Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Φοροελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο

Ιταλία: Φοροελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πακέτο κινήτρων για να ενθαρρυνθεί η δεύτερη τη τάξει τράπεζα της χώρας UniCredit να εξαγοράσει τη ζημιογόνο Monte dei Paschi (MPS)

Σχετικά Άρθρα

Την επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων με στόχο τη συνένωση των δυνάμεων στον κατακερματισμένο τραπεζικό τομέα της χώρας εξετάζει η Ιταλία, τη ίδια ώρα που διευρύνει το μέγεθος των σχετικών κινήτρων προς τα τραπεζικά ιδρύματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2021, το οποίο επικαλείται τη γνώση του σχετικού νομοθετικού διατάγματος.
Το καθεστώς των φορολογικών ελαφρύνσεων, οι οποίες αναμένεται να λήξουν τον Δεκέμβριο, αποτελούν κεντρικό στοιχείο ενός πακέτου κινήτρων το οποίο επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου ενθαρρύνει τη δεύτερη τη τάξει τράπεζα της Ιταλίας UniCredit να εξαγοράσει τη ζημιογόνο Monte dei Paschi (MPS).

Τα νέα μέτρα

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την MPS δεν εξελίθηκαν ταχέως λόγω αλλαγής του CEO της UniCredit, καθώς ο Andrea Orcel τον περασμένο μήνα διαθέχθηκε τον Γάλλο τραπεζίτη Jean Pierre Mustier.
Οι προτεινόμενες αλλαγές επεκτείνουν το χρονικό πλαίσιο για πιθανές συγχωνεύσεις και δίνουν στις τράπεζες ένα ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ενισχύσουν τα κέρδη μέσω περικοπών κόστους, προκειμένου να αντισταθμίσουν το πλήγμα στους ισολογισμούς τους από την πανδημία COVID-19 και τα αρνητικά επιτόκια.

Το όριο

Το σχέδιο του νομοθετικού διατάγματος προτείνει αύξηση του ανώτατου ορίου των φορολογικών ελαφρύνσεων στο 3% των περιουσιακών στοιχείων της μικρότερης εμπλεκόμενης εταιρείας από 2% προηγουμένως.
Επίσης επεκτείνονται οι τρέχουσες φορολογικές ελεφρύνσειςπου είχαν λήξει τον Δεκέμβριο, για τις τράπαζες που προχωρούν σε απομείωση των προβληματικών δανείων απο τους ισολογισμούς τους.
Η Τράπεζα της Ιταλίας επισημαίνει σε μελέτη της ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις ωθησαν τις τράπεζες να ξεφορτωθούν 33 δισεκατομμύρια ευρώ προβληματικά δάνεια πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης