Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Ίσως χρειαστεί αύξηση επιτοκίων για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της οικονομίας

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Ίσως χρειαστεί αύξηση επιτοκίων για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της οικονομίας

Τα επιπρόσθετα μέτρα τόνωσης ίσως προκαλέσουν μικρή άνοδο των επιτοκίων, σημείωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen

Σχετικά Άρθρα

Upd1 Αργότερα το βραδυ της Τρίτης (4/5) η υπουργός Οικονομικών, Janet Yellen, δήλωσε ότι δεν προβλέπει ή δεν πρότεινε αύξηση των επιτοκίων όταν σχολίασε νωρίτερα τον αντίκτυπο των δημοσιονομικών δαπανών στην οικονομία των ΗΠΑ
«Δεν είναι κάτι που προβλέπω ή προτείνω», είπε η Yellen κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Wall Street Journal.
«Αν κάποιος εκτιμά την ανεξαρτησία της Fed, νομίζω ότι αυτό το άτομο είμαι εγώ»

Υπερθέρμανση

Τα επιτόκια ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθούν προκειμένου να υπάρξει μία «δικλείδα ασφαλείας» στην ταχεία ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, παραδέχθηκε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Τρίτη 4 Μαΐου 2021.
«Ίσως τα επιτόκια να πρέπει να αυξηθούν σε κάποιο βαθμό προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία μας δεν θα υπερθερμανθεί», δήλωσε ο Yellen.
«Παρόλο που οι πρόσθετες δαπάνες είναι σχετικά μικρές ως προς το μέγεθος της οικονομίας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περιορισμένες αυξήσεις στα επιτόκια.»
«Αλλά αυτές (σ.σ. οι δημοσιονομικές δαπάνες) αφορούν επενδύσεις προκειμένου η οικονομία μας να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική και να αυξηθεί η παραγωγικότητά της», πρόσθεσε.

Δημοσιονομικό έλλειμμα

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία Covid-19 τον Μάρτιο του 2020, το Κογκρέσο έχει διαθέσει περίπου 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας, με αποτέλεσμα το έλλειμμα προϋπολογισμού να διαμορφωθεί στο επίπεδο άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο οικονομικό έτος 2020 και στα 1,7 τρισ. δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 (οικονομικό έτος)

Δημόσιες υποδομές

Η κυβέρνηση Biden έχει προτείνει ένα σχέδιο μαζικών επενδύσεων στις δημόσιες υποδομές το οποίο ενδέχεται να προσθέσει επιπλέον 4 τρισεκατομμύρια δολάρια δαπάνες σε μια ποικιλία μακροπρόθεσμων projects.
Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής υπευθυνότητας σε μεκροπρόθεσμο ορίζοντα, επισήμανε ότι οι δημόσιες δαπάνες σε θέματα που αφορούν μειζόνα καθήκοντα της κεντρικής κυβέρνησης έχουν επί μακρον αγνοηθεί.

Ενεργός προσέγγιση

Ο πρόεδρος Joe Biden «υιοθετεί μια πολύ φιλόδοξη προσέγγιση, κάνοντας λόγο για πάνω από μια δεκαετία ανεπαρκών επενδύσεων σε υποδομές, σε Ερευνα & Ανάπτυξη, στους ανθρώπινους πόρους, τις κοινότητες και τις μικρές επιχειρήσεις, και είναι μια ενεργή προσέγγιση», δήλωσε ο Yellen.
'Εχουμε αφήσει για μεγάλο διάστημα μακροπρόθεσμα προβλήματα να προκαλούν πληγές στην οικονομία μας»

Επιτόκια

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, της οποίας ηγήθηκε η Yellen από το 2014-2018, διατηρεί τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο μηδέν για περισσότερο από ένα έτος, παρά το γεγονός οικονομία που αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.
Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την πολιτική νομισματικής στήριξης της οικονομίας μέχρις ότου επιτευχθεί «ουσιαστικής περαιτέρω πρόοδος» όσον αφορά το καθεστώς της πλήρους απασχόλησης και τον πληθωρισμό - με μέσο όρο περίπου 2% μακροπρόθεσμα.

Πληθωρισμός

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έχουν προκύψει λόγω των πρωτοφανών δημοσιονομικών δαπανών και της ταχείας ανάπτυξης, αλλά οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι μετά από μια σύντομη αύξηση εντός του τρέχοντος έτους, οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να υποχωρήσουν.
Η Yellen επανέλαβε την Τρίτη (4/5) ότι σε μεγάλο βαθμό δεν ανησυχεί για τον πληθωρισμό, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν εργαλεία για την αντιμετώπισή του σε περίπτωση που συμβεί αυτό.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε πρόσφατα ότι το βασικό εργαλείο για τον έλεγχο του πληθωρισμού είναι μέσω των υψηλότερων επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης