Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχεδόν 152 εκατ. κρούσματα covid παγκοσμίως - Καλπάζει η πανδημία στην Ινδία - Προειδοποίηση ΠΟΥ προς Ευρώπη

Σχεδόν 152 εκατ. κρούσματα covid παγκοσμίως - Καλπάζει η πανδημία στην Ινδία - Προειδοποίηση ΠΟΥ προς Ευρώπη

Εγκρίθηκε η επείγουσα χρήση του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 από τον ΠΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Το όριο των 152 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού πλησιάζει  ο πλανήτης, τη στιγμή που όλα τα βλέμματα και η ανησυχία εστιάζουν στην Ινδία, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει συνεχώς νέα παγκόσμια ημερήσια ρεκόρ μολύνσεων.
Η Ινδία φαίνεται να αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση τη στιγμή που παραλαμβάνει ήδη τις πρώτες ποσότητες της διεθνούς βοήθειας που έχει ως απώτερο στόχο να ανακόψει τη ραγδαία διασπορά του ιού.
Πολλοί ειδικοί προειδοποιούν πως αν δεν ελεγχθεί σύντομα η κατάσταση στην Ινδία, υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια βόμβα ικανή να τινάξει στον αέρα όλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως σήμερα στην ανάσχεση της επιδημίας.
Ενδεικτική άλλωστε είναι η προειδοποίηση του ΠΟΥ προς την Ευρώπη να μη σπεύσει να χαλαρώσει άμεσα τα περιοριστικά μέτρα, τονίζοντας ότι «μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε».
Πάντως, στις ΗΠΑ καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων εντός του 2021, κάτι που αποδίδεται και στο μεγάλο αριθμό των εμβολιασθέντων.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 151.480.046 και οι νεκροί 3.182.445
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.346.286 κρούσματα και 576.234 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 19.164.969
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 403.781 και τρίτη σε κρούσματα με 14.659.011
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 216.907 και τέταρτη η Ινδία με 211.853
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.677.835
• Πέμπτη η Τουρκία με 4.820.591 και έκτη η Ρωσία με 4.759.902
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.432.248 και όγδοη η Ιταλία με 4.022.653
• Ένατη η Ισπανία με 3.524.077 και δέκατη η Γερμανία με 3.409.263

co.JPG
Πλησιάζουν τα 152 εκατ. τα κρούσματα

Κοντά στα 152 εκατ. κρούσματα Covid-19 έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που ο αριθμός των ημερήσιων νέων μολύνσεων έχει φθάσει το τρέχον διάστημα σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία.
Από τον εντοπισμό του ιού στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν καταγραφεί επισήμως πάνω από 151,4 εκατομ. μολύνσεις, εκ των οποίων περίπου 6 εκατ. μέσα σε μία εβδομάδα, αύξηση που οφείλεται κυρίως στην έκρηξη των περιστατικών στην Ινδία, όπου τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν διαγνωστεί 2,5 εκατ. κρούσματα.
Ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε λίγο πάνω από 350.000 την ημέρα.
Το τρέχον διάστημα επιβεβαιώνονται 821.000 νέα κρούσματα ημερησίως.
Αιτία είναι η εκθετική αύξηση των μολύνσεων στην Ινδία (19.164.969 κρούσματα), υγειονομική κρίση που μπορεί να οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη χώρα αυτή, αλλά επίσης και στη συμπεριφορά μερίδας πολιτών όπως η μη συμμόρφωση προς τους υγειονομικούς περιορισμούς, όπως ανέφερε προ ημερών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

2,5 εκατ. μολύνσεις στην Ινδία

Ο αριθμός των 2,5 εκατ. κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε μία εβδομάδα στην Ινδία, δηλαδή 357.000 την ημέρα, είναι πάνω από 30 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν στη χώρα καταγράφονταν περίπου 11.000 νέες μολύνσεις.
Οι πλέον πληγείσες χώρες βάσει του συνολικού αριθμού κρουσμάτων είναι οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία.
Σε σχέση με τον πληθυσμό τους, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι το Μαυροβούνιο (15.457 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), η Τσεχία (15.207) και η Σλοβενία (11.513).
Εξαιτίας κυρίως της έξαρσης της επιδημίας στην Ινδία, η Ασία είναι η ήπειρος που καταγράφει τα περισσότερα ημερήσια νέα κρούσματα (392.267) και αυτή όπου η πανδημία κινείται με τον ταχύτερο ρυθμό (+28% νέες μολύνσεις καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα).
Η Αφρική (11.038 κρούσματα την ημέρα, +3%) είναι η μοναδική άλλη ήπειρος όπου αυξάνεται ο αριθμός των μολύνσεων.
Αντίθετα, οι αριθμοί έχουν σταθεροποιηθεί στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (133.881 κρούσματα την ημέρα) και μειώνονται στην Ευρώπη (184.007 κρούσματα την ημέρα, -18%), και στις ΗΠΑ και τον Καναδά (60.537, -12%).

Στην Ευρώπη το ένα τρίτο των κρουσμάτων

Από τότε που εντοπίστηκε ο νέος κορωνοϊός, πάνω από το ένα τρίτο των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στην Ευρώπη (50.213.426 κρούσματα) - την πλέον πληγείσα ήπειρο.
Ακολουθούν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (33.496.740 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (28.688.240 μολύνσεις) και η Ασία (25.594.773 περιπτώσεις).

Ο πλανήτης απομονώνει την Ινδία, με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών

Η μία μετά την άλλη οι χώρες επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς από και προς την Ινδία, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας.
Οι Αυστραλοί πολίτες και οι κάτοικοι της χώρας που είχαν βρεθεί στην Ινδία εντός 14 ημερών από την ημερομηνία της προγραμματιζόμενης επιστροφής τους δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα από τη Δευτέρα, ενώ οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα και ακόμη και φυλάκιση, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Η προσωρινή έκτακτη απόφαση, που εκδόθηκε αργά χθες, σηματοτοδοτεί την πρώτη φορά που η Αυστραλία ποινικοποιεί την επιστροφή των πολιτών της στη χώρα.
Η κίνηση εντάσσεται στα αυστηρά μέτρα που στόχο έχουν να σταματήσουν την είσοδο ταξιδιωτών στην Αυστραλία από την Ινδία, τη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου που πασχίζει να αντιμετωπίζει την έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω της COVID-19.
Οι περιορισμοί τίθενται σε ισχύ από τις 3 Μαΐου και η παραβίαση της απαγόρευσης επισείει πρόστιμα ακόμα και πενταετή φυλάκιση.
Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τους περιορισμούς στις 15 Μαΐου.
Την αγανάκτησή τους για την απαγόρευση εξέφρασαν οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση του συστήματος καραντίνας και όχι στην τιμωρία.

Περιορισμούς ανακοίνωσε ο Joe Biden

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden αποφάσισε  την επιβολή από την επόμενη εβδομάδα περιορισμών στους ταξιδιώτες από την Ινδία.
«Ακολουθώντας τις συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κυβέρνηση θα επιβάλλει περιορισμούς στα ταξίδια από την Ινδία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 4 Μαΐου, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.
Οι περιορισμοί δεν θα αφορούν πάντως τους φοιτητές που πρόκειται να παρακολουθήσουν μαθήματα στις ΗΠΑ το επόμενο φθινόπωρο. Οι Ινδοί είναι η δεύτερη πολυπληθεστέρη εθνική ομάδα ξένων φοιτητών στο αμερικανικό έδαφος.Περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Ινδία έχουν ανακοινώσει και άλλες χώρες. Στη Γαλλία, κατά την άφιξή τους τίθενται σε υποχρεωτική απομόνωση 10 ημερών, ενώ το Βέλγιο αποφάσισε την Τρίτη να τους απαγορεύσει την είσοδο.

ΠΟΥ: Εγκρίθηκε η επείγουσα χρήση του εμβολίου της Moderna κατά της covid-19

Την επείγουσα χρήση του εμβολίου της Moderna κατά της COVID-19, ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, του πέμπτου που επικυρώνεται από τον διεθνή οργανισμό για τέτοια χρήση, διαδικασία με στόχο να επισπευστεί η έγκριση του εμβολίου από τα κράτη.
«Στόχος είναι να καταστούν διαθέσιμα φάρμακα, εμβόλια και διαγνωστικά μέσα το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση», εξήγησε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.
Η διαδικασία βοηθά χώρες που δεν έχουν τα μέσα να αξιολογήσουν μόνες τους την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός φαρμάκου ή ενός εμβολίου να αποκτούν ταχύτερα πρόσβαση σε θεραπείες.
Παράλληλα θα επιτρέψει στον μηχανισμό Covax – που έχει συσταθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εταίρους του (την Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις -Gavi- και τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας) με στόχο τη διανομή εμβολίων κυρίως κατά της Covid σε μη προνομιούχα κράτη – να εξετάσει τη διάθεση επιπλέον εμβολίων.
Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μαριάντζελα Σιμάο δήλωσε χθες ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν περισσότερα εμβόλια διαθέσιμα λόγω προβλημάτων στην προμήθεια άλλων σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων και εμβολίων από την Ινδία, χώρα που αποτελεί βασική πηγή για το παγκόσμιο πρόγραμμα διαμοιρασμού εμβολίων COVAX. Η Ινδία έχει περιορίσει τις εξαγωγές λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων που αντιμετωπίζει.
Η Moderna ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το σχέδιο επέκτασης του παραγωγικού της δικτύου προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητά της σε έως και 3 δισεκ. δόσεις το 2022.
Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών για τον Εμβολιασμό (SAGE) του ΠΟΥ έχει ήδη συστήσει από τον Ιανουάριο τη χρήση του εμβολίου της Moderna για όλες τις ηλικιακές ομάδες από 18 ετών και άνω.
Το σκεύασμα της Pfizer και του γερμανικού της εταίρου BionTech, που είναι επίσης ένα εμβόλιο τύπου mRNA όπως και της Moderna, ήταν το πρώτο εμβόλιο που καταχωρήθηκε για επείγουσα χρήση από τον ΠΟΥ λίγο πριν την έλευση του 2021.
Έκτοτε, ο ΠΟΥ έχει προσθέσει στον κατάλογο αυτό τα εμβόλια των Astrazeneca-SK Bio, Serum Institute of India και Johnson & Johnson.
Ο διεθνής οργανισμός υποβάλλει επίσης τα εμβόλια των Sinopharm και Sinovac κατά της Covid-19 σε εκτεταμένη αξιολόγηση, με τις αποφάσεις να αναμένονται έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

AstraZeneca: Καταθέτει αίτηση για έγκριση του εμβολίου της στις ΗΠΑ

Στην τελική ευθεία για να καταθέσει αίτημα για την χορήγηση του εμβολίου της στις ΗΠΑ είναι η AstraZeneca.
Διευθυντικά στελέχη της εταιρείας ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία εργάζεται όσο γίνεται πιο γρήγορα για να συγκεντρώσει δεδομένα του εμβολίου κατά της COVID-19, προκειμένου να καταθέσει αίτηση για την έγκριση του εμβολίου από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, επεσήμαναν πως όγκος των δεδομένων είναι πολύ μεγάλος.
«Υπάρχουν πολλά περισσότερα δεδομένα, από μία μελέτη της Φάσης ΙΙΙ και έτσι, εργαζόμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να συνθέσουμε τα στοιχεία και να τα καταθέσουμε» ανέφερε ο Mene Pangalos, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της BioPharmaceuticals R&D στην AstraZeneca.
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Pascal Soriot δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο λάθος στα δεδομένα, αλλά ότι τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί έχουν μεγάλο όγκο.
Όπως ανακοίνωσε η AstraZeneca προγραμματίζει να καταθέσει τη σχετική αίτηση για την έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Πρόκειται για μία καθυστέρηση σημαντική μια και η εταιρεία είχε αρχικά ανακοινώσει πως θα κατέθετε τη σχετική αίτηση στα τέλη Μαρτίου.


53523452354235235235235352353.JPG

Νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία

Σε παγκόσμια απειλή για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε όλο τον πλανήτη όσον αφορά την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού τείνει να εξελιχθεί η Ινδία, η οποία έχει παραδοθεί στο έλεος της επιδημίας.
Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει άμεσα και συντονισμένα βοήθεια στην Ινδία προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού τόσο στο εσωτερικό όσο και στις γειτονικές της χώρες, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού.
Η κύρια ανησυχία εστιάζει στον κίνδυνο να υπάρξουν με τη ραγδαία διάδοση του ιού, νέες παραλλάξεις που παρακάμπτουν την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια.
Προς το παρόν πάντως, η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία στην Ινδία.
Μάλιστα, κατέγραψε νέο παγκόσμιο ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το επίπεδο των 400.000, ενώ για άλλη μια ημέρα, τα θύματα της πανδημίας ξεπέρασαν τα 3.500, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 401.933 κρούσματα του SARS-CoV-2 – νέο παγκόσμιο ρεκόρ –, ενώ ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που υπέκυψαν αυξήθηκε κατά 3.523.
Η Ινδία έχει καταγράψει κάπου 7,7 εκατομμύρια μολύνσεις από τα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να επιταχύνεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες 4 ημέρες έχει αναφέρει περίπου 1,5 εκατομμύρια μολύνσεις.
Σημειώνεται ότι είχαν χρειαστεί έξι μήνες για να καταγραφούν τα προηγούμενα 7,7 εκατ. κρούσματα.
Η Ινδία μετρά επισήμως 211.853 νεκρούς και πάνω από 19,1 εκατομμύρια κρούσματα.
Στο μεταξύ, η Ινδία ανοίγει την εμβολιαστική της εκστρατεία σε περίπου 600 εκατ. ενηλίκους παρά την έλλειψη εμβολίων και εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, με νέο ρέκορ άνω των 400.000 μολύνσεων Covid-19 το τελευταίο 24ωρο.

Έφτασε η βοήθεια των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, η Ινδία παρέλαβε τις πρώτες ποσότητες της αμερικανικής ιατρικής.
Στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε πάνω από 400 φιάλες οξυγόνου, νοσοκομειακό εξοπλισμό και σχεδόν ένα εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο στο Νέο Δελχί, το οποίο βρίσκεται στο έλεος του ιού.
Ευρείας κλίμακας διεθνής επιχείρηση αρωγής έχει ξεκινήσει από πολλές χώρες.
Οι ΗΠΑ θα στείλουν ιατρικό υλικό αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων τις επόμενες ημέρες για να βοηθήσουν την Ινδία ενώ οι ειδικές πτήσεις, με τις οποίες θα μεταφερθεί εξοπλισμός και υλικό που προσφέρουν επιχειρήσεις και ιδιώτες, θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο σημείο του 2021 οι θάνατοι λόγω covid τον Απριλίο

Στο χαμηλότερο τους σημείο έπεσαν οι θάνατοι λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού σε εβδομαδιαία βάση στις ΗΠΑ.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, οι θάνατοι διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στους 684 την ημέρα την τελευταία εβδομάδα, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από τον περασμένο Οκτώβριο και κατά 80% μειωμένος σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως τον περασμένο Ιανουάριο ο μέσος ημερήσιος όρος των θανάτων την τελευταία εβδομάδα του μήνα ήταν 3.295, τον Φεβρουάριο 1.985, τον Μάρτιο 997 και τον Απρίλιο 684.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια τεράστια μείωση που αποδίδεται στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Ανοίγει την 1η Ιουλίου η Νέα Υόρκη

Ενδεικτικό άλλωστε της προόδου που καταγράφουν οι ΗΠΑ στο μέτωπο της πανδημίας είναι ότι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio υποστήριξε πως στόχος είναι την 1η Ιουλίου να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες και η πόλη να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, καθώς εκτιμάται ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί περισσότερα από 6,4 εκατομμύρια από τα 8 εκατομμύρια των κατοίκων της.
Πάντως, ο de Blasio υποστήριξε πως δεν έχει συζητήσει ακόμα το θέμα αυτό με τον κυβερνήτη της Πολιτείας, Andrew Cuomo, ο οποίος πάντως ήρε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα στην Πολιτεία της Νέα Υόρκης που αφορούν τη λειτουργία των εστιατορίων και των μπαρ.
Σημειώνεται πως πλήρες άνοιγμα έχει εξαγγείλει και το Τέξας.
654646464646.JPG
Μεγάλη Βρετανία: Εμβολιασμοί για τους άνω των 40 ετών

Δυνατότητα να εμβολιαστούν όσοι είναι πάνω από 40 ετών θα έχουν από σήμερα Παρασκευή 30/4 οι Βρετανοί πολίτες.
Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, είχαν αρχίσει οι εμβολιασμοί για τους ανθρώπους ηλικίας 42 – 44 ετών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ήδη έχουν κλειστεί 750.000 ραντεβού για εμβολιασμούς.

Προειδοποίηση ΠΟΥ στην Ευρώπη: Μην χαλαρώσετε άμεσα

Να μην χαλαρώσει άμεσα τα περιοριστικά μέτρα καλεί την Ευρώπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος την προειδοποιεί ότι «μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «η τεράστια υγειονομική κρίση που διέρχεται η Ινδία ίσως να οφείλεται στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη χώρα, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων».
«Είναι πάντα τεράστια πρόκληση για τις χώρες όπου έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπου πραγματοποιούνται μαζικές συναθροίσεις, όπου υπάρχουν πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη και όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή, όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν την τέλεια καταιγίδα» ανέφερε ο Hans Kluge, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
Πάντως, ο Kluge υποστήριξε πως στις περίπου 50 χώρες που εξετάζει ο ΠΟΥ Ευρώπης «τα ατομικά και συλλογικά μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες για την ανάσχεση της πανδημίας, την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην περιοχή μειώνεται με σημαντικό ρυθμό για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες».
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ανακοίνωσε πως από τα μέσα Μαΐου αναμένεται να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Ολλανδία: Αναβάλλεται η χαλάρωση των μέτρων

Η Ολλανδία ανέβαλε μία περαιτέρω χαλάρωση της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού κατά του Covid - 19 μέχρι τουλάχιστον τη 18η Μαΐου, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης παραμένει υψηλός, ενώ τα νοσοκομεία δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο αριθμό των ασθενών που νοσούν από το νέο κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε την 1η Μαΐου 2021 η κυβέρνηση.
«Περνάμε το σημείο κορύφωσης του τρίτου κύματος.
Αλλά, η μείωση (του ποσοστού των μολύνσεων) δεν είναι ακόμη τόσο δυνατή» ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Υγείας, Hugo de Jonge.
Η Ολλανδία χαλάρωσε ελαφρώς τα μέτρα περιορισμού την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς έγινε άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια που παρέμειναν κλειστά από τα μέσα Οκτωβρίου, μπορούν να εξυπηρετούν μικρές ομάδες πελατών σε εξωτερικούς χώρους, από το μεσημέρι μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.
Με την παρουσία μικρού ακροατηρίου θεατών μπορούν να πραγματοποιούνται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ποδοσφαιρικοί αγώνες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σε μία προσπάθεια να καταγραφεί το πως οι δραστηριότητες αυτές και οι εκδηλώσεις, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν και πάλι, με ασφαλή τρόπο, κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Στο επόμενο βήμα, γυμναστήρια, ζωολογικοί κήποι και πάρκα διασκέδασης θα επαναλειτουργήσουν στις 11 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυτό, αναβλήθηκε τώρα, τουλάχιστον για μία εβδομάδα, επισημαίνει το Reuters.
Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία λήψης κάποιας απόφασης της, σχετικά με την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.
Στις 30/4, καταγράφηκαν 2.706 ασθενείς που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Ολλανδίας με πληθυσμό 17 εκατομμυρίων, ενώ 807 ασθενείς νοσηλεύονταν στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Από την έναρξη της πανδημίας, έχουν επιβεβαιωθεί 1,5 εκατομμύρια περιστατικά μόλυνσης από τον Covid – 19 στην Ολλανδία, με περισσότερους από 20.000 θανάτους.
987979769679679679796796796777.JPG
Θερίζει η covid τη Βραζιλία – Πάνω από 400.000 οι νεκροί

Θερίζει τη Βραζιλία η επιδημία του κορωνοϊού καθώς το προηγούμενο 24ωρο οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 403.000.
Με το σύστημα υγείας να έχει καταρρεύσει και με την κυβέρνηση να αδυνατεί να εφαρμόσει μια ενιαία, εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της επιδημίας, με αποτέλεσμα κάθε Πολιτεία και πόλη να λαμβάνει τα δικά της μέτρα, ο ιός χάρη και στη βραζιλιάνικη παράλλαξή του, έχει καταφέρει να εξαπλωθεί με ένταση σε όλη την χώρα.
Η Βραζιλία κατέγραψε την Παρασκευή 30/4 ακόμη 2.595 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών τον Απρίλιο να φθάνει τους 82.266, αριθμό που για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αποτελεί ρεκόρ από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην επικράτεια της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.
Τον Μάρτιο είχαν καταγραφεί 66.573 θάνατοι.
Πλέον, η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων θρηνεί συνολικά 403.781 νεκρούς. Κατατάσσεται δεύτερη σε αριθμό θανάτων σε απόλυτους αριθμούς, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (πάνω από 575.000 νεκροί), ενώ έχει καταγράψει πάνω από 14,6 εκατομμύρια μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 αφότου εντόπισε το πρώτο, τον Φεβρουάριο του 2020.
Αν και η καμπύλη των κρουσμάτων και των θανάτων σταθεροποιείται, παραμένει σε υψηλό επίπεδο: ο μέσος όρος των θανάτων ημερησίως βρίσκεται στους 2.480 τις επτά τελευταίες ημέρες, από 3.000 και πλέον τις προηγούμενες.
Η Βραζιλία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά κατοίκους στη Λατινική Αμερική (192/100.000), ενώ ξεπέρασε πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο (188/100.000), αν και παραμένει ακόμα πίσω από την Ιταλία (200), το Βέλγιο (209) και την Ουγγαρία (285).
Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε εκθετικά από την αρχή της χρονιάς. Χρειάστηκαν πάνω από πέντε μήνες για να φθάσει από τους 100.000 στους 200.000, την 7η Ιανουαρίου, αλλά κατόπιν μόλις 77 για να φθάσει τους 300.000 (24η Μαρτίου) και 37 για να φθάσει τους 400.000.
Πάντως, ειδικοί υπογραμμίζουν ιδίως τον ισχυρό αντίκτυπο της παραλλαγής P1,που είναι πιο μολυσματική και εκτιμάται πως προκαλεί πιο σοβαρή μορφή της νόσου, η οποία αρχικά σάρωσε την Αμαζονία προτού κατόπιν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.
Στο μεταξύ, ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων βελτιώνεται ελαφρά, αν και παραμένει πάνω από το 80% στις περισσότερες βραζιλιάνικες πολιτείες, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του ινστιτούτου Fiocruz, που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας.
Ήδη, το 13% του πληθυσμού (28,7 εκατ. πολίτες) έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 και το 6% (13,3 εκατ.) και τη δεύτερη.

Μεξικό: Ακόμη 460 θάνατοι - Πάνω από 3.800 κρούσματα

Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους λόγω της επιδημίας.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε την Παρασκευή 30/4 ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.821 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ κατέληξαν άλλοι 460 ασθενείς με την COVID-19.
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται μέχρι εδώ σε 216.907 νεκρούς επί συνόλου 2.344.755 μολύνσεων.

Φιλιππίνες: Έφτασε το πρώτο φορτίο ρωσικών εμβολίων Sputnik V

Το πρώτο φορτίο με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της COVID-19 παρέλαβαν οι Φιλιππίνες, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο.
Οι 15.000 δόσεις του εμβολίου θα χρησιμοποιηθούν σε τέσσερις πόλεις, στην περιοχή της πρωτεύουσας Μανίλα, όπου και βρίσκεται η μεγαλύτερη εστία εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω φορτίο αναμένονταν να φτάσει στις 25 Απριλίου, όμως καθυστέρησε η αποστολή του για διαχειριστικούς λόγους.

Περί δόσεων

Στο μεταξύ, οι Φιλιππίνες διαπραγματεύονται την αγορά 20 εκατομμυρίων δόσεων του ίδιου εμβολίου, στο πλαίσιο του στόχου που έχει τεθεί για τον εμβολιασμού πάνω από 70 εκατομμυρίων ενηλίκων.
Ήδη, έχουν παραληφθεί 4.04 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, με ποσοστό 86% να προέρχεται από την κινεζική Sinovac Biotech και το υπόλοιπο ποσοστό να καλύπτεται από το εμβόλιο της AstraZeneca, μέσω της παγκόσμιας πρωτοβουλίας COVAX.
Πάνω από 1,8 εκατομμύρια δόσεις είχαν διατεθεί μέχρι την 27η Απριλίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι στο Φιλιππίνες έχουν καταγραφεί περίπου στα 1,05 εκατομμύρια κρούσματα και 17.354 θάνατοι.

Ιαπωνία: Ο νομός της Οσάκα επιβεβαίωσε 1.262 κρούσματα και 41 θανάτους

Ο νομός της Οσάκα στα δυτικά της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε έναν αριθμό ρεκόρ 1.262 ημερήσιων κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 και 41 θανάτους, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι NHK.
Το προηγούμενο καταγεγραμμένο υψηλό κρουσμάτων, αφορούσε σε 1.260 νέα κρούσματα και είχε ανακοινωθεί την Τετάρτη, σύμφωνα με το NHK.
Πάντως, αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 καταγράφεται και στην πρωτεύουσα Τόκιο, με 1.050 νέες μολύνσεις να έχουν επιβεβαιωθεί σήμερα, όπως μετέδωσε το ίδιο τηλεοπτικό κανάλι.

Ρωσία: Ακόμη 9.270 νέα κρούσματα κορονοϊού και 392 θάνατοι

Στη Ρωσία καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 9.270 νέα κρούσματα Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 3.208 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 4.814.558.
Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 392 κατέληξαν λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 110.520.
Η ρωσική στατιστική υπηρεσία, σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 225.000 θανάτους στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Ουκρανία: Χαλάρωση των περιορισμών στο Κίεβο -

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, προχώρησε σε χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Στις αρχές Απριλίου, το Κίεβο επέβαλε περιορισμούς στα δημόσια μέσα μεταφοράς, έκλεισε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, θέατρα και εμπορικά κέντρα και απαγόρευσε τους θεατές σε αθλητικές οργανώσεις.
Από σήμερα, 1/5 , αποκαθίστανται τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς και επιτρέπεται η λειτουργία καφέ και εστιατορίων, με περιορισμούς στους αριθμούς επιβατών και πελατών, ενώ εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις συγκοινωνίες και σε δημόσιους χώρους.
Επίσης, ξανάνοιξαν εμπορικά κέντρα και αθλητικοί χώροι ενώ τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν από τις 5 Μαΐου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Σημειώνεται ότι η Ουκρανία έχει καταγράψει πάνω από 2 εκατ. μολύνσεις και 44.436 θανάτους.
Στο μεταξύ, συμβόλαιο με την Pfizer για την επιπλέον προμήθεια 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της κατά της COVID-19, υπέγραψε η Ουκρανία, αυξάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των δόσεων που θα προμηθευτεί στις 20 εκατομμύρια δόσεις, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείου του προέδρου, V. Zelensky.
«Υπογράψαμε ένα συμβόλαιο. Έτσι, θα λάβουμε συνολικά 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, αυτό το ημερολογιακό έτος» ανέφερε το προεδρικό γραφείο, επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας, Maxym Stepanov.
Η Ουκρανία αναμένει να λάβει τις πρώτες 500.000 δόσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με επιπλέον 4,5 εκατομμύρια δόσεις στο τρίτο τρίμηνο, αλλά και τις υπόλοιπες 15 εκατομμύρια δόσεις στο τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι το πρώτο συμβόλαιο με την Pfizer για 10 εκατομμύρια δόσεις υπογράφτηκε από τη χώρα τον προηγούμενο μήνα.
Επίσης, η Ουκρανία σχεδιάζει να προμηθευτεί εμβόλια από την AstraZeneca, την Κίνα, αλλά και την παγκόσμια πρωτοβουλία COVAX.
Ήδη, 752.293 Ουκρανοί έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης