Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Προχωρά σταδιακά η χαλάρωση των μέτρων - Σύψας: Το Σεπτέμβριο του 2021 πετάμε τις μάσκες

Κορωνοϊός: Προχωρά σταδιακά η χαλάρωση των μέτρων - Σύψας: Το Σεπτέμβριο του 2021 πετάμε τις μάσκες
Προς το επόμενο ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα κινείται η χώρα
Σχετικά Άρθρα
Προς το επόμενο ορόσημο του οδικού χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα κινείται η χώρα, μετά από το άνοιγμα της εστίασης, που έγινε τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου.
Σειρά έχει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου, οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.
Στο μεταξύ, ο Νίκος Σύψας καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ανέφερε πως «τον Σεπτέμβριο του 2021 πετάμε τις μάσκες και το καλοκαίρι του '22, πρώτα ο Θεός, θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό.
Ενδεχομένως θα εξαφανιστεί εντελώς -το καλό σενάριο, ή θα επανέλθει σα μια μικρή εποχική λοίμωξη όπως κάθε χρόνο η γρίπη».

Ο οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα

Προς το επόμενο ορόσημο του οδικού χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα κινείται η χώρα, μετά από το άνοιγμα της εστίασης, που έγινε τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου.
Σειρά έχει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου, οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό για τη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και με την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, όλα τα σχολεία -γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία- θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με την πραγματοποίηση self test.
Στη συνέχεια, το Σάββατο 15 Μαΐου, θα ανοίξει και ο τουρισμός, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. Οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.
Με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώρα. Την ίδια μέρα θα καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.
Μέχρι τότε όλες οι μετακινήσεις εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, ακόμα και για την επίσκεψη σε καφέ ή εστιατόριο οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6, ενώ υπάρχει και ο χρονικός περιορισμός των 3 ωρών.
Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου διευρύνθηκε κατά μία ώρα το ωράριο μετακίνησης των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 μμ και λήγει στις 5 τα ξημερώματα.

Σύψας: Το καλοκαίρι του '22 θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό

Την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου τοποθετεί χρονικά μια καλή αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο Νίκος Σύψας καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι εκείνη την περίοδο θα αποσυμπιεστεί το Σύστημα Υγείας και αυτό θα επιτρέψει τη χώρα να προχωρήσει σε μια «καλύτερη κανονικότητα».
Για την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών, η πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά και μια πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων που ενδεχομένως θα παρακάμπτουν την ανοσία.
Εάν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τον καθηγητή από το Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα και εάν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας, «τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες».
Ειδικά για τους εμβολιασμούς προειδοποίησε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι υπερβολικός ενθουσιασμός, γιατί το καλοκαίρι που τα κρούσματα θα πέφτουν μπορεί πολλοί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν.
Ανέφερε επίσης ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 65 τα ποσοστά εμβολιασμού τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο χαμηλά «και γι’ αυτό διασωληνώνουμε ακόμη τέτοιους ανθρώπους».
Ο κ. Σύψας χτύπησε καμπανάκι για το καλοκαίρι θυμίζοντας ότι τον περσινό Ιούνιο υπήρχαν και μέρες με μηδέν κρούσματα και στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης R ανέβηκε και ξεκίνησε απότομη άνοδος των κρουσμάτων.
Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί και φέτος καθώς η πανδημία είναι απρόβλεπτη, δεν υπάρχει ανοσία και συνεπώς υπάρχει το υλικό για εξάπλωση του ιού στην κοινωνία.
«Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι.
Αποστάσεις, μάσκες και πάνω απ’ όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» να επιτραπεί σε εμβολιασμένους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως ρεστοράν, μπαρ και κλαμπ χωρίς μάσκα λέγοντας ότι θα είναι μια πολύ καλή ανταμοιβή αλλά και κίνητρο για να προωθηθούν οι εμβολιασμοί.
Είπε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί και τρίτη δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού γύρω στο Δεκέμβριο ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραχθεί νέο εμβόλιο εάν υπάρξουν μεταλλάξεις που παρακάμπτουν την ανοσία.
Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι το χειμώνα ο ιός θα επανέλθει και προέβλεψε ότι θα απαλλαγούμε οριστικά από τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2022.
«Το καλοκαίρι του '22 πρώτα ο Θεός θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό.
Ενδεχομένως θα εξαφανιστεί εντελώς -το καλό σενάριο, ή θα επανέλθει σα μια μικρή εποχική λοίμωξη όπως κάθε χρόνο η γρίπη».
Επίσης πρόσθεσε ότι για να τελειώσει οριστικά η πανδημία πρέπει να τελειώσει σε ολόκληρη την υδρόγειο, σημειώνοντας ότι «αν στην Ευρώπη έχουμε ελάχιστα κρούσματα και στην Ινδία βράζει η πανδημία, τότε πιθανότατα η πανδημία θα γυρίσει από την Ινδία στην Ευρώπη με μεταλλάξεις».

Σε επιδημιολογικό κόκκινο η χώρα, με 797 διασωληνωμένους και 134 θανάτους - Στο επίκεντρο η Αττική, με 1.022 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες είναι 2.146, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 348.568, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 36 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.253 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

δσαφασδφδασ.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες είναι 134, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.587 θάνατοι.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
ασδφασδφασδφ.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 797 (61.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 81.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.146 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 363 (ημερήσια μεταβολή -16.74%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων - Στο επίκεντρο η Αττική

Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα 2.146 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ οι 1.022 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:
Ανατολική Αττική: 133 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 137 κρούσματα
Δυτική Αττική: 53 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 152 κρούσματα
Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 330 κρούσματα
Νήσων: 6 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 113 κρούσματα
Πειραιώς: 98 κρούσματα
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 302 νέες μολύνσεις.
katanomi1_14σσσ_2.jpg
katanomi2_16_2.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης