Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ή συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών ή παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος

tags :
ΔΝΤ: Ή συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών ή παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος

Μια πολυμερής συμφωνία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι ιδιαίτερα κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν επαρκή φόρο στα μέρη όπου δραστηριοποιούνται, επισημαίνει το Ταμείο

Σε συμφωνία για τους παγκόσμιους κανόνες όσον αφορά το καθεστώς τη διεθνούς φορολόγησης της κερδοφορίας των εταιρειών κάλεσε τα κράτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο των αντιπαραθέσεων των κρατών όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα που θα οδηγήσει σε ζημίες για όλες τις πλευρές σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 4 Μαΐου 2021.

Πρόταση ΗΠΑ

Μια πολυμερής συμφωνία για το φορολογικό καθεστώς που θα διέπει τη διεθνή δραστηριότητα των επιχειρήσεων, κατά τα πρότυπα της πρότεση των ΗΠΑ, είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι πολύ κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες θα καταβάλλουν επαρκή φόρο στα μέρη όπου δραστηριοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων των χωρών χαμηλού εισοδήματος, δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ Kristalina Georgieva την Τρίτη 4 Μαϊου 2021 .

Επαναρρύθμιση

Οι κρίσεις της πανδημίας Covid-19 και της κλιματικής αλλαγής προσφέρουν την ευκαιρία επανεξέτασης και επαναρρύθμισης του καθεστώτος της διεθνούς φορολόγησης των επιχειρήσεων, δήλωσε η Georgieva.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει το πλαίσιο του σχετικού διαλόγου που έχει ξεκινήσεις στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ιnclusive Framework on Base Erosion and Profit Shifting) ως τρόπο αποφυγής του ανταγωνισμού όσον αφορά τους φορολογικούς συντελεστές, δήλωσε η Georgieva .

Χαοτικό καθεστώς

«Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για μια παγκόσμια συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών το 2021», δήλωσε η Georgieva.
«Και είναι επειγόντως απαραίτητο να αποφύγουμε να παρασυρθούμε σε έναν χαοτικό φορολογικό ή εμπορικό πόλεμο όπου όλοι χάνουν».
Το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για ελέχιστο φορολογικό συντέλεστη 21% στα έσοδα των αμερικανικών πολυεθνικών θα μπορούσε να πιέσει πολλές χώρες να αυξήσουν τον ισχύοντα συντελεστή φορού.

Συμφωνία

Η πρωτοβουλία των ΗΠΑ έχει δώσει νέα ώθηση σε μια πολυετή προσπάθεια υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση των στρατηγικών φοροαποφυγής των πολυεθνικών, εκμεταλλευόμενες τα διαφοαρετικά φορολογικά καθεστώτα των κρατών.
Εκπρόσωποι που ηγούνται των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί σχετική συμφωνία μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης