Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επίθεση Erdogan στους Ελληνοκύπριους: Δεν τους εμπιστεύομαι, δεν είναι τίμιοι - Κανένα αποτελέσμα στη νέα πενταμερή

Επίθεση Erdogan στους Ελληνοκύπριους: Δεν τους εμπιστεύομαι, δεν είναι τίμιοι - Κανένα αποτελέσμα στη νέα πενταμερή
Επίθεση Erdogan στους Ελληνοκύπριους
Σχετικά Άρθρα
Σφοδρή επίθεση στους Ελληνοκύπριους εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, στον απόηχη της άτυπης πενταμερούς συνόδου για το Κυπριακό στη Γενεύη, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο.
«Δεν εμπιστεύομαι τους Ελληνοκύπριους. Ποτέ δεν έχουν ενεργήσει τίμια», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.

«Κανένα αποτέλεσμα στη νέα Πενταμερή»

Όσον αφορά τη νέα άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων τριών μηνών, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres ύστερα από το νέο αδιέξοδο που καταγράφηκε το προηγούμενο τριήμερο στις συνομιλίες της Γενεύης, ο Erdogan εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα.
«Τώρα έχει πάει πίσω για 2-3 μήνες, αλλά ξανά, δεν πιστεύω ότι θα επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα, επειδή δεν είναι τίμιοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Νέα Πενταμερής για το Κυπριακό μετά το αδιέξοδο της Γενεύης

Τη διεξαγωγή μιας νέας άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό εντός των επόμενων τριών μηνών ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres ύστερα από το νέο αδιέξοδο που καταγράφηκε το προηγούμενο τριήμερο στις συνομιλίες της Γενεύης.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας, στην οποία συμμετείχαν και τα πέντε εμπλεκόμενα μέρη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας πως δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Ωστόσο, ο Guterres υποστήριξε πως δεν τα παρατάει και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.
Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε πως οι προσπάθειες του το επόμενο διάστημα, θα εστιάσουν στην επιτυχία της επόμενης Πενταμερούς.
«Όπως αντιλαμβάνεστε δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση.
Πραγματοποιήσαμε εντατικές διαβουλεύσεις, διμερείς και σε ολομέλεια».
Η ατζέντα μου είναι πολύ απλή, να προσπαθήσω για την ασφάλεια και την ευμάρεια των Κυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.
Τους αξίζει να ζουν σε ειρήνη και ευμάρεια, μαζί» υποστήριξε ο Guterres.
Το αποτέλεσμα των επαφών αυτών είχε άλλωστε διαφανεί από τις συνομιλίες που είχε χθες Μ. Τετάρτη 27/4 ο Guterres με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη και με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar.
Για αυτό μάλιστα το λόγο και αντί για τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε προγραμματίσει με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή και για μια τριμερή διαβούλευση (ΟΗΕ, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι) για σήμερα 29/4, τρίτη ημέρα της διάσκεψης, συγκάλεσε νωρίτερα σήμερα την Ολομέλεια των μερών που συμμετέχουν στην Πενταμερή προκειμένου όλοι να καταθέσουν τις τελικές θέσεις τους σε μια κοινή συνάντηση.

Εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις

Όπως είπε ο Guterres οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στη θέση της περί της λύσης των δύο κρατών, με τις αναφορές στο κείμενο των έξι θέσεων που κατέθεσε, να έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των αποφάσεων της ΕΕ και τη μέχρι σήμερα βάση λύσης του Κυπριακού.
Από την πλευρά τους οι Ελληνοκύπριοι, αφού εξέφρασαν διά στόματος του προέδρου Ν. Αναστασιάδη την απογοήτευση τους για την πρόταση Tatar, παρουσίασαν σε μια 13σελιδη επιστολή τις θέσεις τους, επιμένοντας στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε εναλλακτική λύση.

Τρεις προτάσεις στο τραπέζι

Νωρίτερα πληροφορίες ελληνοκυπριακών ΜΜΕ, ανέφεραν ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ κατά την χθεσινοβραδινή Ολομέλεια των εμπλεκόμενων ημερών φέρεται να πρότεινε τον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου με συγκεκριμένη αποστολή την επανέναρξη των συνομιλιών.
Συγκεκριμένα, ο Guterres φέρεται να πρότεινε να διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο του οποίου αποστολή θα είναι να προετοιμάσει το έδαφος με επαφές ούτως ώστε να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε 3 - 4 μήνες.
Βάσει της πρότασης αυτής, ο ειδικός αντιπρόσωπος θα συνεπικουρούνταν από πέντε εκπροσώπους των μερών στο Κυπριακό, δύο από τις κοινότητες και τρεις εκ μέρους των εγγυητριών δυνάμεων.
Ωστόσο, την πρόταση αυτή απέρριψε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar, ο οποίος επιμένει στην πρόταση των 6 σημείων που κατέθεσε στην Ολομέλεια.
Ο Guterres φέρεται να είχε επισημάνει στα εμπλεκόμενα μέρη πως στο τραπέζι υπήρχαν τρεις επιλογές:

  • Η πρόταση για ορισμό ειδικού αντιπροσώπου
  • Εάν υπάρξει αδιέξοδο, να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για νέους όρους εντολής
  • Να πραγματοποιηθεί νέα άτυπη πενταμερής σε δύο μήνες.

Δεδομένου ότι οι Τουρκοκύπριοι απέρριψαν τον ειδικό απεσταλμένο και ο Guterres δεν ήθελε να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκρίθηκε τελικά η τελευταία επιλογή για μια νέα Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης