Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι έκτακτες συνθήκες έφεραν έκτακτες ζημιές – Τα αποτελέσματα 141 εισηγμένων για το 2020

Οι έκτακτες συνθήκες έφεραν έκτακτες ζημιές – Τα αποτελέσματα 141 εισηγμένων για το 2020

Από τις 135 εισηγμένες του μη χρηματοοικονομικού κλάδου οι 54 εμφάνισαν ζημιές και οι 81 κέρδη

Υπό σκληρές συνθήκες λειτούργησε η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών το 2020, ενώ τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, έφεραν μεγάλες ζημιές για ένα σημαντικό αριθμό εταιρειών.

Η συνολική εικόνα των 141 εταιρειών που είχαν μέχρι χθες δημοσιεύσει αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών εμφανίζει στην τελική γραμμή ζημιά 517 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,09 δισ. ευρώ.
Αν αφαιρεθούν οι τράπεζες η τελική γραμμή δείχνει κέρδη μειωμένα κατά 39% και στα 560 εκατ. ευρώ από 917 εκατ. ευρώ το 2019.
Έκτακτοι λόγοι επηρέασαν την κερδοφορία μεγάλων εταιρειών, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί και πως το 2019 η ΔΕΗ είχε εμφανίσει έκτακτη ζημία 1,6 δισ. ευρώ από την απομείωση λιγνιτικών μονάδων.
Το 2020 η κατάρρευση του τουρισμού, η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου δημιούργησαν μεγάλες ζημιές σε εταιρείες όπως τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, αλλά και η Aegean.
Από τις 135 εισηγμένες του μη χρηματοοικονομικού κλάδου οι 54 εμφάνισαν ζημιές και οι 81 κέρδη.
Από τις κερδοφόρες 13 γύρισαν σε κέρδη από ζημιές, ενώ από τις ζημιογόνες, 27 γύρισαν από κέρδη σε ζημιές.
Ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος κατά σχεδόν 18% και στα 54,3 δισ. ευρώ από 66 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA δείχνουν μειωμένα κατά 22,6% και στα 6,48 δισ. ευρώ από 8,38 δισ. ευρώ.
Οι χειρότερες επιδόσεις που αποδίδονται στην πανδημίας αποτυπώνονται στα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ και Aegean.

Οι ζημιογόνοι και οι ισχυροί

Μεγάλες ζημιές εμφάνισε η Ελλάκτωρ, η MIG και η Motor Oil, ενώ η σύμβαση της ΕΥΔΑΠ με το δημόσιο για την τιμή του νερού την υποχρέωσαν σε ζημία 66 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα την υψηλότερη κερδοφορία είχε η Coca Cola και ακολούθησε ο ΟΤΕ.
ΟΠΑΠ και Jumbo κατάφεραν παρά την πανδημία να ικανοποιήσουν την επενδυτική κοινότητα.
Ξεχωρίζοντας τις εταιρείες, οι βιομηχανίες έδειξαν αντοχές καθώς κατάφεραν να πουλήσουν αποθέματα αποτιμημένα σε χαμηλές τιμές σε υψηλότερες.
Εξαιρετική πορεία και Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, πολύ ισχυρά αποτελέσματα από Flexopack και από μικρότερες εταιρείες Έλτον, Revoil, Έλαστρον, Byte, Δομική Κρήτης κ.α.
Ο συνολικός καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 22,47 δισ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται στα 27 δισ. ευρώ.
Συνολικά 29 εισηγμένες έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό, δηλαδή τα ταμειακά διαθέσιμα είναι υψηλότερα των τραπεζικών υποχρεώσεων.
Να σημειωθεί πως από τα αποτελέσματα προκύπτει πως κάποιες εταιρείες με τις ζημιές που δημοσίευσαν ενεργοποιούν τον κανονισμό του ΧΑ και συγκεκριμένα τα κριτήρια για υπαγωγή μετοχών στην κατηγορία της επιτήρησης.
Μένει να φανεί, αν η διοίκηση του ΧΑ θα εμφανιστεί πιο ελαστική ή όχι στη χρήση 2020, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν.

apotelesmata_1.JPG

apotelesmata_2.JPG


apotelesmata_3.JPG

apotelesmata_4.JPG



Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης