Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως κατέρρευσε μέσα σε 5 μήνες η δέσμευση Erdogan για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις

Πως κατέρρευσε μέσα σε 5 μήνες η δέσμευση Erdogan για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις
Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Gazete Duvar, συνολικά 128.872 άτομα έχουν κατηγορηθεί τα τελευταία έξι χρόνια για προσβολή του Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Οι επικριτές του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, συχνά αστειεύονται πως όταν δεσμεύεται για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να φύγεις τρέχοντας.
Η τελευταία «επίθεση γοητείας» τον Νοέμβριο, είχε στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση και  απέδειξε ότι το αστείο εξακολουθεί να έχει αξία, σημειώνει το Gatestone Institute.
«Δεν βλέπουμε τον εαυτό μας πουθενά αλλού, αλλά στην Ευρώπη» δήλωσε ο Erdogan στις 21 Νοεμβρίου.
Δύο ημέρες αργότερα, ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar,  χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ως τον «ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας» και είπε ότι η Τουρκία ανυπομονεί να συνεργαστεί με την επικείμενη κυβέρνηση υπό τον Joe Biden στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Erdogan υποσχέθηκε επίσης ένα τολμηρό πακέτο δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.
Λιγότερο από πέντε μήνες μετά, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi αποκάλεσε τον Erdogan «δικτάτορα».
Αυτό δεν συνέβη επειδή ένας έμπειρος Ευρωπαίος πολιτικός ήθελε να προσβάλει έναν μουσουλμάνο αρχηγό κράτους.
Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Gazete Duvar, συνολικά 128.872 άτομα έχουν κατηγορηθεί τα τελευταία έξι χρόνια για προσβολή του Erdogan.
Από αυτούς, 27.824 δικάστηκαν  και 9.556 καταδικάστηκαν.
Συγκριτικά, μόνο 11 Τούρκοι είχαν καταδικαστεί για προσβολή του Ahmet Necdet Sezer, προέδρου μεταξύ του 2000 και του 2007.

Κούφιες δεσμεύσεις

Μετά την τελευταία δέσμευση του Erdgoan για μεταρρύθμιση, στις 21 Μαρτίου, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν Κούρδο βουλευτή της αντιπολίτευσης που αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κοινοβούλιο για αρκετές ημέρες μετά την ανάκληση της έδρας του.
Ο Ömer Faruk Gergerlioğlu αντιμετωπίστηκε με βία, την ώρα που φορούσε πιτζάμες και παντόφλες από «σχεδόν 100 αστυνομικούς», ανέφερε σε δήλωση το αριστερό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP).
Στις 17 Μαρτίου, o Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου άσκησε αγωγή για την απαγόρευση του HDP, με  το επιχείρημα ότι έχει σχέσεις με «τρομοκρατικές πράξεις».
Στις 14 Απριλίου, οι κρατικοί εισαγγελείς ζήτησαν την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu και εννέα βουλευτών από το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα του (CHP). Προφανώς, ο Erdgan θέλει ένα δημοκρατικό σύστημα χωρίς αντιπολίτευση.

Η υπόθεση Ahmet Altan

Αυτό το μήνα, το ανώτατο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης έκρινε ότι το δικαίωμα στην ελευθερία και την ελευθερία έκφρασης του Τούρκου δημοσιογράφου και συγγραφέα Ahmet Altan παραβιάστηκε λόγω της κράτησής του και της φυλάκισης για κατηγορίες που σχετίζονται με απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Ο Altan, 71 ετών, βρίσκεται στη φυλακή από τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν τέθηκε υπό κράτηση για ισχυρισμούς ότι, κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού προγράμματος, διέδωσε «υποσυνείδητα μηνύματα» σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς και για άρθρα που είχε γράψει επικρίνοντας την κυβέρνηση.
Λίγο μετά την απόφαση αυτή, το τουρκικό Εφετείο απελευθέρωσε τον Altan.
Με άλλα λόγια, ο Άλταν φυλακίστηκε παράνομα για 55 μήνες, σχεδόν πέντε χρόνια.
Αυτό ήταν «φυσιολογικό» σε μια χώρα όπου ο στρατός των κυβερνητικών δικαστών έχει τη συνήθεια να ανακοινώνει αποφάσεις κατά παράβαση αποφάσεων από ανώτερα τουρκικά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι δικαστές που τολμούν να εκδίσουν«ανεπιθύμητες αποφάσεις» εξετάζονται και συχνά τιμωρούνται πειθαρχικά.
Ο συνεργάτης του Erdoğan και ο ένθερμος πολιτικός σύμμαχός του, υπερεθνικιστής ηγέτης Devlet Bahçeli, ζήτησε το κλείσιμο του ανώτατου δικαστικού θεσμού της χώρας, του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η σύλληψη των ναυάρχων

Στις 5 Απριλίου, οι Τούρκοι εισαγγελείς συνέλαβαν 10 συνταξιούχους ναύαρχους λόγω της δημόσιας κριτικής τους για το κανάκι της Κωνσταντινούπολης, το μεγαλεπίβολο έργο που σχεδιάζει ο Erdogan, ύψους πολλών δισ. δολ.
Τα εντάλματα σύλληψης ήρθαν μια ημέρα αφότου μια ομάδα 104 πρώην ανώτερων αξιωματούχων του ναυτικού υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή που προειδοποιεί ότι το κανάλι θα μπορούσε να βλάψει την τουρκική ασφάλεια,  ακυρώνοντας τη 85χρονη διεθνή συνθήκη (Σύμβαση του Μοντρέ) που αποσκοπούσε στην πρόληψη της στρατιωτικοποίησης του Μαύρης Θάλασσα.
Αξιωματούχοι και εισαγγελείς υπέρ του Erdofan ερμήνευσαν τη δήλωση ως άμεση πρόκληση από τον στρατό προς την κυβέρνηση, η οποία θυμίζει την απόπειρα πραξικοπήματος.

Που είναι τα 128 δισ. δολ;


Αλλά ποιος νοιάζεται για το Σύνταγμα σε μια χώρα όπου το κυβερνών μπλοκ προτείνει να κλείσει ακόμη και το Συνταγματικό Δικαστήριο, εκτός από την απαγόρευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης;
Όλα αυτά τα αυταρχικά μέτρα έλαβαν χώρα σε λιγότερο από εξάμηνο από τότε που ο Erdogan δεσμεύτηκε για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Άλλο ένα ζήτημα που προκύπτει, είναι που είναι τα 128 δισ. δολάρια που λείπουν από τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.
Καθώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραμένουν σιωπηλοί για το θέμα, η αντιπολίτευση ξεκίνησε πρόσφατα μια εκστρατεία, κρεμώντας τεράστιες αφίσες σε κτίρια του κόμματος CHP σε ολόκληρη τη χώρα με την απλή ερώτηση: Πού είναι τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια; Όχι άλλη λέξη. Κανένα σχόλιο ή προσβολή. Απλώς μια ερώτηση, αν και ενοχλητική ειδικά σε περίοδοοικονομικής κρίσης.
Η τουρκική αστυνομία άρχισε να καταστρέφει αυτές τις αφίσες χωρίς δικαστικές εντολές.
Μάλιστα, ένας εισαγγελέας ομολόγησε σε επιστολή προς  κυβερνήτη το εξής:, «Δεν μπορούμε να βρούμε ένα νόμιμο πρόσχημα για να κηρύξουμε τις αφίσες παράνομες. Πρέπει να τις καταργήσετε επικαλούμενοι διοικητικούς λόγους».
Η προσπάθεια του Erdogan να παραμείνει στην εξουσία λαμβάνει όλο και πιο άσχημα τροπή καθημερινά.
Πριν από λίγα χρόνια, τότε ο Πρωθυπουργός Ahmet Davutoğlu,  αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία ήταν δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας. Είχε δίκιο. Η Τουρκία παρέμεινε έκτοτε δημοκρατία τρίτης κατηγορίας, καταλήγει το Gatestone Institute.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης