Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε επιδημιολογικό κόκκινο η χώρα, με 797 διασωληνωμένους και 134 θανάτους - Στο επίκεντρο η Αττική, με 1.022 κρούσματα

Σε επιδημιολογικό κόκκινο η χώρα, με 797 διασωληνωμένους και 134 θανάτους - Στο επίκεντρο η Αττική, με 1.022 κρούσματα
Ανεβάζουν ρυθμό οι εμβολιασμοί από σήμερα 3/5 - Από τις 23:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας
Σχετικά Άρθρα

Σε επιδημιολογικό κόκκινο παραμένει η Ελλάδα καθώς καταγράφει 2.146 κρούσματα, 797 διασωληνωμένους και 134 θανάτους το τελευταίο 48ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 3 Μαΐού 2021. 
Στο επίκεντρο παραμένει η Αττική, καθώς από τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ οι 1.022 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Την ίδια στιγμή, ξεκινούν και πάλι σήμερα οι εμβολιασμοί κατά της covid-19, μετά την προσωρινή διακοπή τους μόνο για την Κυριακή του Πάσχα, με το ενδιαφέρον των πολιτών να είναι αυξημένο. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 44-49 ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες. 
Σε ό,τι αφορά, το ωράριο μετακίνησης των πολιτών από σήμερα Δευτέρα του Πάσχα, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11 μ.μ., από 10 μ.μ. που ίσχυε μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, και θα λήγει στις 5 τα ξημερώματα. 

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες είναι 2.146, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 348.568, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 36 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.253 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

δσαφασδφδασ.JPG
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες είναι 134, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.587 θάνατοι.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
ασδφασδφασδφ.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 797 (61.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 81.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.146 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 363 (ημερήσια μεταβολή -16.74%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων - Στο επίκεντρο η Αττική 

Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα 2.146 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ οι 1.022 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:
Ανατολική Αττική: 133 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 137 κρούσματα
Δυτική Αττική: 53 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 152 κρούσματα
Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 330 κρούσματα
Νήσων: 6 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 113 κρούσματα
Πειραιώς: 98 κρούσματα
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 302 νέες μολύνσεις.
katanomi1_14σσσ.jpg
katanomi2_16.jpg
Σύψας: Το καλοκαίρι του '22 θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό

Την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου τοποθετεί χρονικά μια καλή αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο Νίκος Σύψας καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι εκείνη την περίοδο θα αποσυμπιεστεί το Σύστημα Υγείας και αυτό θα επιτρέψει τη χώρα να προχωρήσει σε μια «καλύτερη κανονικότητα».
Για την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών, η πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά και μια πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων που ενδεχομένως θα παρακάμπτουν την ανοσία.
Εάν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τον καθηγητή από το Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα και εάν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας, «τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες».
Ειδικά για τους εμβολιασμούς προειδοποίησε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι υπερβολικός ενθουσιασμός, γιατί το καλοκαίρι που τα κρούσματα θα πέφτουν μπορεί πολλοί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν.
Ανέφερε επίσης ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 65 τα ποσοστά εμβολιασμού τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο χαμηλά «και γι’ αυτό διασωληνώνουμε ακόμη τέτοιους ανθρώπους».
Ο κ. Σύψας χτύπησε καμπανάκι για το καλοκαίρι θυμίζοντας ότι τον περσινό Ιούνιο υπήρχαν και μέρες με μηδέν κρούσματα και στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης R ανέβηκε και ξεκίνησε απότομη άνοδος των κρουσμάτων.
Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί και φέτος καθώς η πανδημία είναι απρόβλεπτη, δεν υπάρχει ανοσία και συνεπώς υπάρχει το υλικό για εξάπλωση του ιού στην κοινωνία.
«Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι.
Αποστάσεις, μάσκες και πάνω απ’ όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» να επιτραπεί σε εμβολιασμένους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως ρεστοράν, μπαρ και κλαμπ χωρίς μάσκα λέγοντας ότι θα είναι μια πολύ καλή ανταμοιβή αλλά και κίνητρο για να προωθηθούν οι εμβολιασμοί.
Είπε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί και τρίτη δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού γύρω στο Δεκέμβριο ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραχθεί νέο εμβόλιο εάν υπάρξουν μεταλλάξεις που παρακάμπτουν την ανοσία.
Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι το χειμώνα ο ιός θα επανέλθει και προέβλεψε ότι θα απαλλαγούμε οριστικά από τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2022.
«Το καλοκαίρι του '22 πρώτα ο Θεός θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό.
Ενδεχομένως θα εξαφανιστεί εντελώς -το καλό σενάριο, ή θα επανέλθει σα μια μικρή εποχική λοίμωξη όπως κάθε χρόνο η γρίπη».
Επίσης πρόσθεσε ότι για να τελειώσει οριστικά η πανδημία πρέπει να τελειώσει σε ολόκληρη την υδρόγειο, σημειώνοντας ότι «αν στην Ευρώπη έχουμε ελάχιστα κρούσματα και στην Ινδία βράζει η πανδημία, τότε πιθανότατα η πανδημία θα γυρίσει από την Ινδία στην Ευρώπη με μεταλλάξεις».

Ανεβάζουν ρυθμό οι εμβολιασμοί

Ξεκινούν και πάλι σήμερα οι εμβολιασμοί κατά της covid-19, μετά την προσωρινή διακοπή τους μόνο για την Κυριακή του Πάσχα, με το ενδιαφέρον των πολιτών να είναι αυξημένο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 44-49, ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες.
Η πλατφόρμα των ραντεβού για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα άνοιξε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.
Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και είχαν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Σε διαφορετική περίπτωση δίνεται η δυνατότητα να κλείσει κανείς το ραντεβού εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό.
Σημειώνεται ότι όσοι είναι μεταξύ 45-49 μπορούν να κάνουν όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), ενώ από τις 5 Μαΐου θα μπορούν να κάνουν και το μονοδοσικό Johnson & Johnson.
Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 45-49 με όλα τα εμβόλια, πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Από τις 23:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας

Κατά μία ώρα διευρύνεται το ωράριο μετακίνησης των πολιτών από σήμερα Δευτέρα του Πάσχα, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11 μ.μ., από 10 μ.μ. που ίσχυε μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, και θα λήγει στις 5 τα ξημερώματα.
Όλες οι μετακινήσεις θα εξακολουθήσουν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033.
Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να βρεθούν σε ένα εστιατόριο ή καφέ, τα οποία θα λειτουργούν από σήμερα σε εξωτερικούς χώρους και έως τις 10:45 το βράδυ, θα κάνουν χρήση του κωδικού 6 στο 13033.

Πρεμιέρα σήμερα 3/5 για την εστίαση μετά από 6 μήνες - Κρίσιμο τεστ

Ανοικτά έως τις 10:45 το βράδυ, από σήμερα και καθημερινά, είναι τα καταστήματα εστίασης χωρίς μουσική και με τραπεζοκαθίσματα αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, ενώ οι πολίτες πρέπει να στέλνουν τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.
Το άνοιγμα της εστίασης μετά από έξι μήνες, αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ, εν όψει και του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 Μαϊου, το οποίο θα κρίνει και τη συνέχεια του σχεδίου για επιστροφή στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, η ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 27683 (ΦΕΚ Β 1814/29 -4-21) τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα 3 Μαΐου και ώρα 6:00 π.μ έως την Δευτέρα 10 Μαΐου και ώρα 6:00 π.μ και επιτρέπεται:
Η λειτουργία μόνο των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργία για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εκτός από φοιτητικά εστιατόρια]) υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Tον Μάιο η τρίτη φάση των εμβολιασμών

Το Μάιο ξεκινά η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία». Από 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο το Μάιο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης