Box to Box

Γιούλιαν Νάγκελσμαν: Προπονητής της τεχνολογίας και natural talent, ο διάδοχος του Χάνσι Φλικ στην Μπάγερν Μονάχου (video)

Γιούλιαν Νάγκελσμαν: Προπονητής της τεχνολογίας και natural talent, ο διάδοχος του Χάνσι Φλικ στην Μπάγερν Μονάχου (video)

Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον και ο Βαυαρός, Γιούλιαν Νάγκελσμαν γράφει ιστορία και στα 33 του, αναλαμβάνει την Μπάγερν Μονάχου.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

 

Εγκατέλειψε σε ηλικία 20 ετών το ποδόσφαιρο λόγω σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο. Όντας 21ος ετών γίντεαι βοηθός στην ομάδα Παίδων της Χόφενχαϊμ. Έγινε πρώτος προπονητής σε πάγκο συλλόγου της Bundesliga στα 28 του χρόνια (Χόφενχαϊμ). Είναι πλέον 33 Μαΐων και ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν αναλαμβάνει το καλοκαίρι του 2021 (και για τα επόμενα 5 χρόνια) το τιμόνι της μεγάλης Μπάγερν Μονάχου.

Αν θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ένα μεταγραφικό μπαμ στην προπονητική, τότε αυτό θα ήταν σίγουρα η ανακοίνωση της Μπάγερν Μονάχου αναφορικά με την πρόσληψη του Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Οι Βαυαροί τίναξαν την μπάνκα στον αέρα, «έσπασαν» το συμβόλαιο (έως το 2023) του νεαρού κόουτς με τη Λειψία και θα καταβάλλουν συνολικά 25 εκατομμύρια ευρώ (15+μπόνους) στους Σάξονες. Πιστεύετε ότι είναι το μοναδικό στοιχείο που καθιστά την εν λόγω κίνηση ξεχωριστή; Κάνετε λάθος...

Το τέλος του Χάνσι Φλικ

Καταρχάς είναι ο διάδοχος του Χάνσι Φλικ, του πρωτομάστορα των επιτυχιών και των συνολικά 7 τροπαίων στους 18 τελευταίους μήνες για την υπερ-ομάδα από το Μόναχο. Αν γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω, οφείλουμε να απαντήσουμε στο βασικότερο ερώτημα: γιατί αποχωρεί ο Φλικ, το πρόσωπο που προσέφερε ανείπωτες στιγμές χαράς στους φίλους της, από την Μπάγερν;

NAGELSMANN2.jpg

Για να μη μακρηγορούμε. Στα διοικητικά των Βαυαρών δεν τους αρέσει η... πολυφωνία. Ειδικά όταν πρόκειται να μοιράζονται τις δουλειές με τον προπονητή. Κοινώς, λίγα λόγια, αρκετή δουλειά. Όταν, ωστόσο, λέγεσαι Χάνσι Φλικ, κατακτάς 6 «ασημικά» σε μία χρονιά, λογικό δεν είναι να επιθυμείς την ενεργή συμμετοχή στο μελλοντικό μεταγραφικό σχεδιασμό; Ναι μεν, αλλά...

Ο μαθουσάλας Ούλι Χένες (ακόμα ζει και βασιλεύει) και ο... ιπποκόμος του (λέγε με τεχνικό διευθυντή) Χασάν Σαλιχάμιτζιτς του έκλειναν τη μία πόρτα μετά την άλλη. Βέρνερ θέλει ο Φλικ; Πάρε τον Σανέ. Χάντσον-Οντόι θέλει ο Φλικ; Πάρε τον Ντόγλας Κόστα. Παραμονή των Αλάμπα και Μπόατενγκ θέλει ο Φλικ; Αμφότεροι αποχωρούν το καλοκαίρι προς άλλες πολιτείες.

Το γυαλί ράγισε, η γερμανική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενεπλάκη την κατάλληλη στιγμή (προσοχή, δεν τον «έκλεψε» από την Μπάγερν) και πρότεινε στον Φλικ τη θέση του εκλέκτορα, στη μετά-Λεβ εποχή (έπειτα από το τέλος του Euro). Ήτοι, πρώτα αποφάσισε η Μπάγερν να «χωρίσει» με τον πάρα πολύ πετυχημένο κόουτς της (ο οποίος δεσμεύονταν με συμβόλαιο έως το 2023) και εν συνεχεία επίλεξε ο ίδιος το Plan B με την «mannschaft».

Το Who is Who του Γιούλιαν

Φλικ τέλος, Willkommen Julian!
Προπονητική έμπνευσή του αποτελεί ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Μεγαλύτερη επιρροή, πάντως, αποτέλεσε ο Τόμας Τούχελ, ο οποίος τον έχρισε αναλυτή αντιπάλου, στη β’ ομάδα της Άουγκσμπουργκ, τη σεζόν 2007-08. «Έμαθα πολλά από εκείνον», παραδέχεται ο Νάγκελσμαν.

Το... αγροτικό του ως 28χρονος στη Χόφενχαϊμ ήταν άκρως πετυχημένο. Αντικατέστησε (πρόωρα μάλιστα) τον Χουμπ Χέφενς και έφερε την επανάσταση. Μέχρι και γιγαντοοθόνες έστησε στο βοηθητικό γήπεδο του συλλόγου, ώστε να εξηγεί real time στους παίκτες, τα λάθη τους στην εκάστοτε προπονητική ενότητα. Την ίδια ώρα η Μπάγερν ήδη καλοέβλεπε το... γειτονάκι (σχετικά με τον τόπο καταγωγής του), ελέω και των καλών σχέσεων των διοικούντων της με τη «Χόφε».

Λογική η... αναρρίχησή του και η μετακόμιση στη Λειψία το καλοκαίρι του 2019. Εγένετο το βήμα παραπάνω με παρότρυνση του «πολύ», Ραλφ Ράνγκνικ (τον είχε και στη Χόφενχαϊμ), αν και η Ρεάλ Μαδρίτης τον ήθελε δικό της («δεν είμαι ακόμα έτοιμος γι’ αυτό το βήμα»). Καθιέρωση με τους «ταύρους» ως δεύτερη δύναμη στη Γερμανία. Πρόκριση σε ημιτελικό Champions League. Καλύτερος προπονητής σε συγκομιδή βαθμών με τους Σάξονες.



Το έργο του εντός γηπέδου; Εφιαλτικό για κάθε αντίπαλο. Η ευελιξία σε αλλαγή συστημάτων, το... κρυφτό με τις θέσεις των παικτών, η έλλειψη κλασικού φορ, η δουλειά των ακραιών, το διάβασμα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Όσο «μεγαλύτερα» κλαμπ αναλαμβάνει, τόσο βελτιώνεται και ο ίδιος. Όσο καλύτερος είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει στα χέρια του, τόσο πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα στο χορτάρι. Το... Two Touch Football στο μεγαλείο του. Χωρίς βιασύνη, αλλά με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Επιχειρηματικό μυαλό. Εγκατέλειψε σύντομα αυτόν τον (επαγγελματικό) δρόμο. Εν τέλει σύναψε ερωτική σχέση με τα γράμματα, κάτι που του απέφερε το bachelor’s degree στις αθλητικές και προπονητικές επιστήμες. Φυσικά αποφοίτησε με άριστα από την περίφημη Σχολή προπονητικής της Κολωνίας. Μανιακός με τη νίκη και την επιτυχία. Το ότι μερικές φορές ντύνεται extreme, ουδόλως μας απασχολεί...

DRESS.jpg

Ο καταλληλότερος διάδοχος και τα ερωτηματικά

Κοινό στοιχείο των αντιδράσεων των οπαδών ήταν το εξής: από τη στιγμή που αποχώρησε ο Φλικ, ο πιο κατάλληλος για τη θέση του είναι ένα δικό τους παιδί. Γερμανός, δη Βαυαρός (σύζυγος και παιδί διαμένουν στο Landberg) και... επικοινωνιακός. Προτιμά οι παίκτες να του απευθύνονται στον ενικό. Δίνει μεγάλο βάρος στο θετικό κλίμα εντός των αποδυτηρίων και στη διάθεση κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Αυτή είναι και η απάντηση όσων των επικρίνουν για τη νεαρή ηλικία του ή την έλλειψη εμπειρίας. Πώς ένας τέτοιος τύπος να μην τα καταφέρει με καλούς χαρακτήρες, όπως οι Μίλερ, Νόιερ, Λεβαντόφσκι, ακόμα και’ αν ορισμένοι είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία από εκείνον;

Θα γκρινιάξει σε τυχόν άρνηση των διοικούντων για τη μη εκπλήρωση των μεταγραφικών στόχων του; Δύσκολα. Αν και φημίζεται για το ταμπεραμέντο του, οι πρώτες στιγμές στο Μόναχο θα είναι ήρεμες. Είδε τι συνέβη με τον Φλικ. Μελλοντικά και όσο κατακτά τίτλους, ενδεχομένως να βρεθεί σε ανάλογη θέση. Ο γεννημένος σκόρερ, πάντως, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, τον πιστεύει: "αν και δεν έχουμε συνεργαστεί μαζί, βλέπω ότι... ανυψώνει τις ομάδες περισσότερο από το προσδοκώμενο".

Πρέπει, ωστόσο, να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών του. Με τη Λειψία απουσίαζαν οι νίκες σε ντέρμπι. Αν έμενε στα... λόγια, τότε θα ήταν πρωταθλητής. Στο pre game κάθε σημαντικού παιχνιδιού επέλεγε επιθετική τακτική, κάτι που του έβγαινε εν τέλει ξινό. «Όσοι δεν με γνωρίζουν, με χαρακτηρίζουν αλαζονικό. Εγώ θα έλεγα ότι διαθέτω αυτοπεποίθηση», αναφέρει για τον εαυτό του. Οι ειδικοί του ποδοσφαίρου τον συμβουλεύουν να πάρει ως παράδειγμα τον πολυνίκη (και χαμηλών τόνων) κόουτς, Ότμαρ Χίτσφελντ. Ο Ελβετός βέβαια έφτασε στο πικ των επιτυχιών του μετά τα 45. Ο Νάγκελσμαν είναι ακόμα 33 ετών. Από την άλλη, τον διακατέχει και η απαραίτητη σιγουριά: "δεν θα άφηνα τη Λειψία για καμία άλλη ομάδα τούτη τη στιγμή, πέραν της Μπάγερν". 

Γεννημένος για ρεκόρ

Οι αριθμοί στην προκειμένη περίπτωση λένε την αλήθεια. Η ηλικία του «μικρού» δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο, να βλέπει γραμμένο το όνομα του σε διάφορες σελίδες ποδοσφαιρικών βιβλίων των ρεκόρ. Από την Bundesliga έως το Champions League, ο Βαυαρός προπονητής αναγκάζει αρκετούς «φτασμένους» συναδέλφους, να παρακολουθούν με ανοιχτό το στόμα τα κατορθώματά του.

  • 2016 - 28 ετών - Νεότερος προπονητής στην Bundesliga
  • 2017 - 29 ετών - Προπονητής της χρονιάς στην Bundesliga
  • 2018 - 31 ετών - Νεότερος προπονητής στο Champions League 
  • 2020 - 33 ετών - Νεότερος προπονητής σε ημιτελικό CHL

Προπονητές βαμμένοι από «χρυσό»

Πρωταγωνιστές στις μεταγραφές - υποτίθεται - είναι οι ποδοσφαιριστές. Στην περίπτωση του Νάγκελσμαν, ο Γερμανός τίθεται επικεφαλής σε μία πολύ ξεχωριστή λίστα. Μόλις στα 33 χρόνια του γίνεται ο προπονητής, για τον οποίο δαπανήθηκε το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του αθλήματος, ώστε να γίνει η... εξαγορά του, μέσω ρήτρας, από άλλο σύλλογο.

transfers.jpg

Δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα ή με αγκάθια;

Ο γάμος Μπάγερν - Νάγκελσμαν ήταν αναπόφευκτος. Τι τώρα, τι σε δύο χρόνια οπότε και θα έληγε το συμβόλαιό του με τη Λειψία. Η διαφορά είναι ότι αυτήν τη στιγμή είναι δύο χρόνια νεότερος, κουβαλάει το βάρος των 25 εκατομμυρίων ευρώ, θέλει να είναι μονίμως στο επίκεντρο και οι απαιτήσεις του κλαμπ είναι πάντα υψηλές. Την ώρα που ο ίδιος, αρχικά, θέλει να απολαύσει το «όνειρο ζωής», όπως το χαρακτήρισε.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης