείνων που υποστηρίζουν πως εάν δεν υπάρξει άμεσα μια ενιαία και αποτελεσματική παγκόσμια προσέγγιση και αντιμετώπιση της έξαρσης της επιδημίας στην Ινδία, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν νέες παραλλάξεις του ιού, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια και που θα απειλήσουν με κατάρρευση την πρόοδο που ήδη έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση της covid.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν άμεσα παρεμβάσεις έτσι ώστε η έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία να μην περάσει στις γειτονικές της χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν πολύ χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμών και οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε νέες εστίες του ιού.

Στάση αναμονής στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στα εταιρικά

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed η οποία διατήρησε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν.
Παράλληλα, οι επενδυτές είχαν στραμμένο το βλέμμα τους και στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,26% στις 438,77 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να ενισχύεται σε ποσοστό 1,3% ενώ ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας κατέγραψε πτώση 2,6%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 έχασε 0,45% στις 3.996.90 μονάδες.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,90% στις 15.154,20 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε 0,04% στις 6.961,00 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε 0,07% στις 6.302,57 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,74% στις 24.278,20 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX-35, κόντρα στο υπόλοιπο κλίμα, σημείωσε κέρδη 0,72% στις 8.823,20 μονάδες.
Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Airbus ανακοίνωσε κέρδη για το α΄τρίμηνο, ωστόσο διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις, εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία.
Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα αποτελέσματα της Standard Chartered, με τα προ φόρων κέρδη να αυξάνονται 18%.
Τα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού Royal Dutsch Shell ανήλθαν σε 3,2 δισ. δολ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, έναντι 2,9 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Πρόκειται για τα υψηλότερα κέρδη από το α΄τρίμηνο του 2019, με τη Shell να μπαίνει στο γκρουπ των Total, BP και Equinor, οι οποίες ανέκαμψαν στο α΄τρίμηνο, σε προ πανδημίας επίπεδα.
Η Shell αύξησε το μέρισμα κατά 4%.
H Deutsche Lufthansa ανακοίνωσε πως αναμένει σημαντική ανάκαμψη στην ταξιδιωτική κίνηση στο β΄ εξάμηνο του 2021, μετά από τις μικρότερες ζημιές στο α΄ τρίμηνο.
Ως αποτέλεσμα της προόδου των εμβολιασμών και της περαιτέρω διαθεσιμότητας και της αυξημένης αποδοχής στις δυνατότητες τεστ, η εταιρεία αναμένει σημαντική ανάκαμψη της αγοράς στο β΄ εξάμηνο του έτους, τόνισε η γερμανική αεροπορική.
Στο β΄ τρίμηνο ωστόσο, η ζήτηση θα ανακάμψει σταδιακά μόνο.

Ευρωζώνη: Άλμα στο οικονομικό κλίμα λόγω των εμβολιασμών - Τέλος στην ύφεση που προκάλεσε η πανδημία

Άλμα σημείωσε το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, καθώς επιταχύνονται οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά της covid-19, με τα σημαντικά οφέλη σε όλους τους τομείς της οικονομίας να οδηγούν τους οικονομολόγους στην εκτίμηση ότι σηματοδοτούν το τέλος της ύφεσης που προκλήθηκε από πανδημία.
Η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα ενισχύθηκε στις 110,3 μονάδες τον Απρίλιο από 100,9 τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις συναίνεσης σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι έκαναν λόγο για τον δείκτης στις 102,2 μονάδες.
«Ο τομέας των υπηρεσιών ανακάμπτει. Μπορούμε τώρα να κηρύξουμε το τέλος της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημίας της Covid-19.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνεχίζουν επίσης να ενισχύονται», σχολιάζει ο οικονομολόγος της ING, Peter Vanden Houte, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά στη βιομηχανία, με τον δείκτη στις 10,7 μονάδες από 2,1 τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προσδοκίες για αύξηση στο 4.
Στις υπηρεσίες, τον μεγαλύτερο τομέα της Ευρωζώνης που είναι υπεύθυνος για πάνω από τα δύο τρίτα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ο δείκτης αυξήθηκε σε 2,1 μονάδες από -9,6 τον Μάρτιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις.
Η αισιοδοξία των καταναλωτών αυξήθηκε σε -8,1 από -10,8, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, και στο λιανικό εμπόριο σε -3,1 από -12,2.

Γερμανία: Στο 2,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο πάνω από το στόχο της ΕΚΤ

Επιταχύνθηκε τον Απρίλιο η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή στη Γερμανία υπερβαίνοντας περαιτέρω τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας( ΕΚΤ) να «προσεγγίζει αλλά να είναι κάτω από το 2%», ανακοίνωσε την Πέμπτη 29 Απριλίου Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (για να υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία στα κράτη – μέλη της ΕΕ) αυξήθηκε κατά 2,1% τον Απρίλιο, από 2,0% τον Μάρτιο.
Προηγούμενη πρόβλεψη του Reuters έκανε λόγο για πληθωρισμό 2% τον Απρίλιο.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές - Αργία στο Τόκιο

Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των αποφάσεων της Fed και της ομιλίας του Joe Biden στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές του Τόκιο.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,2% στις 4.035 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,7% στις 29.053 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε +0,5% στις 3.474 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,5% στις 49.980 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης